lørdag 6. juni 2009

Superhelter i virkeligheten

Det har vært en trend lenge at superhelter fra tegneserieverden har blitt filmatisert. Hver sommer kommer Hollywood med nye filmer om personer som har superkrefter, springer rundt i kostymer og redder verden. Disse kostymekledde heltene har vært et fast innslag i tegneserier siden slutten av 1930-tallet i USA. Dette takk være skapelsen av Superman og Batman. Siden 1930-tallet har superheltene preget USA sin tegneserieindustri med selskap som Marvel og DC Comics som i stor grad har støtte seg på slike ikoniske figurer. Superheltene begynte ganske raskt å bevege seg utenfor tegneserierutene. De blei først filmatisert på lavbudsjett rettet mot barn i USA. På 1950-tallet kom de også på tv, da med serier som Adventures of Superman og etter hvert Batman på 1960-tallet. 1960-tallet blei også superhelt animasjonsserier vanlig på tv. Etter som årene har bare fankulturen vokst i USA. Det finnes nå dataspill, klær, gadgets, nettsider, filmer, tv-serier og tegnserier som hyller superheltene og de verdier de står for. USA nasjonale psyke er forevig koblet til superhelten som passer på og beskyter USA.

Så det er kanskje ikke så rart at det er personer i USA i dag som har tatt denne fascinasjonen for superhelter ganske bokstavelig. Det har i media i USA startet å dukke opp rapporter om såkalte ”masked vigilantes” som patruljerer gatene, hjelper hjemløse og noen som til og med gjør ” civilian arrests” på kriminelle. Du kan se en CNN repotasje om blant annet noen slike virkelighetens superhelter. 
Disse ”real life superheros” har fått et eget nettsted hvor de legger ut bilder, info og har et eget forum som de kan utveksle informasjon og hjelp til hverandre. Nettsiden blir kalt World Super Hero Registry. Det er et nåløye du må gjennom for å komme på denne listen. Du må kunne dokumenter at du virkelig er en superhelt som hjelper ditt nabolag og er aktiv. Dette gjøres enten gjennom å framvise nyhetsoppslag om dine bedrifter eller får en annen godkjent superhelt for å gå god for deg. Et annet krav er at du har kostyme som er ordentlig laget. Så klart har ikke disse kostymekledde heltene superkrefter, selv om enkelt påstår de har overnaturlige krefter som voodoo. Det er en med skrekkblandet fryd å lese og se bildene om disse folkene. Det virker noe tragikomisk hvordan de tøffer seg i amatørmessige kostymer og skryter av sine bedrifter. Men så virker noen også unikt opptatt av å ta vare på sitt nærmiljø og hjelpe mennesker. Men for en nordmann så virker hele prosjektet noe søkt. Enkelte ting føler jeg burde tilhøre tegneserien og filmens verden. 

Jeg tror aldri vi kommer til å se en norsk superhelt i virkeligheten.  

Tilleggsinfo: Les denne flotte Rolling Stones artikkelen om en av disse ”RLSH” kalt Master Legend. Virkelig fascinerende lesning. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar