lørdag 19. september 2009

G-Man – spillfiguren som lurer i kulissene

Half-life spillene er enormt populære og kritikere favoritter. De har skapt noen av de mest spilte modene og et spillunivers er lett gjenskjenbart og fantastisk detaljert. En av de mest kjente figurene fra serien uten om Morgan Freeman er kanskje G-Man.

G-Man er på mange måter antagonist i Half-life universet. G-Man er kallenavnet på figuren som stammer fra hva modellen til karakteren heit i Half-life spillmappen. G-Man er slang og henspiller på en agent som jobber fra USA regjering. Så G-Man har ikke noe navn men det blir også veldig klart etter hvert at han ikke jobber for USA men noen helt andre og mer mektigere makter.

G-Man ser ut som en klisjé av en byråkrat. Han er kled i en grå/blå dress men en matchende svart stresskoffert, hvit skjorte og svart slips med lakksko. Han har en tynn kropp, nesten hengslete og er blek i ansiktet. Han har svart hår med en crew cut. Han minner på mange måter på Cancer Man fra X-files.

Første indikasjonen du får på at G-Man ikke er som alle andre er måten han snakker på. Han har en raspete stemme og snakker seint. Stemmen er monoton og han legger vekt på feil bokstaver i ordenen han uttaler. Han pauser også mitt i setninger og han drar s’en ut i lange drag når han snakker, nesten som en slange. Fyren gav meg gåsehud første gang jeg traff han i starten av Half-life. Se en video her eller under av han prate fra Half-life 2.

Så hvem er G-Man? Er han et romvesen, et menneske eller en Gud? Hvem veit og jeg tviler på at Vavle som lager spillene noen gang kommer til å avsløre det. Han er hvertfall ikke menneske og han er heller ikke Vortigaunt eller Combine. Han har kontroll over alle elementer av naturen og kan stoppe tiden og forflytte seg over alt. Han hinter flere ganger i spillet at han selger tjenester og agenter til høystbydende og at Morgen Freeman som spilleren kontrollere en slik agent G-Man har sett et enormt potensial i og driver å selger til høystbydende. Han er også ikke redd for skade og holder seg rolig når det er kaos og skyting rundt han.

G-Man dukker opp i alle half-life spillene. Noen ganger snakker han til deg og andre ganger ser du bare snurten av han rundt en hjørne i spillene. Som en slags Big Brother som overvåker deg. Personlig får jeg helt noia av fyren, der det virker som han er over alt og trekker i trådene. Som sagt er han over alt i spillene og ofte er han ikke lett å se. Derfor er det mange nettsteder og videoer på youtube som har laget egne lister over hvor du kan se G-Man i spillene. Du kan se en video her eller under av noen av stedene han lurer i kulissene i Half-life 2.

G-Man har blitt veldig populær karakter som har fått referansekraft utenfor dataspillverden. Det finnes tonnevis av bilder, modeler og Machinimaer med han i hovedrollen. Jeg var faktisk nettopp på kino og så filmen Gamer. En helt ok action film om dataspill og virkligheten. I en av de meste heftigste actionscene i starten av filmen så jeg en mann i grå/blå dress med stresskoffert som gikk over slagscenen. En klar G-Man referanse av de to regissørene.

G-Man er kanskje en av de meste skremmende, fascinerende og lettkjennelig dataspillfigurene ever og jeg gleder meg som en unge til Half-life 2 Episode 3. Hadde bare noen fått fingeren ut å laget en film på Half-life universet hadde jeg blitt glad. Kanskje det hadde sett slik ut?

3 kommentarer:

  1. Denne mannen er virkelig et interessant mysterium...

    SvarSlett
  2. GORDON FREEMAN!!!!!!

    SvarSlett
  3. Gman står for gouverment man, Han er leder i en alien squad, (gman eller gordon er IKKE menneskelige... Bare du får deg med det meste i spillet... unfoorseen consequenses... (skrevet av en 14 årung...)

    SvarSlett