søndag 13. desember 2009

Julegaver du gir til en nerd! Del 2: Film!

Jeg forsetter med mine gavetips til jul for nerder. I del 2 skal jeg snakke om noe som særlig filmnerder liker å få i gaver. Ja du gjettet riktig, film!
Filmnerder er det mange av. Faktisk er det blitt så vanlig å ha et fett hjemmekinoanlegg at det er i dag rimelig normalt. Film er kanskje også noe av det lettest du kan skaffe en nerd men det er viktig å ikke bare gå på Esso og kjøpe ukas film. Du må nok legge litt mer tanke bak men ikke vær redd, jeg skal gi deg tips.


Har du en venn, kjæreste, familiemedlem som er ekte filmnerd så er det flere ting du må tenke på. Det er for det første en utfordring å kjøpe en film som nerden ikke har sett før. Er du filmnerd ligger det i sakens natur at du ser det meste som finnes på norsk kino og leiefilm. Men ofte har en filmnerd ofte lyst til å se en film to eller flere ganger eller bare har lyst til å eie en film han synes er kul. Bare pass på, mange filmnerder er ganske stolte over sine samlinger av dvder så ikke skaff han en film han synes er dårlig, som han vil skamme seg over å ha.

Skal du overraske filmnerden med noe han ikke har sett så er det flere framgangsmåter. Først finn ut hva slags sjangere han liker. Alle filmnerder har noen sjangere som de liker spesielt godt. Ofte er det litt obskure ting som rape/revenge filmer, italienske skrekkfilmer eller film noir. Sjekk ut samlingen hans over hva han har. Så sjekke på nettet på IMDB over filmer som er i samme sjanger som han ikke har. Sjansen er stor for at han ikke har sett disse filmene og vil bli glad over å få en slik. Ofte er slike filmer vanskelig å få tak i med du kan få kjøpt mye over nett eller store filmbutikker. Det finnes mange norske filmnettsteder du kan fortsatt kjøpe ifra og få i posten til julaften. Men play.com og Amazon er steder jeg ofte kjøper obskure filmer fra. Platekompaniet har også ofte et utvalg som er bra utover de mer normale filmene.

Er man filmnerd så er det også noen bestemte skuespillere eller regissører man elsker. Nok en gang, snok i samlingen hans og bruk IMDB. Finner du 7 filmer i samlingen hans som har John Woo som regissør så er sjansen stor for at han liker regissøren. Se hvem han mangler og skaff de. Samme meg skuespillere. Har kan det ofte være mange filmer enn skuespiller har laget i en lang karriere så har må du være forsiktig. Det er mange av filmene som ikke er verdt å kjøpe. Men har kan du krysssjekke med listen over regissører og sjangere han liker.

Jeg vil også anbefale at du skaffer filmutgaver som mye ekstra utstyr. Pass på også at det er bra utgaver. Ikke noe Pan scan eller dårlig kvalitet på bildet. Og kjøpe Blue Ray versjonen om mulig siden det er best kvalitet (går utifra at en ekte filmnerd har Blue Ray spiller).

Som du kanskje har forstått så er det lurt å kjøpe en film som ikke er ny (siden filmnerden nok har sett alt nytt), ikke noe som er så lett å få tak i eller sjangere som er så veldig vanlige. Du kan også skaffe slike bøker med titler som ”1001 Movies You Must See Before You Die”. De gir også mye tips om filmer som kan gi en filmnerd glede. Dog jeg personlig liker ikke slike bøker eller nettsteder fordi det er veldig mye som ikke interesserer meg som slike steder anbefaler.

Det blir umulig for meg å tipse om noen bestemte filmer siden det er så stort utvalg og smak er så forskjellig. Jeg har jo hypet noen filmer på denne bloggen som man kan sjekke ut. Alle nerder liker jo Star Trek så den nye Star Trek filmen burde jo ligge under julegranen selv om man har sett den før. En annen film som er super å gi til en filmnerd er A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies. Det er en film hvor Martin Scorsese snakker filmer han liker fra tidlig stumfilm til 1995 (da filmen kom ut). Anbefales på det varmeste! Men husk at en filmnerd blir glad over å bare få en film siden ofte så liker disse å samle på filmer. Jo flere filmer jo bedre. De har en stue som ofte har en reol slik som jeg har.

lørdag 12. desember 2009

Julegaver du gir til en nerd! Del 1: Tegneserie!

Det er juletider og gaver er på manges tanker. Både hva de kan få eller skal kjøpe. Jeg tenkte jeg skulle gi litt gavetips til folk som må kjøpe gave til en nerd. Det kommer til å skrive flere poster om dette. Først skal jeg starte med tegneserier.

Ok, sjansen for om du har en kjæreste, venn eller familiemedlem har nerdetilbøyligheter så er sjansen stor for at han liker tegneserier. Da mener jeg ikke slike du finner på Narvesen eller slike Knoll og Tott julehefter. Nei, jeg snakker om grafic novels. De som du finner i tykke permer, full av bilder og dialog. Litt mer voksent innhold og stil. Man finner ofte slike tegneserier i store bokbutikker i store byer eller i nerdebutikker som Outland. Det finnes også en del kule bruktsjapper som har et godt utvalg. Har du en nerdevenn som liker slike tegneserier så blir han sikkert glad om du kjøper noen album til han. Jeg skal gi nå noen tips om hvordan man går fram. Før det første så er det viktig å få med seg at nerder som liker tegneserier ofte har en del serier som de liker og følger med på. Det betyr at de kjøper nye nr av bestemte titler. Her kan du snoke i hylle eller boksene til nerden og finne ut hvem titler han følger med på. Jeg personlig har kanskje 3-4 titler jeg holder meg oppdater på. Sjekk nr på ryggen så veit du hvem han har. De fleste titler slipper nye nr til jul så da kan du bare sjekke ut hvem serier han liker og kjøpe de nye. Eller han liker gamle tegneserier men har ikke kjøpt alle nr pågrunn av at det tross alt koster penger. Har han for eksempler The Preacher serien fra nr 1-6 i hylla så betyr det at han mangler nr 7-9. Det er bare å sjekke ut på nettet eller i butikken hvor mange nr en serie har.

