fredag 16. desember 2011

Har hipstere stjålet nerdeimaget?

Det er vist inn å hate hipstere og jeg antar jeg misliker de selv der jeg ser de i bybildet (løkka eller youngstorget) eller møter de på fest. Men det er en meget bestemt grunn til dette. Det er fordi jeg føler de har stjålet nerdeimaget men mangler innholdet.Så hva er en hipster? Det er vel ikke noen bra definisjon der ute men Urban Dictonary har blant annet denne: "Hipsters are a subculture of men and women typically in their 20's and 30's that value independent thinking, counter-culture, progressive politics, an appreciation of art and indie-rock, creativity, intelligence, and witty banter."
Denne definisjonen er ganske snill og peker endel på tankegangen. Wikipedia har en definisjon som peker mer på selve stilen: "Hipster er en person som følger det som er moderne og på moten. Fra 1990-tallet betegner det særlig en ungdom som følger en stil og en subkultur preget av en forsiktig protest på det materialiserte forbrukersamfunnet, ujålete «ekthet», hverdagslige klær, retromote samt uavhengig og alternativ populærkultur." Synes humorsiden Hipster Hitler får fram mange av trekkene med en hipster. Du kan sjekke siden ut her. Du kan også sjekke ut denne tullevideoen her eller under.

Så en hispter skal være alternativ og individuell. Ingen kaller seg selv for hipstere fordi som sagt en viktig del av å være en hipster å opprettholde en unik individual stil. Men det er rimelig lett å se en hipster på gata og på fest. De har en noe uniform stil. Mennene har bart, trange bukser, store briller osv. Kvinnene ser noe rufsete og alternative. Men her kommer mitt store problem med hipstere. I sitt forsøk på trekke vekk fra mainstream og finn sin unike indivuelle stil så har de invadert og tatt over utrykk knyttet til bestemte subkulturer. Wikipedia forklare det slik:
"(...) er at hipsteren søker å konsumere en bestemt subkultur. Dette kan f.eks vere en 'nerdete' look, en goth/punk stil eller retro subkulturer. Hipsteren kan velge å gjøre dette med en ironisk distanse eller motsatt ønske å oppnå status som 'autentisk' og gjennomført medlem av subkulturen. Å bli anklaget for å vere en hipster vil i sistnevnte tilfelle true med å rive ned en livsløgn. Noe av den negative bruken av ordet sirkler rundt denne situasjonen, så som anklager om 'falskhet' og forringelse av den 'ekte' subkulturen."

Hipsterene har tatt over blant annet nerdelooken! Det er derfor jeg irritere meg over disse folka. Nye treden blir kalt for meta-nerd trend De har begynte å gå med nerde tskjorter med Star Trek, Nintendo eller annet nerdeting som du finner på blant annet Jinx og ThinkGeek. Såklart er t-skjorten kombinert med en hettegenser eller dressjakke. De går med store nerdebriller (uten glass så klart). De bruker andre nerdeting som belter og bager med nerdeassosiasjoner. Traff en som hadde en NES bag og jeg spurte hva slags NES spill han likte. Fyren bare så dumt på meg. I tillegg så har hele retro spillbølgen blitt infisert av hipstere. Man hører på musikk som nerdcore eller annet musikk som bruker 80 talls gamesound. De har looken men ikke innholdet. For meg framstår de som noe falske. Du kan ikke kle deg som en nerd og så ikke være det!!! Går du med The cake is a lie t-skjorte så forventer jeg har du har spilt Portal, ikke bare sier at du liker utsagnet fordi det sier noe dypt om livsløgnene vi mennesker lever på. Går du med ei t-skjorte med skriften KHAAANN på så forventer jeg at du du har en bestemt mening om hvem som er best av Kirk eller Picard! Kler du deg som en koder så forventer jeg at du kan C++ og veit hva ASCII er for noe. Digger du dj musikk med retro datamaskinlyd så forventer jeg at du kan nynne Commando main theme eller veit hva Fasttracker 2 er for noe! Vi nerder ser nerder ut fordi vi er nerder innvendig!

Så skal du være hipster og omfavne en subkultur så ikke gjør det halvhjertet. Spill dataspillene, se filmene, lær deg matte osv. Hvis ikke gir du alle oss andre nerder dårlig rykte!

2 kommentarer:

  1. Jeg tror jeg elsker deg!

    SvarSlett
  2. Wow! Den var ny! Takk for kompliment. Første gang noen har skrevet at de elsker meg uten å vite hvem jeg er :)

    SvarSlett