søndag 31. oktober 2010

Nerdemusikk: Jonathan Coulton

Nerder kan lage musikk og ofte kan du høre det på musikken at de er nerder. Alt fra tekster, musikkstil og klesstil eller instrumenter kan signalere dette. Og noen sanger blir nasjonaltekster for nerder verden over. En slik musikker er Jonathan Coulton

Jonathan Coulton er en 40 år gammel selverklært geek og nerd. Han har jobbet som programmerer før han begynte å lage musikk og leve av det. Ofte handler sangene hans om nerde ting, som teknologi og Science Fiction. Han ser også ut som en god gammeldags nerd.Men det er musikken hans som har gjort han kjent. Særlig noen sanger. Det er vel først og fremst sangen Still Alive han blei virkelig kjent for. Det er sangen som kommer på rulleteksten når du runner spillet Portal fra 2007. Sangen er fengende og morsom. Den gale AI som heter GLaDOS som du har sloss mot i hele spillet synger sangen. Det er en robotstemme og teksten handler om at GLaDOS ikke er sur på deg og er "still alive". Den er full av referanser til Portal og Half-life universet. Da særlig kaken i spillet. Sangen fikk så klart enorm oppmerksomhet. Youtube er full av folk som covrer sangen. Jeg har den selv på MP3 spilleren. Sangen er så klart kul fordi den er i slutten av kongespillet Portal men den er også fengende i seg selv. Du kan høres originalen her på youtube eller under.

Du kan også høre Coulton spille sangen med sin kassegitar her eller under.


Men Jonathan Coulton har også en sang til som er blitt koblet til et populært dataspill. Nemlig Left 4 dead spillene, da særlig Left 4 dead 2. Sangen hans Re: Your Brains kunne du høre på jukebox i spillet. Sangen handler om hvordan en zombie prøver å overtale noen overlevende å overgi seg slik at de kan spise hjerne til de. Sangen er fengende og morsom. Full av pop-kulturelle referanser. ALL WE WANT TO DO IS TO EAT YOU BRAIN! Høre sangen her eller under.


Så har du nasjonalsangen til alle kodere verden over, nemlig Code Monkey. Code Monkey er slang på en person som lever av å skrive kode til programmer. Ofte en jobb som er monoton og er preget av lange dager. Hvertfall i noen land. Sangen har vært brukt på mange tvshow og er alle nerder verden over som har kodet litt har et nært forhold til denne sangen. Hør den her eller under.

fredag 22. oktober 2010

Dataspillavhengighet: Heroin har fått nytt navn: CIV 5

Dataspillavhengighet problematikken er i norske medier med jevne mellomrom. Sist var i forhold til Nova rapporten som kom i oktober som heit Uskyldig moro? Her står det at ungdom spiller for mye dataspill at det går på helsa, økonomien og sosial livet løst. Alle hardcore gamere flirer litt av hele hysteriet men jeg vil påstå at alle som spiller mye føler suget noen ganger. Særlig fra noen spesielle spill. For tiden har jeg slitt med CIV 5. Civilization V kom nå 27. september. Det er en god gammel spillserie laget at Sid Meier. Sid Meier er det næremste man kommer en kjendis i spillverden. Fyren har laget mange klassiske dataspill og har solgt millioner av spill. Fyren er et geni og Civilization spillene er kanskje hans meste kjente spill. Civilization kom ut for første gang 1991 og blei en stor suksess. Spillet er et turnbased strategispill. Du skal rett og slett bygge opp en sivilisasjon fra bunnen av. Spillet blei enormt populært. Jeg personlig spilte Civilization mye. Veldig mye. Skummelt mye. Spillet fikk rykte på seg om vanskelig å legge vekk fordi gameplayet var så genialt og gøy. ”Just one more turn” var sloganet til spillet. Strategien var intens og alle nivåene du kunne påvirke spillet på var mange. Gleden ved å skape en sivilisasjon og følge den til romalderen var gøy. Spillene hadde ikke fancy grafikk eller lyd,. Selv ikke CIV 5 virker fancy men det er forsatt utrolig gøy å spille. Sid Meier kom med flere spill som var like gøy å spill og som slukte tid. Colonization som kom i 1994 er vel kanskje det Sid Meier spillet jeg har spilt mest. Her skal du kolonisere den ny verden. Satan det spillet var gøy. Alpha Centauri som kom senere som var mer Colonization in space sugde også mye tid. Det har gått mange år siden jeg har spilt et Sid Meier spill. Helt til CIV 5 kom.

CIV 5 har fått utrolig bra omtaler. Jeg leste om spillet og merket suget i meg. Som en tørrlagt alkoholiker som ser en Vodka reklame. Jeg husket alle de bra minnene jeg hadde med spillet. Om de bra følelsene spillet vekket i meg. Om gledene jeg og spillet hadde delt. Luktene og opplevelsen. Men jeg er en annen person nå. Jeg er voksen, har ansvar og et annet liv. Så jeg prøvde å motstå å kjøpe spillet. Jeg greide det i litt over 1 uke. Så var jeg på jobb i Trondheim og jeg så Platekompaniet solget det til 300 kr. Jeg greide ikke å motstå. Jeg argumenter for meg selv at jeg måtte spille det. Jeg forsker jo på spill. Jobben krevde det. Så jeg kjøpte spillet, gjemte det i jakka og løp til hotellrommet. Heldigvis hadde jeg ikke med meg jobbpcen. Så lørdagsmorgen etter jeg kom hjem, så installerte jeg spillet. Klokken var 10 om morgen og jeg satt i slåbrok med forkosten foran pcen. Spillet startet og jeg begynte å spille. Spillet var drittbra og jeg elsket det. Følelsen av lykke raste gjennom meg. Det var som å kysse en gammel elsker. Det føltes så kjent dog nytt. Jeg koste meg. Etter jeg hadde spilt en stund så jeg på klokken og jeg så at den var 6!!!!! OM NATTEN! JEG HADDE SITTET OG SPILT CIV 5 fra 10 om morgen til 6 om natten. STEIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!At jeg i en alder av 30 fortsatt kunne bli sugd inn i et spill på den måten forbauset meg. De neste dagene spilte jeg mye. Eneste som eksisterte var mye jobb og så CIV5. Det er veldig vanskelig å ikke spille. Jeg snakker så klart ikke om avhengighet, men mer et sug. Akkurat som når man får dame, man vil bare være med henne hele tiden. Det minnet mer om en forelskelse. Som om jeg hadde truffet en gammel flamme og jeg husket alle de gode tingene vi hadde sammen (og hadde glemt alle de vonde).

Nå har jeg spilt mye CIV 5 de siste ukene og jeg er blitt lei. Jeg har spilt rundt 30 timer på 3 uker. Det er mye for en voksen mann som har jobb og et sosialt liv. Men er jeg avhengig fordi jeg spiller mye. Nei, så klart ikke. Hele konseptet med avhengighet koblet til dataspill er problematisk. Er man avhengig bare fordi man liker å spille og bruker mye tid på det? Nei, man er like lite avhengig som når noen andre bruker mye tid på lese bøker, spille fotball eller trene. I følge nova rapporten som kom er det over 15000 ungdommene som spiller dataspill fire timer eller mer daglig. Noe som visstnok putter de i faresonen. Rapporten sier også at 3450 ungdommer er spillavhengig. Akkurat hva Nova legger i avhengighet kommer det ikke fram i mediene som omtaler rapporten. Jeg antar de har flere parametere enn antall timer brukt pr dag. Fordi antall timer aleine sier ingen ting om avhengighet men heller noe om at ungdommen liker å spille. Å like å spille dataspill og velge å bruke mye tid på det er ikke et problem. Det blir et problem når andre ting i livet ditt lider. Jeg har ikke fått leste Nova rapporten så jeg kan ikke si hvor metodisk bra eller hvilket teoretisk grunnlag NOVA har for sine konklusjoner.

CIV 5 er et bra spill og jeg valte å bruke mye tid på spillet det. Føle suge mot at man bare må spille litt til er gøy. Å kose seg med et spill er bra. Selv om man lar håret gro, ikke dusjer så ofte og ser ut som en uteligger. Litt avhengighet må man ha i livet sitt. Man må leve litt ”on the wild side”. Ruse og sug etter noe trenger ikke å være en negativ ting. Nå skal jeg ta en lite runde til med CIV 5 før helgen. Men i helgen skal jeg ut på elgjakt og CIV 5 kommer slikt til å ikke bli spilt. Og jeg kommer ikke til å føle noe sug. Men jeg har med Nintendo DS min da, så jeg har noe å finne på kvelden.

tirsdag 5. oktober 2010

Et varslet sjokk for nerder: Merverdiavgift på elektroniske tjenester

Statsbudsjettet kom idag. Det er alltid spennende på en ikke-spennende måte. Det var en ting i det budsjettet som kommer til å påvirke hverdagen (og pengeboken) til mange nerder. Du må nå betale moms på digital ting og tjenester du kjøper over nett fra utlandet.Dette burde ikke komme som et sjokk, siden dette har blitt hintet om før og sagt lenge kommer til å skje. Eu har vist gjort det for noen år siden. Men jeg satte colaen i halsen når jeg leste dette i lunsjpausen. Jeg må innrømme det. De fleste medier har slått denne nyheten stor opp. Alt fra VG, Dinside, gamernettstedet Gamer.no, Jan Omdahl og på blogger. Det at det nyheten får så stor dekning tyder på at det er mange som kjøper varer og tjenester digitalt. Saken er at du ikke har betalt moms på digitale varer og produkter fra utlandet. Nuller og enere har vært uten skatt. Norske digitale nuller og enere har betalt skatt. Dette blir sett på som konkurransefordel ovenfor norske bedrifter og staten vil nå jevne ut forskjellene. En annen grunn er jo at statskassen taper penger. Tjenester og varer har en merverdiavgift og digitale varer og tjenester har unnsluppet alt for lenge tydeligvis. Så hva betyr det i praksis? Alt kommer til å koste mer. 25 % mer vist nok står det i avisene, om noen av selskapene ikke velger å ta noen av prosentene på egen kappe. Men man uansett merke at ting blir dyrere, om det ikke er fulle 25% som blir lagt til i prisen. Men hva kan bli momset?Vel, i følge VG så er det alt. De har ramset opp noen eksempler (hentet fra VG:
Dette er tjenester som vil bli rammet:
- Bildetjenester som Flickr, Picasa og Smugmug (når du betaler for lagring ol).
- Backuptjenester som Dropbox, Jungledisk og Mozy.
- Kjøp av e-bøker, for eksempel fra Amazon.com.
- Abonnement på Playboy.com og lignende.
- Kjøp av programvare over internett.
- Abonnement på spilltjenester som World of Warcraft og lignende.


Tenkt deg at du må pluss på 25% på WoW avgiften din eller alle e-bøkene på Amazon blir max 25% dyrere. Man merker det. Så er dette noe forbannet tull? Både ja og nei.
Nei, fordi det er logisk at man skal betale mva på tjenester og varer. Vi er vant til det i Norge. I tillegg så betaler norske digitale leverandører mva og det blir feil om ikke ikke de fra utlandet skal gjøre dette. I tillegg har mange andre land startet også med dette, som EU. Og så er mva penger i kassen for staten som tross alt betaler for fellesgodene vi har i landet.

Men det er også noe forbannet tull. Man forsøker å sidestille vilkårene for kjøp av norsk og utenlandsk e-innhold, noe som er vanskelig å gjøre med å bare slenge på mva. Produktene og tjenestene er tross alt laget i et annet land, ofte er de skattet på i landet firmaet tilhører og slik blir den norske mva en ekstra utgift igjen som vi forbrukere må ta. I tillegg er mva noe man primært legger på produkter og tjenester man kjøper i Norge, ikke i utlandet. Her går man over en grense man ikke har gjort før. I tillegg er ikke dette miljøvennlig. IKT-Norge har en pressemelding du kan lese mer om dette. Digitale kopier og tjenester er ofte mer miljøvennlig enn sine fysiske produkter. For å ikke snakke om at dette kan undergrave kampen mot piratkopieringen som preger film, tv, dataspill og musikk bransjen. De lovlige alternativene blei nettopp dyrere og vi får ikke mer for penga. The Piratbay ser plutselig mer fristende ut i, særlig siden du ikke blir straffeforfulgt i Norge så lenge du ikke er stor aktør eller tjener penger på det. Og så må man ikke glemme at det er surt at noe bare plutselig blir dyrere. Er du vant til å kjøpe halvliter Cola for 14 kr på butikken så blir du sur om den koster 17 kr en dag. Sånn helt uten videre.

Jeg bruker endel penger på kjøpe ting elektronisk over nett. Filmer, spill, musikk og tjenester. Steam bruker jeg kraftig mye og jeg betaler for Spotify. Det er forsatt litt usikkert om disse kommer til å bli dyrere, siden noen påstår at Spotify og Steam har mva i sine priser allerede. Kan godt hende Steam har det siden det selger til EU land men når jeg kjøper spill står det i kvitteringen:

Subtotal 7,49 EUR
Tax 0,00 EUR
Shipping 0,00 EUR

Total 7,49 EUR


Tiden får vise om hvor dyrt ting blir og om hele dette funker i praksis. Siden det er bedriftene som får ansvaret til å trekke fra mva og betale den til Norge så er jeg tvilende på om hvor bra dette kommer til å funke. Store firmaer som Amazon og Steam kommer til å gjøre det, men små tjeneste tilbydere ser jeg ikke for meg kommer til å gidde det. Om firmaet ikke ligger i Norge, kan de bare gi faen. Norske myndigheter har ikke jurisdiksjon over firmaer i andre land. Er ikke som om den norske stat kommer til å sensurere nettet slik at vi ikke kan bruke tjenestene som ikke følger momsordningen. Det hadde luktet for mye diktatur og bare land som vi ikke vill assosiere oss med gjør det. I tillegg lurer jeg på om fribeløpet på 200 kroner som gjelder ved kjøp fra utlandet i dag, også vil gjelde for elektroniske tjenester. Logikken tilsier jo det men er ikke alltid den vinner.

Uansett, dette var en av de få gangene statsbudsjettet virkelig rammet nerden i meg. Jeg så ikke den jeg dro meg opp av senga kl halv 7 i morgen etter en lang natt med CIV 5.