fredag 2. oktober 2009

Er jeg en nerd?

Jeg var nettopp og tilfredstilte mitt ukentlig tegnerserie abstinenser på Outland (Andre sesong av noir-superhelt tegneserien Sleeper var kommet!!!!). En ofte skyldfull handling, av en eller annen grunn. På veien hjem begynte jeg å lure litt på en bestemt ting: Er jeg en ekte nerd?
Hvorfor begynte jeg å tenke på dette? Vel fordi jeg aldri helt føler meg hjemme eller komfortable på slik nerdearenaer som Outland på en fredag/lørdag eller andre nerdesteder. Til og med på The Gathering eller på Friday night magic har jeg alltid følt meg som en outsider. Har vel alltid gjort det. Noe som er rart egentlig. Jeg anser jo meg selv som nerd, jeg har tross alt denne bloggen. Men hva er så en nerd. På den engelske Wikipedia siden står det: ”Nerd is a term often bearing a derogatory connotation or stereotype, that refers to a person who passionately pursues intellectual activities, esoteric knowledge, or other obscure interests rather than engaging in more social or popular activities. Therefore a nerd is often excluded from physical activity and considered a loner by peers or will tend to associate with like-minded people”.

Går jeg til norske Wikipedia står det derimot:”En nerd er en person med et snevert interesseområde eller en sær hobby, men som har uvanlig god kunnskap og forståelse på dette området. Ordet brukes også ofte generelt nedsettende om en person som er intelligent eller skoleflink, men som er dårligere utrustet sosialt eller utseendemessing. Nerd er lånt fra amerikansk og er et forholdsvis nytt begrep i norsk. Det har, særlig blant unge, erstattet begrepet fagidiot og tildels også særing og liknende uttrykk. Mange barn og unge i Norge bruker ordet «nerd» som en lett nedsettende betegnelse på generelt skoleflinke elever (særlig gutter). Det finnes ingen eksakt definisjon på begrepet nerd, og betydningen har skiftet noe de siste åra. For å dempe den tidligere negative klangen ved ordet, har flere tatt det i bruk som en lett spøkefull, men likevel presis beskrivelse av seg selv." Føler denne definisjonen er bedre enn den engelske.

Jeg har vel snevre interesseområder da knyttet til film, tegneserie og dataspill. Men jeg føler aldri at jeg har hatt sære hobbyer. Kanskje en grunn til at jeg ikke føler meg som nerd er fordi jeg har hobbyer også som er rimelig normale og som alle andre også har. Jeg jakter og trives i naturen. Jeg trener også selv om jeg er veldig av og på. Jeg liker å henge med venner (og ikke prate om nerdeting). Jeg går på konserter, teater og andre kulturuttrykk som ikke er sære eller rare. Selv om jeg har såkalte snevre interesseområder greier jeg aldri å bli oppslukt av det. Jeg blir rett å slett lei. Det er begrenset hvor mye film, dataspill, rollespill eller magic jeg orker før jeg blir lei og må gjøre noe annet. Jeg har rett og slett ikke stayer evnen som en ekt nerd må ha.

Så er det også hele de litt negative konnotasjonene som er tilknyttet ordet. Jeg er en aktiv sosial person. Jeg liker å være ute blant folk, på fester og jeg liker å være midtpunket. Noen mine venner kan smertefullt underskrive på (ja, jeg har masse venner). Så den sjenerte, litt stakkarslige sosiale framtoningen som ordet nerd frambringer har jeg heller aldri følt treffer meg. Jeg har hatt flere kjærester og forhold med jenter som er mye penere og smartere enn gjennomsnittet (noe som alltid har forundret meg). Jeg har også et fysisk utseende som ikke ser så veldig nerdete ut. Jeg er breiskuldret, kortklippt og kan se litt farlig ut, har jeg fått høre. Jeg har alltid fått høre at jeg ser ut som en nazist! Jeg har aldri vært noe mobbeoffer (tvert imot er det vel jeg som har mobbet, er alt for skarp i kjeften). Så hele Revenge of the nerds looken har aldri gjaldt meg. Jeg likte punk og hardcore når jeg vokste opp og kledde meg litt slik. Men jeg liker litt å fronte min nerdetilbøyeligheter. Dette er t-skjorten jeg har brukt på jobb denne uken og mine kollegaer har såklart hevet litt øynebryn.

Men når alt kommer til alt er jeg stolt av mine nerdeegenskaper. De har gitt meg utrolig mye. Jobb, venner og opplevelser som jeg aldri ville hatt om jeg ikke hadde vært litt nerd. Jeg liker jo dataspill, data, film, fjernsyn, tegneserier, magic, rollespill, gadgets og elektroniske ting for å nevne noe. Greia er vel at jeg aldri kommer til å bli en av dem, nerdene. Husker fortsatt den gangen jeg spilte magic turnering på Avalon i Trondheim. Jeg slo en spøk under spillet at jeg lurte på om det var virkelig noen som var så taper at de kledde seg ut som magikere, med kapper og stokk når det spilte spillet. Jeg lo over tanken over slike ûbernerde oppførelse. Ingen andre lo og noen så litt skyldfullt ned i gulvet. Siste gangen jeg undervurderte hvor langt folk kan ta hobbyen sin.

Så moralen er vel at jeg aldri kommer til å bli en ekte nerd, heller en person med nerdetilbøyeligheter. Hva tror dere jeg er?

3 kommentarer:

  1. jeg tror du er hovedrolleinnehaveren i h.p lovecrafts eneste forsøk på å skrive en komisk novelle!

    SvarSlett
  2. Filosofi på en fredagskveld- you go bad monkey!

    SvarSlett
  3. Jeg tror du er en nerd. Faktisk ganske sikker når jeg tenker meg om. :P

    SvarSlett