torsdag 25. april 2013

Netflix, House of Cards og Hemlock Grove: Er strømmings tv-serie bedre enn "vanlig" tv?

Jeg har skrevet før om mine erfaringer med Netflix, et strømmingstjeneste som ikke er helt filmnerdevennelig enda. Men Netflix har vært mye i media igjen nå pågrunn av egenprodusert innhold og alle de såkalte store forandringene dette har for tvbransjen. Men er dette bare hype?
Netflix har fått mye spalteplass i norske medier siden det kom for snart et år siden. Men den siste uka har det blitt skrevet mye om tjeneste tilknyttet dets egenproduserte innhold, da nærmere bestemt Hemlock Grove. Netflix har gått fra å bare være en internet strømmingstjeneste for film og tvserier til å lage en slags form for internet tv-serier. Til nå er det Hemlock Grove og House of Cards de har laget selv og som kun kan sees på Netflix. Hemlock Grove kom for en uke siden har vist vært en stor suksess og fått greie omtaler i norske medier. Er en slags skrekkserie som blant annet Eli Roth har vært med å lage. Full av skrekk og varulver. Du veit, Roth er han som har laget Cabin Fever og Hostel filmene. Er ikke så stor skrekkfilmnerd eller fan av torturporno som sjangeren heter men Netflix har hvertfall greid å få tak i noen store navn. Du kan se trailer her eller under. 

Jeg har ikke fått sett  Hemlock Grove enda men den ligger på skal se listen. Grunnen er rett og slett fordi jeg elsket House of Cards, Netflix andre egenproduserte serie. Jeg blei helt hekta og det geniale med Netflix er at de slipper hele sesongen med en gang. Så du kan se alle episoder når det passer deg, ikke noe venting. Du kan se trailer for serien her eller under.

Men hvorfor er disse seriene så big deal? Hva tilfører de tvbransjen og oss nerder som liker se gode serier? Vel, strengt tatt når det kommer til innhold og form, ikke så forbannet mye. House of Cards var delt opp i 13 episoder på rundt 49 minutter. Den hadde like mange karakter, handlingslinjer og dramaturgi som man kjenner fra vanlige kvalitets tv-serier på tv. Selv om Netflix ikke har noen begrensinger med tanke på sendeskjema eller reklamepauser så emulere de tv-bransjens form og innhold. Hemlock Grove har fått litt tynn for dårlig dramaturgi i sine episoder, noe som har blitt koblet opp mot at man har tent dramaturgi over flere episoder enn at hver episode skal ha sitt eget klimaks og resolusjon.

Så Neflix sin egne serier er som tv-serier generelt. All hypen og diskusjonen rundt disse seriene er de store økonomiske og strukturelle forandringene dette kan betyr for tvbransjen. Både seervaner, opphavsrett og økonomi. Aftenposten hadde en god artikkel om det i dag som du kan lese her. Så det kan virke som Netflix egne internet serier ikke kommer til å være så forskjellige fra tv-serier du og jeg ser på tv hver dag. Men ikke alle er enig. Netflix får en enorm mengde metadata om sine brukere seervaner hver dag. Såkalt "Big Data". Hver gang du en episode, spoler eller når på døgnet folk ser hva slags type serier, så blir dette register. Slik kan Netflix skreddersy sitt innhold når det kommer til dramaturgi, karakterer osv. Dette har potensielt en stor mulighet til å forandre tv-serier slik vi er vant til. At man får nye måter å strukturer innhold som blir laget eksklusivt for nett. Du kan lese mer om dette i en flott artikkel på Salon. Tittelen på artikkelen er litt 1983 aktig: How Neflix is turing Viewers into puppets.
Netflix kommer med flere egenprodusert innhold i tiden som kommer. Nye Arrested Development episoder kommer, noe jeg gleder meg til. Orange Is The New Black er en slags komedieserie i et kvinnefengsel. Derek er en komdie med Ricky Gervais. Og mer kommer sikkert. Spørsmålet er om disse seriene kommer til å forandre innholdet i tv-serieformatet vi alle har blitt så kjent med. Vi får se.

1 kommentar:

  1. Hei,

    Jeg har nettopp sendt deg en email ang. annonse samarbeid, til Carpe1nox@gmail.com, men forsto jeg også burde legge igjen en kommentar om dette.

    Håper å høre fra deg.

    MVH
    Mona

    SvarSlett