onsdag 8. juli 2009

Noen ting Googles Chrome OS kanskje vil gjøre med din netbook og hverdag

”Alle” vel fått med seg at Google i dag slapp sine planer om å lansere sitt eget OS. De sikter seg inn mot netbooks. Små pcer som er skapt for å være på nettet. Hele OSet er sentrert rundt Googles egen nettleser Chrome og sikter på å få din netbook rast og enkelt på nettet. OSet basere seg på en Linxus kjerne og blir mest sannsynligvis gratis. Hele nettet buzzer av hva dette kommer til å bety for databransjen (da særlig Microsoft), brukervaner og nye muligheter.

Wired har allerede kommet det 5 gode gjettinger på hva dette kan ha for betydning for deg som forbruker. For det første kommer netbooks til å bli billigere. Dette fordi i dag har så å si alle Microsoft programvare installert og må betale mye for dette. En netbook kommer kanskje til å bli hele 10% billigere med Chrome OSet. For det andre kommer farten på netbooken til å gå opp siden Chrome OS er designet til å kjøre på lave systemkrav (noe Microsoft ikke er kjent for med sine OS). Startopptiden er lovet til å være på sekunder og siden det krever lite kraft får du mer tid ut av batteriet ditt. Før det tredje lover Google at Chrome skal være super kompatibelt. Ikke noe rot med drivere eller timer med konfigurering. Bare å laste ned og droppe på netbooken. For det fjerde kan dette åpne opp for nye muligheter når det kommer til mobilitet av dine filer og dokumenter. Med Chrome OS så har du sikkert muligheten til å bruke alle Googles tjenester som Gmail, Google Docs, Picasa og andre nye tjenster som vil være innkorperert i OSet så kan du legge alt du trenger når som helst på nettet og få tilgang for og enkelt. Og sist men ikke minst er det stor sannsynlighet for at Google vil forsette med å tilby og lage enkel og gratis tjenester som kopiere alt du kan gjøre på din egen pc. Du trenger snart ikke å ha en stor og kraftig pc lengre fordi alt kan bli gjort over nettet.

Alt dette er så klart ønsker og gjettinger men det er fult mulig at Google kan få det til. De har pengene, hjernekraften og makten til å få det til. Det som jeg synes er spennende med Chrome OS er hele fokus på ”Cloud computing” som har virkelig blitt det nye store ordet innen dataverden det siste halve året. ”Cloud computing” fokusere på at betyr at programmene og det du jobber med ligger lagret på internett - i nettskyen - og dermed er man ikke lenger avhengig av å være på en bestemt maskin. Dette er noe i dag Google tilbyr med sine nettjenester som Google Docs, Gmail. Lagringen skjer på nettet, så du har tilgang til dokumentene eller hva det skulle være uansett hvor du er. Man har fått et nettsentrisk fokus når det kommer til programvare og hvordan man bruker datamaskiner. Bare tenk på OnLive og Gaikai, to tjenster som fokusere på ”Cloud computing” spilling. Her mener man at folk skal logge seg på tjenster via nettet som gjør det mulig for spilleren å spille dataspill over nettet. Kraftige spill som Crysis og Prototype kan spilles på lave systemkrav via en browser fordi alt skjer på en server. Uten lag eller problemer. Du kan se en video av tjensten her eller underHele konseptet ”Cloud computing” virker så forlokkende men også så virkelighetsfjernt. Greit nok at mange utviklere som OnLive og Gaikai mener dette er mulig har vi virkelig nok internet kapasitet og teknologien for dette enda? Mange mener nei. Men Google sitt Chrome OS er kanskje større grunn til at kan fungere fordi det tilbyr enkel tjenster over nett. At alle kan jobbe og lagre sine dokumenter og bilder høres jo lovende ut. Særlig om det er gratis. Men vi får se om det funker.

Men som datanerd og spillfan liker jeg tanken på at jeg kanskje kan sitte om noen år med min lille, billige netbook på et jorde og spille Crysis 2 via nettet og jobbe med mine dokumenter og bilder uten å tenke på lagringsplass, usb penn eller systemkrav.

Men det er jo også et morsk problem her. Google er allerede store og nesten altovergripende i våres digitale hverdag. Med Chrome OSet kan de få enda mer makt og innsikt i din hverdag. Kanskje de er på vei til å bli et nytt Mirosoft? Selv om det har mottoet ”don't be evil” er det mange som lurer på om Google prøver å eie livet ditt. Vi får se hva som skjer men uansett, spennende nyhet Google kom med i dag.
1 kommentar:

  1. God artikkel! "Cloud computing" høres ut som en hærlighet. Sytemkravene på spill øker ikke så mye nå som dem gjorde før. Ergo "High end gaming servere" har muligheten til å kjøre mange spill samtidig. De som kommer til å tjene mye på dette i fremtiden er ISP`ene. Hvis jeg plutslig er i England må jeg betale kjempemye i datatrafikk til en levrandør der fordi jeg er abonnoment med Netcom i Norge. Spotify og Spot er fantastiske tjenester som bruker "Cloud computing" på en teknisk bra måte. Danker ut radio

    SvarSlett