tirsdag 5. oktober 2010

Et varslet sjokk for nerder: Merverdiavgift på elektroniske tjenester

Statsbudsjettet kom idag. Det er alltid spennende på en ikke-spennende måte. Det var en ting i det budsjettet som kommer til å påvirke hverdagen (og pengeboken) til mange nerder. Du må nå betale moms på digital ting og tjenester du kjøper over nett fra utlandet.Dette burde ikke komme som et sjokk, siden dette har blitt hintet om før og sagt lenge kommer til å skje. Eu har vist gjort det for noen år siden. Men jeg satte colaen i halsen når jeg leste dette i lunsjpausen. Jeg må innrømme det. De fleste medier har slått denne nyheten stor opp. Alt fra VG, Dinside, gamernettstedet Gamer.no, Jan Omdahl og på blogger. Det at det nyheten får så stor dekning tyder på at det er mange som kjøper varer og tjenester digitalt. Saken er at du ikke har betalt moms på digitale varer og produkter fra utlandet. Nuller og enere har vært uten skatt. Norske digitale nuller og enere har betalt skatt. Dette blir sett på som konkurransefordel ovenfor norske bedrifter og staten vil nå jevne ut forskjellene. En annen grunn er jo at statskassen taper penger. Tjenester og varer har en merverdiavgift og digitale varer og tjenester har unnsluppet alt for lenge tydeligvis. Så hva betyr det i praksis? Alt kommer til å koste mer. 25 % mer vist nok står det i avisene, om noen av selskapene ikke velger å ta noen av prosentene på egen kappe. Men man uansett merke at ting blir dyrere, om det ikke er fulle 25% som blir lagt til i prisen. Men hva kan bli momset?Vel, i følge VG så er det alt. De har ramset opp noen eksempler (hentet fra VG:
Dette er tjenester som vil bli rammet:
- Bildetjenester som Flickr, Picasa og Smugmug (når du betaler for lagring ol).
- Backuptjenester som Dropbox, Jungledisk og Mozy.
- Kjøp av e-bøker, for eksempel fra Amazon.com.
- Abonnement på Playboy.com og lignende.
- Kjøp av programvare over internett.
- Abonnement på spilltjenester som World of Warcraft og lignende.


Tenkt deg at du må pluss på 25% på WoW avgiften din eller alle e-bøkene på Amazon blir max 25% dyrere. Man merker det. Så er dette noe forbannet tull? Både ja og nei.
Nei, fordi det er logisk at man skal betale mva på tjenester og varer. Vi er vant til det i Norge. I tillegg så betaler norske digitale leverandører mva og det blir feil om ikke ikke de fra utlandet skal gjøre dette. I tillegg har mange andre land startet også med dette, som EU. Og så er mva penger i kassen for staten som tross alt betaler for fellesgodene vi har i landet.

Men det er også noe forbannet tull. Man forsøker å sidestille vilkårene for kjøp av norsk og utenlandsk e-innhold, noe som er vanskelig å gjøre med å bare slenge på mva. Produktene og tjenestene er tross alt laget i et annet land, ofte er de skattet på i landet firmaet tilhører og slik blir den norske mva en ekstra utgift igjen som vi forbrukere må ta. I tillegg er mva noe man primært legger på produkter og tjenester man kjøper i Norge, ikke i utlandet. Her går man over en grense man ikke har gjort før. I tillegg er ikke dette miljøvennlig. IKT-Norge har en pressemelding du kan lese mer om dette. Digitale kopier og tjenester er ofte mer miljøvennlig enn sine fysiske produkter. For å ikke snakke om at dette kan undergrave kampen mot piratkopieringen som preger film, tv, dataspill og musikk bransjen. De lovlige alternativene blei nettopp dyrere og vi får ikke mer for penga. The Piratbay ser plutselig mer fristende ut i, særlig siden du ikke blir straffeforfulgt i Norge så lenge du ikke er stor aktør eller tjener penger på det. Og så må man ikke glemme at det er surt at noe bare plutselig blir dyrere. Er du vant til å kjøpe halvliter Cola for 14 kr på butikken så blir du sur om den koster 17 kr en dag. Sånn helt uten videre.

Jeg bruker endel penger på kjøpe ting elektronisk over nett. Filmer, spill, musikk og tjenester. Steam bruker jeg kraftig mye og jeg betaler for Spotify. Det er forsatt litt usikkert om disse kommer til å bli dyrere, siden noen påstår at Spotify og Steam har mva i sine priser allerede. Kan godt hende Steam har det siden det selger til EU land men når jeg kjøper spill står det i kvitteringen:

Subtotal 7,49 EUR
Tax 0,00 EUR
Shipping 0,00 EUR

Total 7,49 EUR


Tiden får vise om hvor dyrt ting blir og om hele dette funker i praksis. Siden det er bedriftene som får ansvaret til å trekke fra mva og betale den til Norge så er jeg tvilende på om hvor bra dette kommer til å funke. Store firmaer som Amazon og Steam kommer til å gjøre det, men små tjeneste tilbydere ser jeg ikke for meg kommer til å gidde det. Om firmaet ikke ligger i Norge, kan de bare gi faen. Norske myndigheter har ikke jurisdiksjon over firmaer i andre land. Er ikke som om den norske stat kommer til å sensurere nettet slik at vi ikke kan bruke tjenestene som ikke følger momsordningen. Det hadde luktet for mye diktatur og bare land som vi ikke vill assosiere oss med gjør det. I tillegg lurer jeg på om fribeløpet på 200 kroner som gjelder ved kjøp fra utlandet i dag, også vil gjelde for elektroniske tjenester. Logikken tilsier jo det men er ikke alltid den vinner.

Uansett, dette var en av de få gangene statsbudsjettet virkelig rammet nerden i meg. Jeg så ikke den jeg dro meg opp av senga kl halv 7 i morgen etter en lang natt med CIV 5.

6 kommentarer:

 1. En ebok koster rundt 10 dollar på amazon.
  En paperback fra play.com er fra 4 til 8 Pund med gratis frakt.
  Jeg kjøper heller paperback til samme sum.
  Blir veldig rart spør du meg.

  SvarSlett
 2. På bøker så er nok jeg som deg. Jeg vil ha de fysisk. Eier ikke en ebok. Men det er vel mest dataspill og musikk jeg kjøper elektronisk.

  SvarSlett
 3. Innlegget er lagt ut på BloggFeber.com.

  - Virkelig ergelig med moms på digitale produkter, men det er rikignok logisk å kreve det for varer fra utlandet. Takk og lov for at det er aktørene som må trekke fra mva, for det er nok tvilsomt at alle vil heve prisen. Og ja, piratkopiering ble plutselig mer interessant!

  C.

  SvarSlett
 4. Utrolig at de legger moms på kunst bare fordi det er elektronisk!

  SvarSlett
 5. Argumentet med å utjevne konkurransenfordel er vel også noe tynt, siden denne momspåleggelsen gjelder absolutt alle utelandske elektroniske tjenester og det strengt tatt er et fåtall av disse som har norske konkurrenter.

  SvarSlett
 6. MVA er noe fårbanna tull spør du meg, alt koster nå til dags, faen snart skal den fårbanna staten ta betals får lufta også. penge griske jævler spør du meg. som de ikke tjener nok på skatt olje og alt det andre drittet, en at en også må betal 25% extra får en ting.

  SvarSlett