torsdag 29. september 2011

Xcom og Syndicate reboot: Håp og frykt fra en gammel gamer

To gamle spillserier skal komme ut i 2012, nemlig Xcom og Syndicate. Dette er to gamle spillserier som var populære på starten av 1990 tallet. Begge serier var enormt populære og begge seriene skal slippe et nytt spill i 2012. Men hvorfor spillsamfunnet ganske reservert til to nye spill til to gamle og gode titler?Jeg er en relativt gammel nerd. Jeg spilte både UFO: Enemy Unknown (som var det første spillet) og Syndicate veldig mye når jeg var ungdom. Jeg eide begge 2 på floppydisk. Spillene er en del av min barndom. Musikken, gameplay, grafikk, alt med spilla gir meg godfølelsen og fyller meg med nostalgi. Begge spill tilbøy en unik verden som jeg kunne drømme meg bort i. Begge spill tilbød en ovenfra og ned perspektiv der du enten styrte en gjeng med ufo jegere i UFo spillet eller en gjeng med morderiske cyborger i Syndicate. Begge spilla fokuserte på et strategisk element i både hvordan du styrte dine folk men også hva du forsker på av utstyr og våpen. Syndicate hadde en rimelig hard tone og stemning. Spillet skjedde i en framtidsverden styrt av firmaer og voldelige konflikter. Ufo var ikke noe bedre, der var verden under angreip fra romvesen og det var opp til deg å utkjempe en hemmelig krig mot vesenene. Du kan se en gameplay video av Ufo her eller under.

Du kan se en gameplay video av Syndicate her eller under.

Jeg digga også musikken i Syndicate som du kan også høre på videoen. Jeg spiller forsatt spillene nå og da og koser meg. Så hvorfor er jeg ikke gira at vi får nye versjoner av spillene? Hvorfor er jeg sammen med mange andre på nettet noe skeptisk?Før det første så skal det nye Xcom og Syndicate spillene tilby en helt annet gameplay. Begge to har blitt gjort om til FPS spill. Altså vanlige skytespill. Siden begge seriene er så sterkt knyttet til en bestemt form for gameplay, kamerabruk og handlinger du kan utføre så reagerte mange fans negativt på avgjørelsen. FPS spill er det blitt veldig mange av og sjangeren kan føles lite oppfinnsom til tider. Men det ligger mye penger i FPS så jeg kan forstå hvorfor begge blir laget som FPS spill. Å lage en ny versjon av Syndicate og Ufo som et mer strategi/action ovenfra og ned spil i dagens marked er risikabelt. Men som sagt, mange av oss gamle fans føler derfor at spillene hadde blitt utrolig kule om man hadde hatt baller og sats på de gamle formlene. Så både 2K Games og Electronic Arts som lager de nye utgavene har fått mye pepper av spillsamfunnet. Jeg er også negativt innstilt til denne avgjørelsen. Det fjerner alt av koblinger til de gamle spillene siden man forandrer gameplayet helt. Men begge spillene prøver å beholde noe av den samme settingen, tonen og handlingene som original spillene. Kanskje er det Syndicate som virker som er mest trofast. Den nye traileren som blei sluppet til spillet idag avslører at de har behold den samme setting, tema, kalde og voldelige tone som original spillene. Det er bra. Spillet har også den samme musikken. Her er det cyborger, vold, minigunner og framtidsbygninger. Det ser hvertfall Syndicate ut. Art direction ser ut som har fulgt de gammel spilla tett. Selv om jeg betviler at følelsen er den samme siden gameplayet er totalt forandret. Du kan se den nye trailer her eller under.

Xcom derimot har slik det virker forandret mye på historien, setting og fiender. Nå skjer alt på 1950 tallet. Romvesene ser ut som de kommer fra Tron filmene og heltene du styrer ser ut som de jobber på et kontor på 1950-tallet (noe som er meningen antar jeg). For å være helti ærlig er det vanskelig å se akkurat hva Xcom spillet har til felles med de andre Ufo Xcom spilla. De har forandret alt. Gameplay, setting, stil, fiender etc. Eneste som er igjen er navnet. Derfor har særlig Xcom fått mye kritikk. Hva er vitsen å gi et spill ut med Xcom navnet om det har ingen ting som forbinder det med de gamle spilla?
Du kan se trailer til Xcom her eller under.

I tillegg kan du se en 22 minutter gjennomgang av spillet her eller under.


Så spørsmålet er om gamle nerder som meg bare er nostalgiske og klager for mye. Jeg tror nok at både Syndiacte og Xcom har godt av nye ideer og kunstneriske valg. Det er ikke noe vits å reboot gamle spillserier om man bare skal lage de igjen med bedre grafikk. Man må lage nytt gameplay og nye ideer. Spørsmålet er om Xcom og Syndicate er litt for mye av det gode og motivasjonen for forandringene er økonomiske og ikke kunstneriske. Jeg håper at jeg tar feil men jeg er skeptisk. Hva tror du?

mandag 5. september 2011

Minecraft - svensk indie som blei allemannseie

Jeg har prøvd å unngå Minecraft siden jeg hørte om det. Fordi det har fått rykte på seg for å være et tidsluk uten like. Noe som er litt skremmende med tanke på at spillet forsatt er i beta og skal bli sluppet nå i november 2011.Selv om Minecraft egentlig ikke er ferdig enda så har det solgt over 3 millioner enheter. Du kan kjøpe spillet og spille det mens det blir utviklet. Det ser noe om spillets kvaliteter når folk både kjøper et uferdig spill og bruker timevis på det. Men Minecraft er vel strengt tatt ikke noe spill. Det minner mer om Sim enn et tradisjonelt spill mer regler og mål. Det blir omtalt som "sandbox building indie video game". Hele spillet går ut på at du springer rundt i en blokkverden og lager ting. Det er hardt arbeid og farlig fordi både edderkopper, zombier, skjeletter og selvmordsbusker jakter på deg om natten. Du kan se Ben "Yahtzee" Croshaw morsomme anmeldelse her om du vil vite mer eller se den under.

Minecraft er egentlig et lite enmannsprodusert spill av den svenske Markus "Notch" Persson. Fyren er 32 år og har nok skyt gullfuglen. Du kan se en liten dokumentar om fyren og Minecraft her eller under. Filmen er faktisk ganske gøy om du er interessert i hvordan man lager dataspill og bransjen.

Minecraft har blitt et fenomen. At et produkt laget av en mann, i Sverige har fått en så stor plass i den internasjonale nerdekulturen (og popkulturen) er rimelig tøft. Internett er fulle av bilder, filmer og sanger om Minecraft. Her kan du blant annet se en musikkvideo om spillet eller under.

Eller hva om Minecraft universet kom på det store lerret, hvordan hadde det sett ut. Du kan se en trailer til noen som har gjort nettopp dette. Traileren heter MINECRAFT: The Last Minecart og er rimelig kul. Du kan se den her eller under.

Eller hva med en musikkvideo i RL med avatarer fra Minecraft. Musikken og videoen minner meg litt om Daft Punk video. Du kan se den her eller under.

Til slutt må jeg si at jeg har blitt en stor fan av musikken i Minecraft. Den er laget av en fyr som kaller seg C418. Jeg blei hoppende glad i går når jeg fant ut at han har slippet et soundtrack fra spillet. Du finner det på Spotify. Her er koden. Albumet heter Mincraft - Volume Alpha. Musikken er rolig, nesten sår og passer flott i høstregnet. Du kan høre en av mine favoritt sanger her eller under.