onsdag 15. august 2012

DayZ - Jeg mister all tro på menneskheten og blir misantrop

Er du litt dataspillnerd så har du fått med deg all buzzen om en mod til dataspill ARMA II til pc kalt DayZ. Det er et zombieapokalypse spill. Og etter å spilt det noen timer så har jeg bitt en kynisk misantrop som hater mennesker og en iskald morder.
DayZ startet som en mod til ARMAII men har blitt veldig populært på kort tid. Norsk spillpresse som gamer.no har skrevet flere saker om spillet og hype rundt det. Spillet har over 1 million spillere og skal bli laget som et frittstående spill. Så om spillet er så populært hvorfor føler jeg at jeg har blitt en menneskehatende kyniker av å spillet spillet?

DayZ er som sagt en mod til ARMAII. Det er et spill som er en militærsimulasjon. Det er med andre ord ganske hardcore når det kommer til realisme. Ikke noe COD eller BF3 spillmekanikker her i gården. For å være helt ærlig så har jeg aldri likt ARMA spillene. De er rett og slett for hardcore og realistisk for min del av at det er vanskelig å få noe glede ut av spillene. Spillet er nådeløst og det samme er DayZ. Faktisk så skryter DayZ at gjennomsnitt levetiden er på 49 minutter.
DayZ starter med at du spawner i den fiktive russiske staten kalt Chernarus som er på 225 kvadratkilometer stort. En server kan ofte ha max 50 spillere. Spillverden er full av store skoger, små landsbyer og store byer. Det tar timesvis å forflytte seg i landskapet når du går. Som sagt, zombieapokalypse har skjedd så det er zombier over alt hvor det er byer og hus. De er dumme, sultene og mannvonde. Ser eller hører de deg så kommer de springene for å trampe på deg. Ofte flere av de. Og du starter spillet med nesten ikke en dritt. Du har kun en bandasje, smertestillende og en faens lommelykt. Skal du ha våpen, mat, drikke og mer utstyr som telt, fyrstikker og økser så må du krappe inn i hus. Du må rett og slett overleve gjennom å sanke og plyndre omgivelsene. Spillet er så forbannet hyperrealistisk at du starter å blø om du blir skadet, du kan brekke bein, besvime av blodmangel osv. Det er med andre ord et spill du ikke vil bli skad i fordi det er et helvete. Så du krabber rundt, redd og våpenløs mens du prøver å finne utstyr. Verden er stor og farlig men etterhvert så forstår du at verden er inneholder verre farer enn zombier og muligheten til å dø av tørst, sult, kulde og blodmangel. Fordi din største fiende er dine medmennesker. Jepp, andre spillere som finnes i verden.

Fordi du er ikke aleine om å overleve i denne verden, er du uheldig så er det 49 andre spillere der ute i verden. Og noe DayZ så ettertrykkelig lærer deg, så kan du ikke stole på dine medmennesker i en katastrofe. Her er det dog eat dog som gjelder. Drep for å overleve. Nestekjærlighet og altruisme gjør bare at du blir blir drept. Mennesker er ikke til å stole på. Fordi alle er på jakt etter bedre våpen, mer utstyr og mat, så det er veldig fristende å drepe andre spillere og ta utstyret deres. Denne knallharde og kyniske menneneskesynet tok meg på helt sengen når jeg spilte.

DayZ åpner opp for at man kan samarbeide. Man kan dele utstyr, mat og hjelpe hverandre ved å gi blodoverføringer. Du starter aleine men for meg var det logisk å slå seg sammen med andre spillere. Hjelpe hverandre mot zombiene og overleve. Gjett om jeg tok feil! Første spiller jeg traff etter 2 timer med spilling i en av spillets store byer Elektrosavdosk kom ut av et hus mitt i byen. Jeg var lengre ned ei gaten, i knestående. Jeg hadde nettopp ristet av meg noen zombier. Jeg hadde funnet masse bra ustyr. AK-47, Makarov, telt, bedre sekk, hermetik og bandasjer. Jeg følte meg mer trygg og sikker. Hjerte mitt hopper når jeg ser den andre spilleren. Yes! Et menneske! Jeg er reddet! Jeg starte å løpe mot han for å snakke med han i ved hjelp av micen min. Spilleren snur seg, ser på meg og løfter opp MP5 sin og skyter meg. Jeg er død! 2 timer gåing, leiting i hus og funnet masse kule ting og så skyter det første menneske meg! VEIT HAN IKKE AT APOKALYPSEN HAR SKJEDD OG ZOMBIER OVER ALT? Jeg er rasende. Når du er død i DayZ så er du død. Alt du har funnet er vekk. Du må starte på nytt.
Neste gang jeg treffer en spiller så er jeg forsiktig. Tenker at kanskje han andre fyren drepte meg ved en feil. At han trodde jeg var en zombie. Jeg er i en annen storby kalt Chernogorsk når jeg ser en annen spiller. Nok en gang har jeg funnet masse bra utstyr. Jeg ligger nede i grasset i en park og ser spilleren løper forbi meg. Jeg har han i sikte og roper på han gjennom micen : "Hey, are you friendley"? Snakksystemet i DayZ er avhengig av at man står nærme personen man skal snakke med for at de skal høre deg. Litt som virkeligheten. Fyren stopper opp og snur seg. "Yeah, I am friendly" sier han. Jeg reiser meg opp av gresset og går mot han med våpenet senket. "Fuck man, good to see a human, I thought I was the only one left" sier jeg. Fyren ser på meg og svare: "Yeah, this game is fucking scary. You found any good gear?" spør han. "Sure man, I got nice stuff and got food to spare". Fyren sier ikke noe, hever pistolen sin og skyter meg i hodet. Headshot og jeg er dau på 1 sekund. Jeg banner og steiker. Forbannet fitte spill og helvetes medspillere! HVA FAEN FEILER DET FOLK?????? Hvorfor er alle drittsekker? Er det fordi folk vil ha utstyret ditt? Er de paranoide over at jeg skal skade de? Hva faens skjer. Jeg føler det som jeg har gått inn i et sosialt eksperiment. Om at de som har laget DayZ skal teste ut Hobbes hypoteser om naturtilstanden fra Leviatan.

DayZ har gitt meg et knallhardt menneskesyn. Ingen er til å stole på. Ser jeg andre mennesker så skyter jeg de og tar utstyret deres. Ikke faen om jeg skal hjelpe andre eller stole på noen. Jeg legger merke til lik av andre spillere er vanlig å finne. Andre mennesker dreper andre mennesker selv om det ikke er logisk. Man burde jobbe sammen for å overleve zombiene og naturen. Men neida, i DayZ ligger det folk i kamoutstyr med sniperrifler og jakter på andre mennesker. Dreper de og tar utstyret. Jeg føler som jeg har havnet i The Road! Eneste jeg kan stole på er de 5-6 vennene mine fra virkeligheten jeg spiller med. Når vi alle er samlet så blir vi en bande med drapsmenn. Vi jakter på andre spillere, legger feller og dreper de, tar utstyret deres. Hadde spillet gjort det mulig så hadde jeg tatt kjøtt fra kroppens deres og spiste det. Så mye forakter jeg mine medmennesker i DayZ. De er alle mordere som ikke kan stoles på så jeg blir en gal morder selv. Paranoid og sint. Jeg skal overleve samme hva det koster!
Jeg har skutt mange andre mennesker i DayZ og jeg får dårlig samvittighet hver gang. Når jeg står over kroppen deres og blodet spruter ut av sårene mens jeg roter i ryggsekken deres så tenker jeg at jeg kanskje burde ha snakket med fyren. Spurt om han trengte hjelp, om han var vennlig. Gi han en sjanse. Antar det er medmenneskeligheten min som gnager i sjela. Jeg er jo lært opp til å hjelpe folk, være høflig, ta vare på mennesker. Men i DayZ så er jeg er en kald jævel og alle andre mennesker der inne virker like kalde og kyniske. Veit ikke om dette sier noe stygt om menneskeheten eller om jeg bare må innse at spillet skaper paranoide, kalde mennesker i spillet. Personlig håper jeg om zombierapokalypsen skjer så blir jeg ikke sånt menneske jeg er i DayZ.

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hei
    Du har helt rett. Nå man har funnet masse bra gear så er det ikke så mye å finne på enn å drepe dumme zombier. Så jakte på litt mennesker blir da spennende. Men det er jo derfor DayZ er spennende selv om jeg kan bli litt frustrert noen ganger.

    Og helt enig, folk som later de er vennlig er drittsekker. De som er slemme og ikke legger skjul på

    SvarSlett