lørdag 12. desember 2009

Julegaver du gir til en nerd! Del 1: Tegneserie!

Det er juletider og gaver er på manges tanker. Både hva de kan få eller skal kjøpe. Jeg tenkte jeg skulle gi litt gavetips til folk som må kjøpe gave til en nerd. Det kommer til å skrive flere poster om dette. Først skal jeg starte med tegneserier.

Ok, sjansen for om du har en kjæreste, venn eller familiemedlem har nerdetilbøyligheter så er sjansen stor for at han liker tegneserier. Da mener jeg ikke slike du finner på Narvesen eller slike Knoll og Tott julehefter. Nei, jeg snakker om grafic novels. De som du finner i tykke permer, full av bilder og dialog. Litt mer voksent innhold og stil. Man finner ofte slike tegneserier i store bokbutikker i store byer eller i nerdebutikker som Outland. Det finnes også en del kule bruktsjapper som har et godt utvalg. Har du en nerdevenn som liker slike tegneserier så blir han sikkert glad om du kjøper noen album til han. Jeg skal gi nå noen tips om hvordan man går fram. Før det første så er det viktig å få med seg at nerder som liker tegneserier ofte har en del serier som de liker og følger med på. Det betyr at de kjøper nye nr av bestemte titler. Her kan du snoke i hylle eller boksene til nerden og finne ut hvem titler han følger med på. Jeg personlig har kanskje 3-4 titler jeg holder meg oppdater på. Sjekk nr på ryggen så veit du hvem han har. De fleste titler slipper nye nr til jul så da kan du bare sjekke ut hvem serier han liker og kjøpe de nye. Eller han liker gamle tegneserier men har ikke kjøpt alle nr pågrunn av at det tross alt koster penger. Har han for eksempler The Preacher serien fra nr 1-6 i hylla så betyr det at han mangler nr 7-9. Det er bare å sjekke ut på nettet eller i butikken hvor mange nr en serie har.

Enn annen måte er å sjekke ut hvem som har skrevet tegneseriene. Ofte er det noen bestemte forfattere en tegneserie nerd liker. Jeg personlig skaffer alt Garth Ennis, Brian Michael Bendis og Alan Moore har skrevet/skriver på. Så har han for eksempel Criminal serien som Brubaker har skrevet er sjansen stor for at han vil sette pris på andre seirer som Brubaker har gjort. Du kan banne på at han blir mektig imponert om du greier dette.

Til slutt kan du også skriver opp noen navn på titler han leser å gå i butikken og spørre om de kan anbefale noe av samme sorten. Litt risky men på butikker som Outland hvor de har peil kan de sikkert hjelpe deg. Velg alltid muligheten for at man kan bytte om man ikke er interessert.

Om du ikke bor i en stor by med egen tegneseriebutikk så kan du kjøpe via nett. Er kanskje litt seint nå men du kan fortsatt rekke det. Ofte er det mye billigere å kjøpe over nett. Jeg personlig bruker play.com og amazon.co.uk. Har kan du finne mye rart. Amazon har du også valgmuligheten til å få sendt via ekspress post slik at du får det før jul.

Om jeg skulle anbefale noe til jul så er det mange titler. Personlig har jeg kjøpt meg Ed Brubakers Incognito. En krim/superhelt historie som skal være ganske kraftig kost. Både når det kommer til vold og sex. Må bare pakke den inn før jeg faller for fristelsen å lese den. Jeg vil også anbefale Ed Brubrukers Sleeper som har kommet ut i nytrykk og som jeg har skrevet om før. Også hans Criminal serie er fantastisk om du ha en nerdevenn som liker Sin city.

I tillegg til mer krim så anbefaler jeg Bendis sin Powers serie som nerden liker krim og superhelter. Den holder på enda og har mye å gi av enda. Bendis har også skrevet noen klassikere innen tegneserie krim og jeg anbefaler Torso, Jinx og Goldfish. Dette er voksen underholding på sitt beste. Filmatisk og mørkt. Når det kommer til superhelter så anbefaler jeg The boys som jeg har skrevet om før. Zombier er også det nye store for tiden og da burde du skaffe The Walking Dead også veldig bra. Jeg vil også anbefale Top 10 av Alan Moore for litt andreledes superhelt action.

Nerdejenter har virkelig startet å lese mye manga her i Norge. Det blir solgt utrolig mye Manga for tiden og det skal vist være mange bra serier der ut. Personlig har jeg ikke leste mye men steder som Outland kan fint anbefale hva som er populært. Tegneserier er ikke bare for menn!

Til slutt må jeg bare få understrekt at julen er en tid hvor vi tar det med ro. Ergo en god, tykk tegneserie er en meget god gave til en nerd.

2 kommentarer:

  1. Mange bra tips!! Takker og bukker :)

    SvarSlett
  2. Bare hyggelig. Kom med dine egne tips også!

    SvarSlett