tirsdag 28. juli 2009

Jon Bing – Sci Fi forfatter og juridisk autoritet

Jon Bing er ofte i media. Han har et utseende som gjør at du husker han. Store briller, halvlangt hår som er litt tynt og en stor bart, en slik cowboyer har i film. Liten i vekst og ikke akkurat kled i ny moteklær. Han framstår som nok noe klisjébilde av en nerd. Faktisk så er dette sitatet hentet fra wikipedia om han: ”Bing er nok en av datanerdene i den voksne generasjon”. Ikke dårlig å bli omtalt som nerd av et oppslagsverk! Det hjelper heller ikke at han er dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, Det juridiske fakultet i Universitetet i Oslo. Han har med andre ord lest bøker opp og ned med rimelig tungt stoff.

Godeste Bing har en solid og respektable akademisk karriere og har vært en forgangs person på problemstillinger angående jus, IKT og personvern. Han er anerkjent internasjonalt i de akademiske miljø som en person som har meget god innsikt i lovverk og aktuelle problemstillinger. Vi snakker om en person som har skrevet om om mobiltelefonens framtid i tidsskriftet Samtiden allerede i 1971!! Han har også sittet i Personvernnemnda fram til 2009. Han er med andre ord en mann som har peil på det han snakker om. Dessverre har han deltatt i en reklamekampanje for Telenor. Helt uskyldig men saken er at Telenor er et stort teleselskap som er involvert i mange problemstillinger det norske samfunn trenger at Jon Bing utaler seg om. Han må framstå som objektiv og uten at hans integritet er svekket. Dette fordi hans kunnskap og synspunkter er viktig for den norske offentligheten som dessverre er preget av synsing og idioter som utaler som om ting de ikke veit noe om når det kommer til personvern, fildeling og IKT. Jeg viste at reklamekampanjen ville komme å bite Bing i ræva og når har den det. I Dabladet på nett angriper en Kjell Terje Ringdal, en kommunikasjonsrådgiver som har jobbet for rettighetsorganisasjonen IFPI. Grunnen til at Kjell Terje Ringdal angriper er fordi Jon Bing har uttalt seg om og støttet Telenor angående underholdingsbransjens forsøk på å stenge adgangen til The Piratebay på Telenors sitt nett. I en kronikk i gårsdagens Aftenposten angrep komponistene Geir Bøhren og Bent Åserud Telenor. De hevder at teleoperatøren tjener milliardbeløp på kundenes fildeling, og krever at Telenor kutter tilgangen til å laste ned opphavsrettslig beskyttet materiale. Telenor mener at dette er tull og får støtte av Bing.

Siden Bing er regnet som en av landets fremste eksperter på digital juss, ja kanskje på verdensbasis så prøver Kjell Terje Ringdal å begå karaktermord på Bing. Kjell Terje Ringdal angriper ikke Bing sine argumenter eller budskap men hans integritet. Dette fordi Bing sine argument er så solid og har slik tyngde at Kjell Terje Ringdal og rettighetsorganisasjonen IFPI ikke har noe godt motsvar. Dessverre har Bing med sin opptreden i Telenors reklamekampanje nettopp blottet seg for slike angrep. Kjell Terje Ringdal angrep er sjofelt, usakelig og patetisk. En mann som Bing, som nyter en stor akademisk og offentlig status pågrunn av sin kunnskap og viten om nettopp det feltet han uttaler seg om (i motsetting til Kjell Terje Ringdal) burde ha sett at å ta en slik reklamejobb for Telenor (og slik dets penger) ville gjøre at han ville bli angrepet på en slik måte. Legg merke til hva Kjell Terje Ringdal uttaler seg om i artikkelen. Han angriper Bing, sår tvil om hans hensikter og kommer med en grov forenkling angående søksmålet mellom Telenor og IFPI. Kjell Terje Ringdal er en kommunikasjonsrådgiver med lang erfaring. Han veit hva han gjør. Han har ingen kunnskap om fagområdet eller saken men veit hvordan man skal plante saker i media, få vinklinger på saker slik han ønsker og skader ryktet til Bing selv om han ikke har noen bevis eller koblinger utover det alle veit. Han gjør skittenjobben for IFPI. Kjell Terje Ringdal er et grelt eksempel på kommunikasjonsbransjen på sitt verste. You are Satan’s little helpers! Kill yourself!Men jeg kjenner ikke Jon Bing primært fra media, hvor han omtaler som om opphavsrett og fildeling men fra hans litterære arbeid. Ja, Jon Bing skreiv mye science fiction. Han og Tor Åge Bringsværd var på starten av 1960 og langt ut på 1970-tallet forkjempere fra Sci fi i Norge. De skrev noveller, oversatt sci fi til norsk, laget hørespill og skreiv manus til den første norske Sci fi tv-serien Blindpassasjer. De lanserte utrykket ”fableprosa”, et utrykk jeg personlig liker den dag i dag. De mente det var et bedre ord å bruke på Sci fi siden litteratur som ofte havnet i denne kategorien ikke handlet om science, romvesen eller framtiden, slik mange ofte tenker på når de hører ordet. Jeg har mange gode barndomsminner med å lese deres bøker, en av de få norske sci fi forfatterne som fantes (det har heldigvis blitt flere som skriver i denne sjangeren de siste 20 årene). Likte særlig novellebøkene til Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. De små korte historiene hadde en slagkraft og glede over seg som jeg likte. Særlig novelle samlingene Rød planet (1970), Østenfor sol vestenfor måne (1972) og Jeg – en maskin: kybernetiske fabler (1973 var bøker jeg likte godt og anbefaler den dag i dag. Vanskelig å få kjøpt men bibliotek landet over har de nok. Likte også romanen Det myke landskapet (1970).

Jeg har et kjærlighetsforhold til Sci fi i sin litterære form, så mye at jeg skreiv en særoppgave om sjangeren på videregående, da med utgangspunkt i Bing og Bringsværd sine bøker og noveller. Husker jeg skreiv e-mail til begge to og begge var så hyggelig at de svarte, noe som jeg syntes var veldig kult. Jeg fikk en veldig god karakter husker jeg.

3 kommentarer:

 1. Det store problemet er jo nettopp at Bing tidligere har uttalt seg i favør av IPFI, som han då utførte eit oppdrag for AFAIK. Denslags vingling kan gjere at det bør stillast spørsmål ved integreniteten til Mr. Bing, men ikkje på den måten som her er gjort. Spørsmålet bør stillast i ein anelse meir audmjuk tone.

  SvarSlett
 2. Enig at det er viktig å få fram koblinger slik at nettopp integritet til en forsker/akademiker ikke skal komme i tvil. Det er desverre ikke til å underslå at Norge er et lite land og ofte har ekspertisen i mange saker koblinger til en part i en sak de utaler seg om. Derfor er det viktig å opplyse om slike koblinger. Men måten Herr Ringdal gjør det på tyder på meg at han har en annen agenda.

  Grunnen til at Bing utaler seg både for og imot Telenor eller IPFI er jo nettopp fordi han tenker på jussen, ikke hva som tjener enkelte selskap i forskjellige saker. Derfor kan han nok virke litt vinglete noen ganger!

  Men hva er AFAIK? Fant ikke hva dette var på nettet eller andre steder1

  SvarSlett
 3. Eg vart positivt overraska over Jon Bing sin kommentar i denne saka. Han har tidlegare gått veldig langt i den andre retningen, og faktisk teke til orde for at det bør vera ulovleg å lenka til ulovleg materiale på nettet.

  Her er nok Ringdal ute i eit anna ærend, for sine gode betalarar i underhaldningsbransjen. Jon Bing har alt på det tørre i denne saka.

  SvarSlett