mandag 3. august 2009

Futurama – nerdens tv-serie

Futurama har siden den kom på tv i 1999 blitt en favoritt blant nerder, geeker og folk som digger humor med referanser. Wired har kalt Futurama for “The Geekiest Show on TV”. Til alles sorg gikk serien av luften i 2003. Endelig har nye episoder fått grønt lys og vi kan nyte serien igjen med alle de originale skuespillerne. Hvorfor det?

Når serier blir tatt av luften, både i Norge eller USA, så pleier det å være døden for serien. Og serier blir tatt av luften hele tiden, mye pågrunn av at seeretallene er for lave eller at man ikke får rett målgruppe som man vil ha. At en tv-serie skal komme tilbake etter den er blitt tatt av luften, da særlig om det har gått noen år, har nesten aldri skjedd i tv historien. Men Futurama blei tatt av i 2003, hvorfor skal nye 26 episoder nå bli laget?

Det er noen meget enkle svar på dette. For det første pågrunn av DVD salg. Futurama sine 4 sesonger har solgt bra på DVD helt siden 2003. Salget var faktisk så bra at det kom hele 4 nye DVD filmer i 2007-08. Disse solgte også bra. De heit Futurama: Bender's Big Score, Futurama: The Beast with a Billion Backs, Futurama: Bender's Game og Futurama: Into the Wild Green Yonder. Andre er at Futurama forsatt går i reprise på tv og det har gode seeretall. Til sist så har vi seerne. De er ekstremt aktive, de har laget egen sider på nettet, hatt underskrivskampanjer og rett og slett presset på for at det skal bli laget flere episoder. Alle disse grunnene har overbevist tv selskapene at det er penger å tjene på Futurama, så det har fått lov til å gjenoppstå.

Dette er en relativt ny trend, nemlig at tv-show som er kansellert for lov til å gjenoppstå. Family Guy blei kansellert hele to ganger men pågrunn av fans og DVD salg fikk den lov til å forsette. Samme gjaldt Jericho som blei tatt av luften etter første sesong men fans fikk serien tilbake for en sesong til ved hjelp av sende over 26 tonn med nøtter til CBS sitt hovedkontor. Dette var en referanse til siste episode i serien hvor en av serien figurer gjentar general Anthony McAuliffess historiske og udødelige svar: Nuts! på nazistene krav om å overgi seg under “the Battle of the Bulge”.

Som sagt er Futurama full av nerde og geek humor. En av seriens skapere David X. Cohen er en supernerd som skal ha mye av æren for seriens stadige referanser til nerdekultur. Joa, Matt Groening har også nerdehumor i bøtter og spann men David X. Cohen er nerden med stor N.

Et slikt eksempel er å finne i Futurama DVDen Bender's Big Score. Her ser man Al Gore kjøre en taxi, en hybrid taxi så klart. Til og med skiltet på taxien har en referanse, der står det nemlig NOCO2. Men nok en referanse finner du på et skilt på en annen taxi i bildet, der står det 87539319. Om du er mattenerd så er dette også grunn til å le.

Det er en referanse som kun mattenerder kan forstå. Det er et såkalt “taxicab number”. Det betyr at tallet er: “defined as the smallest number that can be expressed as a sum of two positive cubes in n distinct ways, up to order of summands.” Forstå det de som kan det, siden jeg ikke er mattenerd gikk denne referanse meg over hodet. Men den er der for de som har geekpower til å lese det. Futuramas manusforfattere har doktorgrader i både matte, kjemi, filosofi og data. "It was the nerdiest writers' room I'd ever been in, and that's saying something," har Eric Horsted sagt. Han har jobbet før på humorserie som Home Improvement og Coach. Han var ikke forberedt på intense disuksjoner rundt temaer som "string theory" eller kvantefysikk på skrivemøtene. Men her ligger Futuramas unik humor appell. Den appellere til nerder av alle slag. En av grunnene til denne suksessen er mye pågrunn av ”One Percent Rule” som manusforfatterene på Futurama forholder seg til. Dette er en regel som sier at man kan bruke referanse og humor som bare vil treffe 1 prosent av publikum, som det nevnte mattereferansen. Så lenge det ikke forhindrer seergleden for de resterende 99 prosentene, så kommer Futurama til å ha slike ekstreme nerdereferanser. Fordi ofte blir den 1 prosenten fan for resten av livet!

Les denne flott repotasjen om Futurama på wired.
Sjekk ut denne artige anit pirat reklamen her eller under.Ps: Noen av de påpekte skrivefeilene er rettet.

7 kommentarer:

 1. wow til å være "nerd" skriver du ekstremt dårlig. En nerd uten evner er the worst kind of human.
  -pågrunn av at seeretallene er for lave eller at man ikke får rett målgruppe som man vil ha. dårlig skrevet, pluss at på grunn faktisk er i to ord, i motsetning til mye av det du skriver i to ord, f.eks.
  - nerde og geek humor, som skal skrives nerde- og geekhumor, evt. nerde- og geek-humor.
  -da særlig om det har godt noen år skjer og har nesten aldri skjedd i tv historien. Her mener du sikkert at det har "gått noen år"
  -quantum fysikk ? enten kvantefysikk eller quantum physics...
  orker ikke å peke ut alle feil, men forhåpentligvis tar du poenget. Jeg mener ikke å være slem, jeg utfører kun den oppgave jeg er satt her på jorden til å utføre, nemlig å forbedre de tusenvis av elendige og overflødige blogger som florerer på internett. Hvis jeg ikke ser forbedring i løpet av de neste innleggene vil jeg bli nødt til å legge ned bloggen din.
  Lykke til på veien, may God have mercy on your soul.
  Kas

  SvarSlett
 2. Du skriver ikke bra selv, Kas. Så vennligst hold tåta. Verste jeg vet er rettere som ikke kan rette. Hvis ikke du slutter snart, ser jeg meg nødt til å legge DEG ned.

  SvarSlett
 3. jeg skriver prikkfritt. Eneste "feilen" i min tekst er gjengivelser fra din tekst, tatt med for å understreke poenget mitt

  SvarSlett
 4. Mennesker som tyr til personangrep ser jeg mer på som mennesker med lav intelligens og mangel på kunnskap.

  Det er ofte de som ikke klarer å argumentere for seg som går til dette steget.

  Ellers en flott blogg Dagon! Gleder meg til Futurama kommer tilbake på skjermen.

  SvarSlett
 5. Dette var strålende nyheter. Hadde jo egentlig tatt det for gitt at denne serien var borte for alltid. Så feil kan man altså ta. Og angående kritikken her, det er lettere å kritisere, enn å lage noe selv. For *alle* er kritikere, men ikke alle lager noe selv. Satte pris på denne bloggen, bra jobbet.

  ---

  SvarSlett
 6. Feil oppstår pågrunn av slurv og dårlig tid fra min side. Beklager for det.

  Bloggen kommer nok aldri til å ha et perfekt språk rett og slett fordi jeg ikke har det.

  SvarSlett
 7. Som jeg sa: jeg gjør dette fordi jeg likte denne bloggens tema (er en stor fan av Groening), men som de fleste vil erkjenne er det fort gjort at en blogg drukner i slurvefeil o.l.
  Men det ser bedre ut nå, og det viktigste er vel at Futurama (tidenes 4. beste tv-serie) er tilbake.
  KAS

  SvarSlett