onsdag 8. mai 2013

Read my lips, Songify og Charles Ramsey

På internet så oppstår memes på kort tid og helten fra kidnappingssaken i USA, Charles Ramsey har blitt en slik internetmeme pågrunn av sine fargerike beskrivelser. Han har såklart blitt Songified. Men hva er det?
Du har sikkert sett en slik video på da særlig youtube. Man tar et klipp, ofte fra tv og fra en intervju situasjon. Så klipper man opp intervjuet, autotuner stemmen og slenger på musikk. Wham! Plutselig har det kjedelige intervjuet med en politiker blitt en sang. Det blir kalt Songify og videoene går ofte viral. Man tar noe som ikke har et snev av sang i seg og gjør det om til en fengende sang. Så deler folk klippet mellom seg på sosiale medier. En av de mer kjente videoene er Charlie Sheen - Winning. Du kan se den her eller under.
Eller BED INTRUDER SONG som du kan se her eller under.  
Det er særlig The Gregory Brothers som er kjent for dette fenomenet. De lagde slike sanger av da særlig politikere og nyhetsopplesere men blei virkelig store med Bed intruder song. De har webserien Auto-tune the News som hadde fokus på å lage slike sanger. Gutta har blitt store og har til og med egen app som kan songify din stemme. Du kan sjekke ut hjemmesiden deres her. De har såklart laget en songify av Charles Ramsey fargerike intervju. Du kan se det her eller under.

Men denne songify viral meme trenden er ikke noe nytt. Lenge før The Gregory Brothers så var det noen som gjorde det samme men med mye mer politisk brodd. Svenske filmskaper Johan Söderberg og film og tv selskapet Atmo lagde flere sangorienterte klipp av kjente politikere. Atmo folka spesialiserte seg på manipulere klipp fra virkeligheten slik at det skapte nye meninger og stemninger. Man fikk kjente politikere til å synge, terrorister til å snakke om døden og man skape hypnotiske scener gjennom musikk og klipp. Det er særlig Read my lips serien som har skapt mange kjente videoer. Blant annet duetten mellom Bush og Blair som du kan se her eller under.

Men Amo har også andre kjente serier hvor de manipulerer klipp og legger til musikk. The voice og The videobar er også flott manipulasjon. Du kan se mange klipp på soderberg.tv. Du kan også kjøpe filmene fra Atmo sin hjemmeside. Stol på meg, se disse filmene seint en lørdagskveld og du får en helvetes tripp.
Så denne songify trenden som finnes på youtube er ikke noe nytt. Mer en utvikling av teknikker innen redigering og musikkteknologi. Den nye sangen av Charles Ramsey var med andre ord ventet. Men ikke alle er så glad i denne nye trenden og mener det er noen undertoner i disse videoene som er skumle. Slate mener det er en undertone av rasisme i disse videoene som ofte blir laget av fargerike, fattige afroamerikanere. De mener folk ler av folkene som blir laget videoer av og gjør narr av dem. Hvor mye sannhet det er i denne påstanden og ikke utslag av ekstrem politisk korrektheten er vanskelig å si.  For det første er det mulig å hva slags grunner og holdinger seerne har som ser disse filmene. Men det er forsatt relativt få songify videoer av minoriteter. For det meste er det politikere og kjendiser som blir laget slike videoer av. I tillegg så kommer alltid internet til å omfavne fargerike personer som er originale, uansett farge eller bakgrunn. Mashup videoer av slike ligger internets grunnmur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar