onsdag 23. september 2009

Fanboys – de destruktive nerdene med tunnelsyn

Det finnes mange nerder der ute men det er særlig en type irriterende, destruktiv og idiotisk nerdetype der ute som går meg på nervene og det er fanboyen.

Så hva er en fanboy? I følge urban dictionary er en av definisjonene: ”Technocratic zealots; evangelicals of geekery. Characterized by irrational advocacy of a particular OS, console, company, or franchise.” Eller som det star på den norske Wikipedia siden: ”Fanboy er et begrep som brukes for å beskrive et individ som er dedikert til et enkeltobjekt på en emosjonell eller fanatisk måte, ofte til et punkt der det kan beskrives som tvangslidelse.
Likevel var det ved de digitale medier uttrykket har satt seg i de senere årene. Nå ofte betegnes fanboy som en som har en sterk lojalitet til en spesiell konsoll, merkevare eller franchise.”


Jeg forbinder termen med geeker/nerder som elsker da særlig et merke/produkt/konsoll/spill over alt på jord at de blir helt rabiate og usakelige. De forsvarer alle feil og mangler det utvalgte merke/produktet har selv om all logikk tilsier at ingen eller noe er feilfritt. De mangler helt nyanser eller logikk i sin elsk av et produkt og kan minne om fanatiske religiøse personer.

Det er særlig innenfor konsollmarkede disse fanboys er å finne på sitt verste. Særlig når det kommer til den evige ”krigen” mellom da særlig Playstation og Xbox. Eller akkurat nå er det vel mer PS3 og Xbox360. Her er det tydeligvis at det er mange slike fanboys på begge sider og de sitter og krangler på nettet så hele nettet blir varmt. Jeg er dritt lei av å gå inn på spillsider som Gametrailers, Joystiq, Destructoid, Kotaku eller IGN og lese en nyhet om et spill eller anmeldelse uten om at kommentartorfeltet er fult av usakelig og barnselig kommentarer fra fanboys som skal enten skryte fram eller prate dritt PS3\Xbox360. Faens Wii og pc spill lider av samme dritten. Du tenker jo såklart at slik er internett, fult av duster som klager og krangler over småting som ikke betyr noe som helst. Greia med fanboys er ikke bare at er plagsomme men at de er på god vei med å ødelegge spillnettsteder, spillutgivelser og fjerner fokuset vekk fra bra spill og over på negative ting som ikke er der.

De fleste spillnettsteder er dritt lei av slike usakelige fanboys, både norske som utenlandske. Destructoid har laget en artikkel over ”Ten golden rules of videogame fanboyism” som humoristisk ramser opp en liste over hvordan du skal oppføre deg. Listen består av disse punktene (jeg har fjernet selve teksten og bare tatt med poengene).

1: Any criticism of your chosen love is a result of bias:

2: The only defense is attack:

3: You are an unpaid salesman:

4: Ignore any positive comments, focus only on the negative:

5: Call everyone else a "fanboy" before they call you one:

6: Criticisms are old news, who cares?:

7: Hit and run:

8: Justify even the stupidest decisions/games:

9: Resort to melodrama to make your point:

10: Be a complete and total motherfucking IDIOT!:


Les hele artikkelen her.

Det norske spillnettsteder Gamer.no har selv laget en artikkel om plagsomme fanboys. Godeste Joachim Froholt, han som har skrevet artikkelen setter meget godt ord på hvor nettopp hvor forbannet irriterende og destruktiv slik oppførsel er. Artikkelen heter passende nok ”Den destruktive fanboyen”. Joachim Froholt skriver: "Problemet med en slik fanboy-kultur er at den er utrolig destruktiv. For det første er den evinnelige hakkingen på hverandres favorittsystemer ødeleggende for god diskusjon om spill. Et godt eksempel på dette får du ved å ta en titt på kommentarene et nettsted får om de er frekke nok til å mene at et konsolleksklusivt storspill ikke er så godt som «alle» vil ha det til. Da tar det ikke lang tid før alle argumentene i anmeldelsen ignoreres fullstendig, og anklagene om partiske anmeldere flyr både frem og tilbake. Man kan ikke ha intelligent spilldiskusjon under slike forhold.”
Les hele den artikkelen her hvor Joachim Froholt går systematisk gjennom de store konsoll merkene og peker på at de er store, kommersielle aktører som har mange svin på skogen og ikke trenger noen forsvarer eller fanboys men heller en god dask på lankene.

Greia med fanboys er at de ødelegger alt rundt spill og spillmarkede. De forpester luften, forumer og nettsider med sin nesegrusende tilbedelse av et merke og angriper det de ser på som ”motstander” til sitt favoritt selskap.

Destructoid kom for noen dager med en breiside til PS3 fanboys i en artikkel med det passende navnet: Fact: PS3 fanboys are the worst. Her har man sett seg dritt lei av at nettstedets journalister blir angrepet av PS3 fanboys. Skriver de noe negativt om Sony eller noe postivt om Nintendo eller Microsoft så hagler skjeldsordene. Omtaler av spill og spillsaker blir overlesset med negative kommentar som ikke har noe rot i virkeligheten eller det som står i artikkelen. Jim Sterling som har skrevet artikkelen peker på hvor fantastisk destruktive slike PS3 fanboys har blitt. De har starter boikotter av PS3 spill som Devil May Cry 4 bare fordi utgiveren slipper spillet på pc eller Xbox360 og ikke bare på PS3. Eller hva med alt bråket rundt Killzone 2 som kom bare til PS3? Bråk tenker du? Spillet var jo konge og fikk bare bra omtaler. Men neida, det var ikke bra nok for PS3 fanboys, de klaget over at spillet ikke fikk bra nok omtale eller at de få negative ting anmeldere påpekte var bare fordi de var kjøpt og betalt av Microsoft osv. Heile Killzone 2 utgivelsen blei druknet i negativitet av nettopp de gutta og jentene som skulle digge spillet og at det var et PS3 eksklusivt spill!!! Snakk om duster!!! Du kan lese artikkelen her. Min blogg har selv fått besøk av fanboys, da særlig når jeg skreiv negativt om mac. Jeg påpekte de ting jeg mente ikke var så bra med Mac og at jeg var lei av brukermassen til Mac oppførte seg som ja nettopp som fanboys uten noe kritisk tankegang. Greit nok, jeg skreiv den bloggposten med litt slem tone men jeg fikk kommentarer som dette i feltet under: ”Du er en hateboy, og egentlig faller du under de PC-brukerne som bare kan holde kjeft selv :) Du er en av de som gneldrer over hvor mye bedre PC er, og du klarer altså bare å observere at applebrukere åpner kjeften.” Klassisk fanboy oppførelse, man kaller noen annen for fanboy. Nå var det heldigvis ikke mye slik kommentar som kom og det blei faktisk en god og konstruktiv diskusjon i kommentarfeltet.

Jeg forstår bare ikke at folk kan bli så fan av et merke/firma eller et produkt av de mister helt gangsyn. Sony, Nintendo, Mac eller Microsoft er store firmaer som kun tenker på å tjene penger. De gir faen i forbrukeren så lenge de slipper unna med det og INGEN har perfekte produkter eller spill. Greit nok at du liker et merke men du må for faen oppføre deg! SLUTT Å VÆRE EN FORBANNET FANBOY!

PS: Dagbladet skreiv idag en artikkel om det samme tema, bare om norske forhold. Du kan lese den her.

1 kommentar: