torsdag 16. juli 2009

Kamp mot homohets i onlinespill

Det finnes mange gamere i alle aldre nå og det finnes mange onlinespill. Mange folk tilbringer mye tid i onlinespill og sosialisere seg. Dessverre er det ofte forekommer det ofte mye hets av homofile i onlinespill. Jeg har selv spilt onlinespill mye, alt fra skytespill til MMORPG og det skjer ofte at folk blir kalt for ”jævla homo” eller at det snakkes negativt om homofile. Bare sjekk ut denne vidoen av en spiller som av Halo 3 online som kaller seg Gayboy må tåle av hets.En spørreundersøkelse av holdinger og bakgrunner blant gamere utført av University of Illinois i 2006 avslørte at det var mye negative holdinger og prat rundt homofili. Her er noen nøkkeltall.

52.7% of those surveyed said the gaming community is “Somewhat Hostile” to gay and lesbian gamers, 14% said “Very Hostile.”
When asked what forms of homophobia people have seen in the gaming community, here are some of what the surveyed said:
87.7% – Players use the phrase, “That’s so gay.”
83.4% – Players use the words “gay” or “queer” as derogatory names.
52.3% – Stereotypical representations of gay characters in games.
42.5% – Refusal of game designers to include well-developed gay characters.
49.4% – Invisibility of gaymers and/or the gaymer community.
When asked how frequently players experience homophobia, those surveyed who responded “Always” or “Frequently” equaled 42%. Add in “Sometimes” and it brings up that total to 74.5%.
When asked how often those players respond to the homophobia they witness – 50.9% total responded “Never” or “Rarely.”


Hele spørreundersøkelse kan du lese her.

Dette viser at homofobi og hets av homofile er et problem i online dataspill. Du lurer kanskje på om dette er så farlig. Vel, det er mange som spiller dataspill nå og stadig flere og flere mennesker, unge som gamle bruker internet og onlinespill som en del av sitt sosiale liv og identitetsskapning. All hetsen og hatet som blir snakket, skrevet og utført på slike onlinespill har en negativ påvirking på de som er homofili. De skader selvbildet, livskvaliteten og man føler seg utstengt av fellesskapet, da særlig de virtuelle fellesskapene. Mange av de som spiller og bruker slike ord og hets oppfører seg ikke slik når de er på jobb, studerer eller er ute men av enn eller annen grunn så snakker man slik når man spiller.

Homohets i online samfunn har til nå vært noe man bare har oversett og det har vært sagt at det er bare unge usikre ungdommer som bedriver slik men pågrunn av at dataspilling og onlinespill bare øker er dette problemet som nå har fått en del oppmerksomhet. Et panel kalt "Homophobia in Virtual Communities," er blitt dannet. Det er på initiative av det amerikanske Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (med den noe artige forkortelsen på norsk GLAAD). Dette panelet består av folk fra spillindustrien og homofile dataspiller hvor man skal snakke om effektive metoder for å bekjempe hatefull tale og diskriminerende oppførsel i onlinespill. Vi får se om det kommer noe fornuftig ut av dette panelet.

Hvordan man skal prøve å få ned homohetsen i onlinedataspill er vanskelig. Noe må man tåle, siden drittprat er ganske vanlig i onlinespill, særlig de som er PVP orientert. Det er uansett ikke lett å være homofil i den virtuelle verden når man kan bli bannet fra Xbox live fordi du identifisere deg som homofil i din profil eller at det er umulig og ulovelig å snakke om homofil på Star Wars: The Old Republic sine forumsider fordi BioWare sitat: ”As I have stated before, these are terms that do not exist in Star Wars.” Det finnes ikke homofile i Star Wars universet. Hm, lurer på om BioWare folka har sett filmene, det er MANGE homofile der spør du meg.

Uansett, er du homofil eller lesbisk gamer kan du sjekk ut nettsiden Gaygamer. Et nettsted som skal hjelpe og være et samlingspunkt for homofile og lesbiske i det virtuelle.

2 kommentarer:

 1. Det er en trist trend dette. Jeg kjenner mange MMORPG-gamere, og det er et altfor vanlig fenomen - tidvis virker det som om det er en slags måte å bli akseptert i de ulike samfunnene på.

  Den største grunnen til at dette skjer på nett, og ikke i det virkelige liv, er nok anonymiteten. Det er lett å gjemme seg bak et nick og så snakke dritt om alt og alle, få utløp for aggresjon etc på en måte man ikke gjør ellers. Det gjør det ikke greit forde.

  Når jeg spør de ulike kompisene mine (kjenner ikke så mange kvinnelige gamere, så kan ikke si så mye på om de er like ille eller ei) hvorfor de gjør det får jeg bare som svar at de er jo bare tull, det er bare på gøy, de mener ikke noe med det. Men det er altfor lett at tull og "gøy" blir ekte jo flere som hiver seg på, og jo mer det infiltreres i dagligtale og tankesett. Som sådan anses jeg som litt bitchy på disse tinga, for hver gang noen bruker homofile uttrykk som banneord eller nedsettende vitser begynner jeg å kjefte. Men det må til, mener jeg. Det er for dumt at noe så ufarlig som legning skal ha noe å si.

  SvarSlett
 2. Du sier mye bra eekageek. Anonymitet er nok en grunn til at folk slenger mye med leppa og bruker skjeldsord om homofilie. Er sikkert helt sant også at mange ikke "mener" noe med det og bare gjør det fordi alle andre gjøre det, men det kan være sårende og vondt uansett.

  Veldig bra at du sier ifra at du ikke liker slik oppføresel når du selv opplever folk i onlinespill oppfører seg slik. Jeg merker at jeg alt for sjeldent gjør det selv. Jeg tenker bare alt for ofte: "Jævla drittunger" og gidder ikke å bry meg fordi det liksom ikke treffer meg. Noe som er dumt egentlig siden det å bry seg om andre mennesker er noe man burde gjøre hele tiden, både offline og online.

  SvarSlett