mandag 26. oktober 2009

A bittersweet life – en film med stil og vold fra Sør-Korea

Jeg har hatt et ekstra godt øye med film fra Sør-Korea de siste årene etter at jeg oppdaget filmperler som Memories of Murder (2003) og Sympathy for Mr. Vengeance (2002). Disse filmene satte landet på kartet for meg og har siden det med stor glede kost meg med mange nye filmer derfra. En film som jeg alltid kommer tilbake til er A bittersweet life fra 2005.

Du tenker sikkert nå, asiatisk film fysj. Alle ser like ut, har rare navn, alle kan karate og melodramaet er smurt så tykt på at du ler deg i hjel der du skulle gråte. Enten så er det kostymedramaer hvor ingen sier noe som helst eller så er det voldsaction filmer som går på amfetamin og LSD. Asiatisk film er for oss vestlige vanskelig å se på. Det er en ganske stor kulturell barriere du må klatre over. Selve filmspråket er satt sammen annerledes og det kan være en stor prøvelse se filmer fra denne verdensdelen. Men Sør-Korea har de siste 6-7 årene laget filmer som har mer vestlig preg over seg, som er lettere for en mer casual filmseer å forstå. A bittersweet life er en slik film, som fusjonere vestlig og asiatisk filmtradisjoner og greier å lage noe interessant og underholdene ut av det.
A bittersweet life er på overflaten en gangster film med film noir stil. Den er mørk, stilistisk og til tider voldelig. Filmen handler om Sun-woo, en ung gangster som er en berodd medlem av mafiaen. Han lever nesten som en munk, hvor kun jobben betyr noe. Men så får han i oppdrag av sin sjef å finne ut om elskerinnen til sjefen er utro. Derfra blir filmen en historie i lidelse og det å ønske noe uten å få det.

Filmen har som sagt en meget sterk visuell stil. Fargen og komposisjonen i bildet er fantastisk. Alle bildene har en atmosfære og følelser som er sjelden filmer får til. Volden er også nydelig koreografert. Men det er sammen med historien at filmen virkelig skinner. Selve fortellingen i seg selv har du sett mange ganger før men det er mer de dype temaer om å leve, lengte etter noe du aldri får og det å gjøre noe selv om du veit at du er fortapt. Filmen underholder deg, fremstår som et visuelt kunststykke og den får det til å tenke. Hva mer kan du ønske? Den er også som sagt enkel for oss nordmenn å se selv om tempoet kan være litt tregt enn det vi er vant til. Empire Magazine, det kjente filmmagasinet kåret den som nr 3 på listen over 20 Greatest Gangster Movies You've Never Seen* (*Probably).Se traileren til film her eller under. Den er ikke tekste men se hele traileren og ikke si meg at du ikke fikk lyst til å se den.
Mannen som har regissert A bittersweet life Ji-woon Kim kom i 2008 med en ny film som heter The Good, the Bad, the Weird. Den ser også visuelt kult ut selv om den er vist en helt annen stil enn A bittersweet life. Mer som en actionfilm men den ser kul ut. Du kan se traileren her eller under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar