tirsdag 26. mars 2013

Windows 8 og hybridlaptoper: Touch meg her og der

Så jeg har slitt med Windows 8 en uke nå og jeg må si at OSet gir meg litt grå hår og angst siden det gjør så mye nytt. Men det ser ut som Windows 8 også kommer til å påvirke en hel generasjon med laptoper. Hva synes en nerd om disse forandringer som preger laptop bransjen?
Windows 8 er omstridt. Det er hatet, omdiskutert og flere er skeptisk. Hele greia med Win 8 er at Microsoft kaster mye av måten man bruker Windows på ut av vinduet (hehe). Saken er at OSet ikke bare skal fungere på pcer men også nettbrett og mobiler. Jepp, Win 8 er full av touchscreen basert brukergrensesnitt. Og det gjør meg litt gal når jeg jobber med mus og tastatur. Mange handlinger i UI hadde funket fint om man brukte fingrene men med musen så blir det veldig kronglete. Så man blir sint og ønsker Microsoft mye vondt mens man lærer seg OSet.
En følge av dette touchscreen fokuset til Win 8 er at det forandrer hardware. Fordi Windows er det mest bruke OS på pcer så er det naturlig at dette får følger. Så når Win 8 har stort fokus på berøring, så lager plutselig hardware bransjen pc som støtter dette. Man får hybrider laptoper som både er pcer og nettbrett.

På jobb er jeg mye på konferanser med teknologifolk og jeg ser at flere og flere bruker laptoper som man kan hekte av skjermen og bruke som et nettbrett. Jeg merker jeg er skeptisk fordi jeg liker at en pc er en pc og et nettbrett er et nettbrett. Men siden jeg foreleser mye og holder foredrag, så ser det også veldig kjekt ut. At man kan lage alt på laptopen sin, så bare hekte av skjermen, gå rundt med den i handen og bruke den under presentasjonen. Men er disse hybridene noe bra?
Sony Duo 11
Så og si alle de store laptop produsentene kommer med slike hybrider. Jeg lurer på om det kanskje kommer til å ta over hele laptop markede siden "alle" elsker nettbrett for tiden og win 8 har en så stort fokus på touch. Både Sony, Dell og HP pusher sine hybridmodeller. Sony har for tiden stort fokus på sin VAIO Duo 11 hybridlatop. Her selger de tochskjermen for alt den er verdt med win 8. Bare sjekk ut reklamefilmen som bare fokusere på hendene. Du kan se film under eller her.
Så hva synes jeg om hele dette hybridfokuset som Win 8 har skapt i laptopbransjen? Vel jeg er delt i synet på dette. For det første så har nettbrett som Ipad gjort at folk bruker disse produktene mer og mer. Folk er lei av store, tunge laptoper. Men et nettbrett idag kan ikke erstatte en laptop eller en kraftig stasjonær pc. Det merker jeg selv siden jeg eier en Ipad men bruker forsatt mye tid på min stasjonære pc. Det er alt for mange ting et nettbrett bare ikke kan gjøre. I tillegg så har mange av disse hybridlaptopene vært for dårlig når det kommer til spesifikasjoner og batteri. Men de nye modellene som Sonys Duo 11 ser det ut som laptop bransjen har skjerpet seg litt. Du kan sjekke specs på laptopen selv på sonys sider.

PCworld hadde en flott artikkel om dette temaet i 2012. Her spådde de at hybrider var kommet for å bli fordi nettbrett var kommet for bli. Men de spådde at dagens hybridpcer var dømt til mislykkes. Her påpeker de dagens hybrider er for dårlig når det kommer til ytelse satt opp mot laptoper i samme prisklasse som ikke er hybrider. Mange hybridlatoper er også på mange måter prototyper, man tester ut hybriddesign som ikke alle funker i lengden. Pluss skjermen gir nye og mange muligheter for feil. I tillegg er de store og tunge. De spår i artikkelen at: "In the end, today's hybrid laptops running Windows 8 will drive a long-term transition to pure tablets." Med andre ord så oppsumerer artikkelen trenden rundt Win 8 og hybridlaptoper slik:

"Regardless, I expect that Windows 8 hybrids will prove to be transitional systems—attractive in their own right, but not the final iteration of mobile personal computing. In one sense, they're the ultimate refinement of the original Tablet PC concept. But pure tablet hardware is improving at a rapid rate, and external keyboards are becoming increasingly capable. Given these trends, we may see only a couple of generations of these hybrids before the market moves toward pure tablet alternatives. Full-fledged laptops will remain the optimal solution for a certain class of users; but in the future, the Windows 8 tablet will be the go-to computing device for most."

Jeg synes det er vanskelige å spå slike teknologiske utviklinger men en ting er sikkert, fokus på nettbrett og touch brukergrensesnitt har kommet for å bli. Saken er om hybridpcer har livet rett. Hva tror du?

2 kommentarer:

  1. Wtf? Har ikke fått med det har kommet slike laptoper!

    SvarSlett