torsdag 6. august 2009

Twitt meg hardt baby!

Ok, jeg liker virkelig sosiale medier som facebook, youtube, myspace, blogger og underskog. Hele Web 2.0 mener jeg er en bra greie som blant annet har gjort at mennesker kan lettere holde kontakt med hverandre i en hverdag som er så hektisk at ansikt til ansikt tid er blitt vanskeligere. Mennesker er av natur sosiale og nysgjerrige og teknologi kan slik være med på å tilfredestille disse lystene. Vi mennesker har også behov for å bli sett og hørt, noe som også kan være vanskelig i det dagelige livet. Nok en gang kan dette behovet bli tilfredstilt via nettet. Men mange av disse sosiale nettstedene har i det siste blitt angrepet for å framheve en stygg narsistisk trend, da særlig twitter har blitt mye omtalt.

Twitter er et gratis sosialt nettverk og micro-blogging tjeneste som gir brukere liv til å skrive 140 tegn store beskjeder, såkalte tweets. Slik kan du oppdatere verden på hva du gjør akkurat nå. Tjenesten er lett å bruke på mobiltelefoner og pågrunn av de korte meldingene du kan skriver så handler tjenesten ofte om deg selv og private gjøremål. Twitter har på ganske kort tid blitt enormt populært, hvertfall i form av medieomtale men kanskje ikke når det kommer til brukere. Twitter har fått en enorm hype. Dette har jo såklart ført til at mange har lurt på hva i helvete dette er for noe, meg inkludert. Dagbladets teknologi kommentator Jan Omdahl har omtalt fenomenet flere ganger i blant annet denne artikkelen: Er Twitter en forfengelighetsmaskin? Her stiller Jan Omdahl seg skepsis til hele tjenesten hvor han omtaler at tjenesten appellere til vårt behov for å bli sett. Sitat: ”Vi vil så inderlig gjerne bli sett, og elsket.” Men så er Jan Omdahl selv på twitter og innrømmer glatt at han vil gjerne ha flere listeplasseringer og høyere antall følgesvenner enn sine kolleger. Han signer også alle sine artikler med sin twitter adresse: Twitter.com/janomdahl

En annen sterk kritikker av nettsamfunn og da særlig Twitter er Andrew Keen. Han mener sosiale medier skaper et samfunn der alle snakker, og ingen lytter. Han mener at sosiale medier og brukerskapt innhold faktisk dreper kulturen, fordi vi alle er så travle med å kringkaste oss selv at vi ikke lenger er villige til å betale for «ordentlig» kultur. Keen har framstått som den fremste kritikkeren av web 2.0 med boken «The Cult of The Amateur: How today's Internet is killing our culture». Dog bokens kvaliteter er omstridt og blant annet Lawrence Lessig har sagt dette om boken: "What is puzzling about this book is that it purports to be a book attacking the sloppiness, error and ignorance of the Internet, yet it itself is shot through with sloppiness, error and ignorance.” Keen kan fort virke som han er negative bare for å være negative men han har noen poenger. Da særlig når han påpeker at vi lever i den digitale narcissismens tidsalder, der vi alle er mest forelsket i vår egen stemme.

Nå har Twitter vist seg de siste halv året at den er mer en navlebeskuende meldinger fra kjendiser som Aston Kutcher og sinnagærne fotballspillere. Bråket i Iran har vist at Twitter har en funksjon utenom det rent private. Den kan rett og slett spille en viktig rolle i samfunnet og hvordan det utvikler seg. I Iran har den hatt en enorm betydning for de protestene og vitnesbyrdene som har kommet fram etter ”valget” i 2009. Ved hjelp av Twitter kunne folk i Iran koordinere protester, advare hverandre om politi som arrestert folk og formidle hva som skjedde i landet etter at verdenspressen blei kastet ut. Internett og sosiale medier blei med andre ord viktig utover det rent personlige. Det berømte diktet "The Revolution Will Not Be Televised" som har stått som en bauta over at media ikke er styrt av folket men de med makta har nå mistet deler av sin betydning. Man kan heller si at "The revolution will broadcasted on internet". En av grunnen til at diktaturer som som Kina og Iran prøver å sensurer internet.

Personlig så har jeg aldri fått taket på Twitter. Jeg synes veldige mye er navlebeskuende der og jeg har ikke noe behov for å følge med på hva folk gjør hele tiden. Facebook og Myspace er nesten for privat og intimt for meg. Men det virker som alle er på Twitter så jeg har lurt på om jeg må skaffe meg en konto. Men nå viser det seg at Twitter er ikke så stort som hypen vil ha det til. En ny undersøkelse foretatt av mediemålingsinstituttet Nielsen viser at det er svært få tenåringer kortmeldingstjenesten. Bruker tallene til Twitter er også meget små i sammenligning med Facebook selv om det vokser stort. Twitter har rundt 4,5 millioner kontoer. Hubspot melder også at de fleste av brukere på Twitter bruker ikke tjenesten. Så Twitter er fortsatt en hypa tjeneste som de fleste ikke bruker men bare leser om. Så ikke få følelsen av at du ikke er hipp eller kul om du ikke er på Twitter. Sannsynligvis kommer ingen til å gå glipp av noe selv om Twitter har blitt utsatt for et DoS angrep idag. Man kan bare oppdatere facebook isteden.  

John Stewart, programlederen på The Daily Show er vel uansett den som har greid å si det som kan sies om Twitter og hele sosiale medier trenden på en riktig så satirisk måte. Som vanlig. 
The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Twitter Frenzy
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorSpinal Tap Performance




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar