søndag 29. januar 2012

Tegneserier på Ipad2: Bra eller dårlig?

Jeg digger tegneserier, særlig grafic novels. Men tegneserier tar plass og vanskelig å få tak i når man kjeder seg en onsdagskveld. Men det finnes muligheter for å kjøpe tegneserier digitalt og lese de på et nettbrett. Men er det noe bra?Jeg har en Ipad2 og på den er det muligheter gjennom apps å kjøpe og lese tegneserier. Jeg bruker Comics appen av comiXology som man finner på App stpre. Den tilbyr mange tegneseiere fra blant annet Marvel og DC Comics. Kjøp er ganske enkel og greit. Du bruker passord og kortnr som du har i App store. Prisen for et blad ligger ofte enten på 7 eller 14 kr. Men du kan også finne billigere samlealbum. Men du kan også lage en konto på websiden til comiXology. Dette er lurt fordi da kan du både lese og kjøpe tegneserier gjennom appen på Ipad2 og på nettet. Prisene på nettsiden er også i dollar så det er billigere å kjøpe tegneserier på nettetsiden og så lese de på Ipaden.
Men hvordan er å lese tegneserier på Ipad2? Vel, overraskende bra. Mye bedre enn å lese på en pcskjerm. Bildene ser fine ut og man blar med å bruke fingrene. Du skulle kanskje tro at å lese en side skulle bli noe smått men ved hjelp av noe som heter GuidedView Technology så blir leseopplevelsen utrolig bra. GuidedView Technology deler opp en side i små bilde som fyller skjermen. Slik er det enkelt å lese men også se detaljene i rutene. Man bare bruker fingrene til å bla mellom rutene som blir blåst opp. Faktisk føler jeg at jeg leser tegneserien bedre enn når jeg leser analogt siden GuidedView Technology tvinger meg til å fokusere på en rute av gangen. Når jeg leser analogt noen ganger så kan jeg bli så ivrig at jeg lytter øyene til andre ruter for å se hva som skjer før jeg leser teksten.Å lese på tegneserier gjennom nettsiden funker men det blir ikke den samme følelsen som gjennom Ipad2. Poenget er også at med Ipad2 kan ligge i senga, sitte stolen osv når man leser. Akkurat som et et ekte tegneserieblad.

Kjipe med Ipad2 og tegneserier er at man ikke får et fysisk kopi. Følelsen av papir mot hud og gleden av å ha album i hyllen forsvinner. Men det er greit siden jeg starer å få dårlig plass i både stuen og soverommet.

Jeg har ikke kjøpt mange tegneseirer gjennom Comics Appen men kommer nok til å kjøpe noen. Men bare når jeg er steder uten noe å lese på eller når jeg finner noen kupp. Jeg hadde lyst til å lese Matz tegneserie The Killer. Første samlevolum kostet 75 om jeg kjøpte det fra Amazon. På Comics appen kostet det 35 kr. Et kupp med andre ord.

torsdag 26. januar 2012

The Expendables 2 blir PG13 - Hvor blir det av all volden i voldsfilmer?

Ryktebørsen har vært full av at The Expendables 2 kommer til å få aldergrensen PG-13 og Sylvester Stallone har selv bekreftet dette. Hvorfor er actionfilmer blitt så forpult barnevennlige?The Expendables var en stor, dum actionfilm med mange 80-tallets actionstjerner. Filmen var voldelig, blodig og full av banneord. Akkurat slik actionfilmer skal være. Filmen fikk en R rating i USA noe som betyr at filmen kan gå ganske langt når det kommer til vold og banneord. Det har dessverre vært en trend at actionfilmer har tonet ned volden og banningen for å få en barnevennlig aldersgrense slik at man får et større publikum. Flere filmer har lidd under dette som Die Hard 4, Terminator Salvation og Max Payne. Jeg sier ikke at disse filmene er bra filmer men de kunne ha trengt mer vold og banning. Husker dere actionfilmene på 1980-tallet? De var full av blodig vold, naken hud og fuck i hver scene. Filmer som DIE HARD, RAMBO,TOTAL RECALL, THE LAST BOYSCOUT, COMMANDO osv var alle voldelige lavpannet filmer. Hvorfor får vi nesten ikke se slike filmer lengre?

En av grunnene er at man vil filmene skal bli sett av flest mulig mennesker. Jo lavere aldersgrense man har, jo potensielt flere kunder kan man nå. Så innhold blir gjort barnevennlig selv om det egentlig er en film for voksne. Det er jo derfor jeg og alle andre går og ser slike actionfilmer fordi vi vil få med oss historien og den dype mening. Feil, vi vil se vold og folk som kicker ass uten noen hemninger. Stallone har prøvd å rettferdiggjøre at The expendables 2 blir PG-13. Han har sagt til Ain't it cool news i en mail: "Harry, the film is fantastic with Van Damme turning in an inspired performance... Our final battle is one for the ages. The PG13 rumor is true, but before your readers pass judgement, trust me when I say this film is LARGE in every way and delivers on every level. This movie touches on many emotions which we want to share with the broadest audience possible, BUT, fear not, this Barbeque of Grand scale Ass Bashing will not leave anyone hungry...Sly"

Ja, fordi jeg skal gå og se The expendables 2 pågrunn av historien...doh! Jeg vil se Arnold skyte i stykker horder med mennesker med blodig resultat og Bruce Willis banne som en sjømann. Ryktet skal ha det til at Chuck Norris nektet å spille i filmen om den ikke kuttet ut banneordene og blei Pg-13. Hvorfor han krevet dette veit ikke jeg. Norris har spilt mange voldelige filmer som The Delta Force og Missing in Action. Det kan hende at kinoutgaven er utvannet men at de slipper en bluray versjon som har all volden og banningen med R ratingen. Vi får se.Jeg er lei av å se pystet actionfilmer fra USA. Hvorfor skal voldelige actionfilmer ha en barnevennlig aldersgrense og utvannet vold? Nei, jeg ser heller en actionfilm fra Japan, Sørkorea eller HK. De gutta har hvertfall ikke blitt pyser.

mandag 16. januar 2012

Framtidas krigere fra 2001 i 2011

Har du sett filmen The Men Who Stare at Goats? Hvordan en hippe skal utvikle supersoldater gjennom kjærlighet, psykiske krefter og annet new age tull? Vel den filmen er basert ideer og tanker en virkelig mann i amerikanske forsvaret ved navnet Jim Channon som utviklet en manual til First Earth Battalion. Og Jim Channon var også med i en temmelig merkelig sci-fi framtidsdrøm om framtidens supersoldat i 2011 en tenketank utviklet i 2001.

Wireds Danger Room er en flott spalte som gir informasjon og saker på militære utviklinger koblet til teknologi. Gir vinkling på sikkerhet og militære anlegger gjennom tykke nerdebriller. På mandag omtalte de en rapport som Pentagon fikk utviklet i 2001. Her skulle man legge visjoner om framtidens soldat. Rapporten heter “Objective Force Warrior: Another Look,”. Gutta bak rapporten var både militærfolk, akademikere, journalister og godeste hippie, jedikriger Jim Channon.

Rapporten er morsom lesning. Disse folka har tatt i og de må ha leste mye sci-fi. Det er ikke snakk om hva framtidens soldat kan gjøre. Her snakker man om at de kan bli usynlige (som i Predatoren i filmen). De har hjelmer som kan se gjennom vegger og som hjelper soldatene med å identifisere fiender og venner. Hjelmen skulle også gi all tenkelig informasjon til soldaten som kartdata, gps, drone bilder osv. Hjelm skulle også ha en AI som skulle hjelpe soldaten til å ta taktiske avgjørelser, litt som ha en general på hodet.

Noen av tingene rapporten ønsker og mener kommer til å skje i 2011 har blitt utviklet og brukt men kanskje ikke i samme størrelse omfang. Wired i sin artikkel går gjennom det. Artig lesning om du er litt teknologifreak og militær interessert.

Jeg falt særlig for tanken om at alle soldater i 2011 burde ha en robotesel som bærer alt utstyret til soldaten. Gjennom denne roboten kan man lade batteri og filtrere vann. Det hadde vært kult. Det har jo kommet noen prototyper men de er ikke brukende til så mye enda. Du kan se en her eller under.Jim Channon har også tegne alle illustrasjonene i denne rapporten og de er like kule, spacet og impresjonistiske som i Earth first battalion manualen. Du kan se eksempel på tegningene under.Uansett Wired artikkelen er artig lesning. Du kan sjekke den ut her. Du kan også sjekke ut selve rapporten i pdf format her. Og som ekstra matrial sjekk ut Jim Channon First Earth Battalion’s manual her.

lørdag 14. januar 2012

The Walking Dead webserie Torn apart

The Walking Dead sesong 2 har forlengst begynt å gå men kanskje ikke alle har fått med seg at du kan se mer Walking dead på internett med gjennom dets Webisodes Torn Apart. Dette hadde ikke jeg før i natt. Webisodes er ikke verre enn at det er episoder man har laget for å kun vises på nettet. Serien Torn Apart skjer rett etter zombie apokalypsen har startet. Om du husker zombien "Bicycle Girl" fra første episode som Rick Grimes dreper, så er det hennes historie som blir fortalt. Det er seks episoder i serien og det gir et nytt innblikk i verden som The walking dead forteller. Episodene er veldig korte og henger sammen men kan sees nesten uavhengig av hverandre. Du kan se alle episodene på youtube eller se første episode under og klikke deg videre på sluttmenyen.

tirsdag 10. januar 2012

Powers blir en tv-serie!

Året 2012 starter med en glad nyhet for oss nerder og det er at Powers faktisk ser ut til å komme på skjermen i 2012!!Jeg har hørt rykter lenge om at tegneserien Powers skulle bli laget om til tv-serie. Seriens skaper Brian Bendis bekreftet i 2009 at det kom en tv serie men etter det har det blitt stille. Men nå ser det ut som serien virkelig kommer! Et godt eksempel på at det ikke bare er en fantasi er at Nrks Filmpolitiet nevner serien over 2012 tv serier de ser fram til.

Om du ikke veit hva Powers er for noe så er du ikke en grafic novel nerd. Powers er kanskje 200-tallets beste tegneserie. Den handler rett og slett om et politiavdeling som etterforsker superhelter. Hver gang noen dør eller sloss i gatene så kommer politiet og etterforsker. De rydder opp og prøver å finne ut hvem som gjorde hva. Litt som Top 10 og Gotham Central. Powers tar superhelter og putter dem i en normal setting, i vår mediehverdag full av twitter, talkshows, sex, vold og gale fans. Jeg er en stor fan av Brian Bendis og han skinner virkelig i denne serien. Dessverre har det blitt lengre og lengre mellom hvert album fordi Bendis har vært opptatt med Marvel tull.

Så kommer Powers, med sin meget unike tegneserie estetikk greie å bli overført til live-action? Vel, vi får se og jeg er skeptisk. Michael Avon Oeming tegninger mer med på gi Powers sitt særpreg og framheve det historie. Hvor bra det blir med mennesker blir umulig å si. Jeg personlig håper på litt mer Sin City stil. Det har blitt sluppet et stillebilde fra produksjonen. Det er bildet av Jason Patric som spiller hovedrollen Christian Walker. Han ser jo ikke ut som Walker men det er jo umulig siden Walker ser helt enorm ut. Lucy Punch spiller Deena Pilgrim og Carly Foulkes skal spille Retro Girl. Seiren blir laget av FX som har blant annet har laget The Shield, Nip/Tuck, Damages, Rescue Me, Sons of Anarchy og Justified. De har med andre ord laget mange bra serier men greier de å lage Powers så mørk, voldelig og sexy som den er i tegneserieform? Det har vært turbulens rundt serien, da særlig fordi hele piloten blei skutt om igjen i November, vist nok fordi man ikke var fornøyd med tonen i piloten. Hva det betyr er det ingen som veit. Kanskje den var for mørk for FX sin smak eller kanskje ikke mørk nok. Jeg håper bare de er trofast mot tonen i tegneserien slik Walking Dead har til en vis grad greid å gjøre. Det er bare så vente på resultatet og en trailer.