Enn annen måte er å sjekke ut hvem som har skrevet tegneseriene. Ofte er det noen bestemte forfattere en tegneserie nerd liker. Jeg personlig skaffer alt Garth Ennis, Brian Michael Bendis og Alan Moore har skrevet/skriver på. Så har han for eksempel Criminal serien som Brubaker har skrevet er sjansen stor for at han vil sette pris på andre seirer som Brubaker har gjort. Du kan banne på at han blir mektig imponert om du greier dette.

Til slutt kan du også skriver opp noen navn på titler han leser å gå i butikken og spørre om de kan anbefale noe av samme sorten. Litt risky men på butikker som Outland hvor de har peil kan de sikkert hjelpe deg. Velg alltid muligheten for at man kan bytte om man ikke er interessert.

Om du ikke bor i en stor by med egen tegneseriebutikk så kan du kjøpe via nett. Er kanskje litt seint nå men du kan fortsatt rekke det. Ofte er det mye billigere å kjøpe over nett. Jeg personlig bruker play.com og amazon.co.uk. Har kan du finne mye rart. Amazon har du også valgmuligheten til å få sendt via ekspress post slik at du får det før jul.

Om jeg skulle anbefale noe til jul så er det mange titler. Personlig har jeg kjøpt meg Ed Brubakers Incognito. En krim/superhelt historie som skal være ganske kraftig kost. Både når det kommer til vold og sex. Må bare pakke den inn før jeg faller for fristelsen å lese den. Jeg vil også anbefale Ed Brubrukers Sleeper som har kommet ut i nytrykk og som jeg har skrevet om før. Også hans Criminal serie er fantastisk om du ha en nerdevenn som liker Sin city.

I tillegg til mer krim så anbefaler jeg Bendis sin Powers serie som nerden liker krim og superhelter. Den holder på enda og har mye å gi av enda. Bendis har også skrevet noen klassikere innen tegneserie krim og jeg anbefaler Torso, Jinx og Goldfish. Dette er voksen underholding på sitt beste. Filmatisk og mørkt. Når det kommer til superhelter så anbefaler jeg The boys som jeg har skrevet om før. Zombier er også det nye store for tiden og da burde du skaffe The Walking Dead også veldig bra. Jeg vil også anbefale Top 10 av Alan Moore for litt andreledes superhelt action.

Nerdejenter har virkelig startet å lese mye manga her i Norge. Det blir solgt utrolig mye Manga for tiden og det skal vist være mange bra serier der ut. Personlig har jeg ikke leste mye men steder som Outland kan fint anbefale hva som er populært. Tegneserier er ikke bare for menn!

Til slutt må jeg bare få understrekt at julen er en tid hvor vi tar det med ro. Ergo en god, tykk tegneserie er en meget god gave til en nerd.

fredag 4. desember 2009

High tech fallskjermer som Batman og The Rocketeer!

Alle veit at det er militæret som står for en del av teknologien som blir utviklet. Mye praktiske ting vi bruker i dag har sprunget ut av at militæret har hatt behov for å drepe hverandre på bedre og mer effektiv måte. Noe av ideene og teknologien som blir utviklet er rimelig sci-fi, tegneserieaktig og merkelig. En slik framtids teknologi er Gryphon Next Generation Parachute System.Militære styrker verden over bruker fallskjerm for å sette soldater inn i krig. Enten er det spesial soldater som skal snike seg inn bak fiendens linjer eller så er det snakk om storslått overraskelse angrep fra himmelen som i Normandie. Teknologien for slike fallskjermslipp har vært stabil. Man har fått oksygenmasker for høye hopp og glidedresser for å forflytte seg lengre men ellers har fallskjermteknologien stått stille. Vel og merke til nå.

Et tysk selskap utvikler en ny teknologi som virker rimelig sci-fi. Gryphon systemet er et slags high tech glidesystem som gir soldaten vinger. Det gir små muligheter for å bli oppdaget på radar og gir soldaten muligheter for å ”gli” over store avstander. Blir soldatene sluppet på 10 000 meter høyde kan han gli rundt 40 kilometer. Gryphon er utstyrt med et stabilisator -og resttingsystem som gir soldaten informasjon om hvor han er og hva som skjer. Det kan også være mulig å putte på en motor som gjør at soldaten kan reise over 100 km etter han har hoppet ut av flyet. Du kan lese pdf over produktet her. Hele systemet ser rimelig sci-fi og filmatisk ut. Minner om The Rockeeter sin jetpack. Dette høres ut som tull men det er vist ekte og fullt mulig i følge Wired. Dette bringer vist fallskjermhopper verden over nærmer drømmen om å hoppe ut av fly uten fallskjerm. Det er vist aerodynamisk mulig men akkurat nå er vist teknologien ikke der. Se for deg tussenvis av soldater som hopper ut av fly med slik vinger og pakkinger før de flyr 40 km i luften uten at radar ”ser” deg og alle lander uten noen form for fallskjerm. Helt lydløst. Hadde tatt de fleste med buksa nede. Kanskje vi får se slike scener som hentet fra Rockeeter filmen.