mandag 6. mai 2013

Curiosity - Er Peter Molyneux en pretensiøs tufs eller genial?

Er du gamer så kjenner du Peter Molyneux. Han har igjen startet eget spillfirma og slapp i november 2012 appspillet Curiosity – What's Inside the Cube? Nå nærmere "eksperimentet" seg slutten. Men hva faen?
Peter Molyneux er både en legende og blir ofte sett på som en av spillbransjens mest innovative spillskapere men også noen ganger som en stor narr. Fyren har laget mange berømte spill som Populous og Dungeon Keeper. Pluss han var med å starte Bullfrog Productions som er et legendarisk spillfirma med spill som Syndicate, Magic Carpet og Theme Park. Han startet også Lionhead Studios som lagde Black and White og Fable spillene. Men selv om fyren er kjent for sine store visjoner og ideer er det også grunnen til at han blir sett på til tider som en spøk. Molyneux  elsket å love mye når det kom til sine spill men veldig sjeldent så hold disse lovnadene og visjonene mål. Selv om spillene var bra, så var alltid mange av de lovede funksjoner og opplevelser manglende. Snart begynte alle å ta hans pressekonferanser med en klype salt. Han blei kjent for å overhype sine spill og komme med løfter som aldri holdt mål. Det blei så ille at søkte du på navnet hans på google så foreslo Google søkeordene“peter molyneux lies". Uansett, Molyneux blei lei av alt og startet sitt eget spillfirma kalt 22 cans for å lage spill han selv ville spille og slik innfri lovnader han kom om spill han lagde. Du kan lese denne flotte artikkelen om han i Wired og hvordan han bestemte seg for å satse alt for å lage spill igjen uavhengig. 

Så verden var spent på hva Molyneux ville finne på nå og jeg var en av de. Vel, 22 Cans valgte å lage et app spill hvor man skulle hamre på en kube sammen med tusenvis av andre folk. FTW??????????? Spillet heter Curiosity – What's Inside the Cube? Å kalle det et spill er dra begrepet langt. Du sitter og hakker på en kube med fingeren på din ipad eller iphone. Når alle alle sidene her fått hakket vekk sitt lag, så kan man starte på neste. Det er kun en pris og den er til han som kommer inn i kuben først. Men siden man ikke kan hakke videre uten at alle lag er fjernet og alle hakker på samme boks, så virker det som mer flaks enn ferdigheter om hvem som kommer til å vinne. Hva vinner man? Ingen som veit. I følge Molyneux er det noe stort, noe som kommer til å forandre livet ditt. Så internet er fulle av rykter om hva det kan være. Penger? Jobb i firmaet? Kontroll over pacemaker til  Molyneux? Gud veit? Du kan se en film av fenomenet her eller under.

Spillet blei sluppet i november i 2012 og folk har hakket siden det. Her snakker vi om tusenvis av folk som alle har hakket løs, døgnet rundt på den digitale kuben. Lag for lag. Jeg har teste spillet ut litt og jeg må si det er sprø saker. Jeg vil ikke kalle det et spill. Det minner meg om å poppe bobleplast. Eneste som skjer er at du zoomer inn på en side på kuben, starter å hakke og når siden er tom så starter du på neste side. Du gjør dette samtidig med tusenvis av andre brukere, slik at du ser andre mennesker også hakke løs på kuben sammen med deg. Alle jobber mot samme mål selv om bare en kan vinne.
Så Curiosity virker med som et eksperiment enn et spill. Et eksperiment som kunne  Molyneux kunne finne på. Men nå går det mot slutten. For en uke siden så fjernet 22 Cans alle lag uten om 50. Så det er bare 50 lag igjen til noen vinner og får livet sitt forandret for alltid. Du kan lese om det her. Akkurat nå har kuben 38 lag igjen. Så vil du være med så last spillet ned. Det er gratis. Hvem vet, kanskje du vinner. Spørsmålet alle lurer på er om  Molyneux nok en gang overdriver eller om premiene virkelig er noe unikt og fantastisk som vil forandre livet til den som vinner. Vi får se.    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar