tirsdag 21. februar 2012

Er Star Wars Episode 1 The Phantom Menace ræva?

Så Star Wars Er Star Wars Episode 1 The Phantom Menace går på kino igjen men nå bare i 3D. Er du Star Wars nerd så hater du nok denne filmen intenst og hardt. Men er det på tide slutte å hate filmen? Jeg så de 3 første Star Wars filmene når jeg var ung. De tok meg til en fantastisk verden og jeg blei såklart en fan. Jeg som mange andre Star Wars fan håpte på at George Lucas skulle lage flere filmer. Jeg var såklart veldig gira når jeg hørte Episode 1 skulle bli laget og all hype før filmen gjorde mine forhåpninger bare større. Som sikkert alle veit nå så skuffet filmen stort. Ikke når det kom til penger inntjent eller hvor mange som så filmen men hvor skuffet og dårlig filmen fans syntes den var. Til og med die-hard fans syntes at filmen var vanskelig å forsvare. Det blei hipt å hate filmen, Lucas og påstå at din barndom var voldtatt. Det er så mange elementer med filmen fans hater at jeg ikke har tid eller plass til å gå gjennom det her. Se denne fantastiske 70 minutter analysen av Star Wars Episode 1 her av Red letter media eller under. Denne analysen går for å være den beste når den påpeker alt som er galt med filmen og etter denne analysen var det liksom ikke kult å hate filmen lengre fordi alt var sagt.

Du kan også sjekke ut denne nettsiden 78 Reasons to hate Star Wars Episode 1. Folk hatet JarJar Binks, hvor tåpelig gutten som spilte Anakin var (skuespilleren Jake Lloyd har vel fått livet ødelagt av sinte nerder) til Midi-chlorians og at Darh Vader er Space Jesus (det var jomfrufødsel ser du). Hatet tok så av at noen lagde en dokumentarfilm om alt sinne rundt da særlig episode 1 men også de episode 2 og 3. Den heter The people vs George Lucas. Du kan se traileren her eller under

The People vs. George Lucas - Trailer #3 from The People vs. George Lucas on Vimeo.


Hva syntes jeg?
Jeg kan ærlig talt ikke huske at jeg syntes at filmen var så forbannet dårlig når jeg så den. Jeg syntes effektene og action var fett. Darth Maul var rå til å sloss og musikk var bra. Men jeg husker at jeg syntes filmen som noe flat og dårlig sammenlignet med de første filmene. Jeg fikk liksom aldri følelsen for noen av karakterene eller brydde meg om hva som skjedde uten om at det var rå action scener. Etter å ha sett filmen noen ganger når jeg blei noe eldre og starte å studere film innså jeg at filmen ikke er så veldig bra når det kommer til historien og karakterer. Men det er forsatt Star Wars og jeg har aldri greid å hate filmen eller bli moralsk forbannet over den.

Men nå som filmen går på kino igjen så lurer jeg og andre nerder på om alt hate, sinne og frustrasjonen kanskje har tatt litt av. Er dette ikke litt for mye nerdrage? Er det ikke bare en film? Darren Franich fra Entertainment Weekly satt bra ord på det i en artikkel fra i fjor. Artikkelen heit passende nok Stop hating George Lucas, and stop loving 'Star Wars' so much: Why it's time to grow up.
Det han sier er rett og slett at grunne til at vi hater Episode 1 er fordi det minner mange av oss voksne nerder på at vår barndom er over og at Star Wars universet er utrolig tullete. Fans ville ha en Star Wars film som kunne gi oss akkurat samme følelser som når vi var barn og så filmen. Men det går ikke. Vi har blitt voksne. Man kan aldri gå tilbake. Og Star Wars filmene er tullete. Det handler om feminine roboter og romninja prester. Ikke at det er noe negativt men du kan ikke akkurat bli sinna over JarJar Binks når resten av filmene er full av samme tullet. Greia er bare at jeg var ung når jeg så de første filmene, det var jeg ikke når jeg så Episode 1. For å sitere Franich:

"I think that it is time to put away childish things. Time to admit that Star Wars — like fruit snacks and Nickelodeon — should perhaps be left behind in our adolescence. There is no shame in changing your mind about something, and come on, can you really trust someone who hasn’t evolved beyond a first-grade level? The reason why we hate George Lucas is because we are George Lucas: Eternally obsessed with putting a spit-shine on films from long ago, insisting that Star Wars is the modern myth, and so it can never stop evolving."

En annen som setter bra ord på det er er MovieBob i sin Escape to the movies videospalte på The Escapist. Du kan se den her eller under.
Så selv om jeg er Star Wars nerd og ikke liker Episode 1 The Phantom Menace så hater jeg den ikke. Jeg har sluttet å bli sint. Ikke fordi jeg ikke bryr meg lengre men fordi jeg innser at det er litt latterlig å hate en film så mye og det er grenser for hvor nerd man kan være.

4 kommentarer:

 1. Hatet kommer som du nevner på grunn av ekstremt høye forventninger. Fansen ventet i 10-år på en oppfølger (eller hva det er man skal kalle en prequel på norsk); bare for å bli voldsomt skuffet.

  For å ta bort tidsperspektivet kan man sammenligne med følesen man satt igjen med etter å ha sett Matrix-oppfølgerene; isolert sett ok SciFi-filmer, men sett i forhold til de ekstreme forventningene etter den orginale filmen, var filmene en voldsom skuffelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt poeng Kim. You speak the truth!

   Slett
 2. kan man se den på nett?

  SvarSlett
 3. Om du mener Episode 1 så har jeg ikke sett noen av de norske filmleie-nettstedene som voddler, cdon, film2home osv som har den til utleie. Du må nok leie den på en videobutikk eller kjøpe den.

  SvarSlett