onsdag 9. oktober 2013

Jeg, en digital kvinnehater?

Jeg liker vold i dataspill. Å utøve grov vold, ofte realistisk har alltid appellert til en mørk og dyster side i meg. Jeg har skrevet om dette før og kalt meg en voldsnerd. Men jeg har innsett i det siste at jeg har en dragning mot å utøve vold mot kvinner i dataspill når det er mulig. Er jeg en digital kvinnehater dataspill?
Nå må jeg få lov til å understreke at jeg aldri har utøvd vold mot noen i det sivile liv. Aldri vært i slåsskamp eller skadet noen. Ikke drevet med psykisk vold eller forfulgt noen. Jeg har aldri, aldri hetse noen på nett, fordi er kvinner eller av andre grunner. Jeg har flere heteroseksuelle forhold bak meg, noen har vart over et halvt tiår. Jeg er for tiden i et forhold nå (som er sunt og bra). Jeg føler ikke eller har følt noe hat eller sinne mot kvinner (eller menn). Jeg føler meg med andre ord ganske normal, velbalansert og nytting medlem av samfunnet (har jobb, betaler skatt og bruker min fritid til beskytte landet). Så hvorfor bruker jeg da ekstra tid og ressurser for å skade kvinner i dataspill når jeg ikke trenger? Jeg ser jo på meg selv som en gentleman! Er dette noe å bli nervøs over?

Det finnes mange dataspill som tilbyr kvinner som motstander og mottakere av voldelige handlinger. Her er det helt naturlig og påkrevd å bekjempe de som fiender. Drep eller bli drept. Men det er når spill, da særlig sandbox spill som GTA, Sleeping Dogs, Prototype, Hitman osv som tilbyr masse uskyldige sivile du kan skade, at min seriemorder kommer frem. Og jeg har tydeligvis en forkjærlighet for kvinner.

I det siste har jeg spilt GTA IV og Sleeping Dogs. Jeg har alltid likt å gå banans i slike spill. Kjøre på fortauet, skyte på purken, banke opp folk på gata og skyte sivile. Det er gøy, galt og veldig veldig moro. Men noen ganger så legger jeg merke til at jeg bevisst går etter kvinne. En av mine favoritt sysler har alltid vært å gå på strippebar i GTA og skyte alle der inne. Eller så har jeg alltid likt å henge i smug og hoppe fram med kniv eller balltre og banke damer til døde som går forbi. Det er jo ikke det eneste meningsløse voldutøvelsen jeg liker å utføre. Klatre opp på en høy bygning og skyte folk med rifle er også gøy. Men jeg blir litt forstyrret av at jeg så bevisst går etter kvinner noen ganger.
 
Sleeping Dogs er en GTA klone i Hong Kong. Spillet har fokus på nærkamp og kamsport. Her kan du slåss, sparke og denge folk i vegger og kaste de over objekter. Det er moro å springe på gata og flying kick folk over ende og banke de blodig. Nok en gang så fikk kvinnene på gata gjennomgå. Her banket jeg de blodige og brukte miljøet for å skade de. Som for eksempel en sirkelsag.
En av de første spillene jeg spilte som gav meg mulighet til å utøve meningsløs og blind vold mot særlig kvinner var Hitman. Siden spillet var laget av danske så var det nok av lettkledde kvinner i spillet som utgjorde harmløse sivile. Ofte så pleide jeg å gjøre hvert brett så lydløst og profesjonelt som jeg kunne. Så spilte jeg brett om igjen og massakrerte alle på hele brett. Kvinnene fikk særlig gjennomgå. 

Nå tilbyr alle disse nevnte spillene og mange andre mulighet for meningsløs og grafisk vold på sivile etter eget ønske. Det er ikke påkrevd av spillets regler eller mål (om du ikke ser bort ifra Saints Row serien som er konge!). Disse spillene er jo ofte preget av medie-panikk og kontroverser. Disse spillene tilbyr det muligheten til å være en gal massemorder og ingen dømmer deg for det (så lenge din mor ikke ser deg eller fremmede på nettet leser din blogg). 

Så er jeg en kvinnehater fordi jeg liker å noen ganger bevisst skade og jage kvinner i dataspill? Har jeg noe underliggende, mørke draginger? Nei, jeg må si at jeg er rimelig sikker på at jeg ikke er noen kvinnehater. For det første så skaper ikke disse dataspillene voldelige impulser. I verste fall kan de forsterke asosiale holdinger men da snakker vi om personer som sliter med å skille virkelighet og fantasi og de hadde blitt påvirket av hva som helst. Jeg er jo en ganske normal person (aldri straffedømt og har søster, mor og kvinnelige venner jeg er meget glad i). Så normal og balansert er jeg at jeg reflekterer over min egen voldsutøvelse i dataspill. Så hvorfor har jeg en forkjærlighet for å gå løs på kvinner i spill? Jeg tipper det fordi det er tabu. Disse spillene tilbyr at man kan bryte tabuer tilknyttet vold i samfunnet innen for en spillsituasjon. En situasjon som vi veit er et kunstig, spillmessig og tilbyr en kausalitet som ikke har alvorlig følger for egen person eller noen annen. Jeg har fått inn med morsmelken at man ikke skal skade kvinner (eller andre) og derfor får jeg en liten glede av å bryte dette tabu i den digitale verden spill tilbyr. Og så er det forsåvidt hyklersk av meg å sutre over at jeg noen ganger liker å single ut kvinner i disse spillene. Resten av tiden utøver jeg meningsløs vold på menn. Det ser jeg ikke på som noe rart. Man blir heldigvis ikke misogynist av spille dataspill men mange dataspill for voksne har derimot et uheldig kvinnesyn, ofte i form av design og narrativ bruk. Men det er en annen diskusjon. 

Nå er det viktig å påpeke at spillene jeg har nevnt er laget for voksne og ikke for barn. Det er derfor en grunn til at spillene skal bli opplevd av voksne. Nå er jeg ikke den neste som har reflekter eller skrevet om egen voldbruk i slike spill som GTA og Saints Row. Når GTA V kom ut så lagde en spiller en blogg fra spillet hvor han spilte en seriemorder. Han dreper folk, tar bilder av de, før og etter drapet. Så skriver han slike typiske seriemorder rundt drapene. "I am a cleansing flame. I am the fire.". Og ofte så er kvinner hans mål. Er dette kunst? En performance? Eller bare sykt? Personlig synes jeg det ganske creepy. Du kan sjekke det ut her
 
Har du noen asosiale tendenser du får ut i dataspill? 
 

tirsdag 8. oktober 2013

Hva slags forandring vil en blå regjering ha på livet til en nerd?

Etter mye om og med så har FRP og Høyre kommet med mer håndfast liste over forandringer de vil innfør når det kommer til makten. Kommer noen av disse forandringene til å påvirke nerdelivet mitt negativt eller positivt?
Hvor håndfaste og gjennomførte disse eventuelle forandringer kommer til å bli er forsatt vanskelige å si. Politikere er noen svikefulle svin. Allerede er det noen annonserte forandringer som både forarger og gleder nerden i meg.

Positive forandringer: 
1. Tollsatsene på import varer blir satt opp.
JEZZ! Endelig! Tollsatsene har stått på 200 kr siden 1975 og flere partier har lovet lenge å forandre på dette uten at en dritt har skjedd. For alle som liker å handle på nettet er dette gode nyheter. Nå kan man bestiller kule nerdevarer som t-skjorter, gadgets og samledvder uten å bli straffet med toll. For oss som liker nerdeting så har mye slikt vært vanskelige å skaffe i Norge. Men kjøp av fysiske dataspill og andre kule spilleffekter blir nå også mulig uten at posten stopper tingene dine. Hvor mye de nye satsene blir på er vanskelig å si men 400 eller 1000 kr har blitt nevnt.

2. Poker lovlig.
Nå er vel ikke akkurat poker en aktivitet som man forbinder med nerder. Men mange av mine venner ville jeg kalle pokernerder. Folk som elsker å spille poker og leser tonnevis av bøker om hvordan man skal spille og tenke. Litt som når man spiller andre dataspill. Nå skal dette blir lovlig, noe som er bra. Og kanskje kan man få litt positiv spillkultur rundt denne formen for onlinespilling om det blir lovlig.

3. Legge til rette for norsk og internasjonal filmproduksjon i Norge.
Kanskje endelig kan vi få kule utenlandske filminnspillinger til Norge. Innspillinger som skaper kulisser og reklame for Norge og norsk natur. Filmer som oss nerder liker og kan besøke stedene de blei filmet på. Få litt ekte filmnerdkultur ut i kulturlandskapet. 
Negative forandringer.
1. Datalagringsdirektivet og overvåking av digital kommunikasjon kommer til å bli mer av. 
Høyre stemte for DLD. FRP stemte imot. Men spørsmålet er veien framover. De borgerlige partiene har vært litt for kåte etter min smak til å gi politiet alt de ber om. Idealer om frihet og privatlivet, som liberale parti normalt setter høyt, har særlig Høyre gitt faen i. Redselen for terrorister og kriminelle har gjort man har forrådt sine prinsipper. Sjansen for at dette skjer igjen og igjen er stor spør du meg. Nå har FRP, KrF og Venstre sagt at de forventer omkamp om DLD så vi får se hva som skjer
2. Sikre en sterk beskyttelse av åndsverk.

Akkurat hva regjeringen mener med dette punktet er uklart men sannsynlig så er det ikke snakk om en modernisering av åndsverkloven. Her er det nok snakk om å skru skruene hardt på delekultur og nye forståelser av hva et åndsverk er i vår digitale verden. Dette kommer nok igjen til å lede til mer overvåking og bøter   


3. Trollene forsvinner ikke fra nettaviser. 
Har ikke noe med nye regjeringens løfter eller forslag å gjøre. Når det rødgrønne regjeringen hadde makten var trollene over alt og maset om sosialistene datt og sosialistene ditt. Jeg tenkte at de ville forsvinne når man fikk de forandringene de hadde maset om i 8 år. Men neida, samme forpulte gnålet er det like mye av. Men nå er det kanskje kommet litt flere venstre orienterte troll men det er den samme møkka.

onsdag 2. oktober 2013

Tom Clancy og hans spillserier

Idag kom meldingen om at forfatteren Tom Clancy er død i en alder av 66. Tom Clancy var en kjent spenningsforfatter som mange av hans bøker blei filmatisert av Hollywood. Noen gode og noen dårlige. Men Tom Clancy gav også opphav til mange bra dataspill.
Personlig har jeg bare lest en Tom Clancy bok og det var Rainbow Six. Grunnen til det var fordi jeg elsket spillet Rainbow Six. Tom Clancy og Doug Littlejohns skapte i 1996 Red Storm Entertainment. 2 år etter kom det taktiske skytespillet Rainbow Six. Det var det første virkelige taktiske FPS spillet. Jeg elsket det og så gjorde mine kamerater. Vi spilte det i timesvis. I 2000 kom Rainbow Six: Rogue Spear som vi spilte enda mer. Faktisk så fikk jeg kjeft av min kameraet i helgen fordi jeg ikke husket layouten til kartene. Så mye spilte vi Rainbow Six spillene. I tillegg så rippet vi lydeffektene fra spillet til actionfilmene vi lagde på fritiden. Så jeg og kameratene mine var store fan av Tom Clancy sine spill på denne tiden. Du kan lese en bra artikkel om Red Storm her på IGN.
Jeg har også spilt masse Tom Clancy's Ghost Recon spillene og Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas spillene. Selv om de forskjellige spillseriene har tapt seg litt så er de forsatt bra. De var full av action men mer realistiske. Vi som hadde en militær bakgrunn eller interessert i militære våpen og taktikk fikk våre behov tilfredsstilt.

Nå var aldri Tom Clancy en spilldesigner eller gamer. Han leide ut navnet sitt og kom opp med scenarioer som spillfirmaer lagde spill basert på. Det var ikke bare Red Storm Entertainment som lagde Tom Clancy spill.  Splinter Cell serien blei enormt populært og var snikespill. To H.A.W.X spill blei laget som var flysimulatorer. EndWar spillserien var RTS sjangeren. Ikke alle spillene var like bra eller blei like populære. Men jeg har spilte alle spillene med Tom Clancys navn på utenom Endwar serien. Du kan si at jeg er en Tom Clancy spillfan selv om jeg egentlig aldri har tenkt på meg som det.

Spørsmålet er hva skjer nå med alle Tom Clancy spillseriene. De er populære og har mange fans. Mest sannsynlig kommer spillene forsatt til å bli laget. Spørsmålet er om vi kommer til å få noen nye spillserier med Tom Clancys navn på. Det lovende The Divison MMO som kommer snart ser utrolig bra ut. Jeg håper det blir en perfekt hyllest til Tom Clancy og alle de flott spillseriene mannen gav liv til gjennom sin fortellerkunst. Selv om Tom Clancy først og fremst var en suksessfull forfatter så kommer jeg som dataspillnerd huske han for sine flotte spill med hans navn på.      
PS: Du kan lese Polygon sin omtale av Tom Clancy og hans spill her. Vist nok har Ubisoft kjøpt rettighetene til å bruke hans navn på dataspill for framtiden så vi får kanskje noen nye spillserier allikavel.