mandag 29. juni 2009

Whassup! Reklamefilmen som blei noe mer.

Reklamefilmer er over alt på tv og nettet. Små snutter du normalt ikke tenker eller bryr det om. Men det finnes noen få som bryter gjennom reklamestøyen og blir et allment referansepunkt og et poppkulturelt fenomen. En slik reklamefilm er Whassup!

Egentlig basert på en kortfilm av Charles Stone III kalt ”True”. Den handler bare om noen venner som snakkes over telefonen og sier ”Whassup” til hverandre på en særdeles morsom måte. (Whassup er slang for What’s up). Denne filmen blei plukket opp og blei gjort om til en reklamefilm for Budweiser. Reklamefilmen kom i desember 1999 og blei en stor hit. ”Alle” gikk rundt og sa Whassup. Til og med i Norge fikk folk høre om denne reklamefilmen (og dette var før nettet blei virkelig stort). Du kan se reklamefilmen her eller under.Mange andre har parodiert eller hermet reklamefilmen etter den blei sendt. Gutta som spiller i den blei kjendiser (dog bare 15 min) og Charles Stone III fikk laget noen filmer. En av de mange parodiene er blant annet Scary Movie.

På Youtube har også det kommet tonnevis av mashups av reklamefilmen med The Simpsons, Teletubies osv. Budweiser laget selv noen parodier og variasjoner.

Så stoppet de hele reklamekampanjen i 2002. Forståelig nok er det vanskelig å holde på med den same spøken for lenge. Men i 2008 kom Charles Stone III med en privat liten kortfilm basert på Whassup sketsjen og de samme gutta. Men denne gangen var det et politisk budskap, ikke en øl han skulle fronte. Kan du gjette hva det var? Ja, Obama så klart. Se reklamefilmen her eller under.

1 kommentar: