torsdag 8. desember 2011

Filmkonkurranser og festivaler

Jeg får noen forespørsmål noen ganger fra unge wannabe filmskapere om hvor det er mulighet for å vise sine amatørfilmer.

En veldig fin festival for unge filmskapere er Amandus festivalen. Her kan du sende inn dine filmer for å delta i en konkurranse. Selve prisutdelingen er en stor tv sending som vanligvis blir vist på NRK. Festivalen har mange kategorier du kan delta i og ofte tilbyr også festivalen kurs, workshops og mentorhjelp. De har også fått veldig bra hjemmesider hvor man kan se filmer laget av andre glade amatører men også finne masse resurser for å lage filmer. Sjekk ut hjemmesidene her.

Amandus pleier også å lansere bestemte konkurranser. I år heter den vist "ditt2062". Konkurransen er fra aldersgruppen 15 og 23 år. Her skal du picthe en ide om hvordan jorden vil se ut miljømessig i 2062. De 3 beste idéene blir film og får et budsjett på minimum 250 000,- hver. Film-idéen kan ha maks 3 karakterer, handlingen må skje på 1 location og filmen varer maks 3 minutter. Slike bestemte rammer er ofte en god trening om du vil bli filmskaper siden begrensinger er noe du må alltid forholde deg til. Pluss du får mulighet til å teste hvordan det er å lage en film i en mer proff settning. Sjekk ut siden her. Fristen for å sende inn en ide er 15 januar.Jeg har god erfaring med Amandus både som student på HIL og fra jeg jobbet på HIL. Festivalen har blitt veldig proff og gir gode mulighet for filmskapere. Men festivalen kan kanskje bli oppfattet som litt vel rettet mot ungdom. Så om du er litt eldre og gjerne vil vise fram filmen din så finnes det andre muligheter.Det er andre festivaler i Norge som tar imot amatørfilmer. En annen festival jeg liker god er Minimalen. Den er ikke supervanskelig å sin film vist der og særlig innen kategorien Ettminuttsfilm blir det meste vist. Festivalen har vokst endel men er primært fokusert mot unge filmskapere selv om den har mistet noe av sitt amatørfokus.

Du har også Kortfilmfestivalen i Grimstad men det har blitt veldig proff og det er vanskelig å få vist filmen sin der om du bare er en glad amatør. Festivalen bærer nok litt preg av at det er mange bransjehorer der og litt vel kunstnerisk fokus. Men festivalen er internajsonalt kjent og har hjulpet mange filmskapere i sin karriere.

Det finnes flere filmfestivaler i Norge som tar imot filmer fra vanlige folk men her må du nesten google litt selv fordi noen kommer og noen forsvinner fra år til år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar