søndag 25. mai 2014

Franskspråkelige tegneseriefilmer

Hollywood spyr ut film basert på tegneserier. Særlig nå som sommeren er ved døren. Men det er ikke bare amerikaneren som lager slike filmer basert på amerikanske tegneserier. Frankrike har også gjort dette en stund.
Frankrike er et land med en rik tegneserietradisjon. Franskmenn lager og leser mye tegneserier. Noe av disse seriene er kjent her hjemme men ikke på langt nær så kjente som de amerikanske. Franske tegneserier har blitt plukket opp av Hollywood og blitt lagt film av. Vel, får å være helt ærlig så er ikke alle tegneseriene fra Frankrike, noe er fra Belgia men de er franskspråklig. Jepp, du leste riktig, amerikanere lager film basert på annet materiale enn DC Comics, Dark Horse og Marvel. Dog ikke mange. Som jeg har skrevet om i en bloggpost, så er Snowpiercer basert på en fransk tegneserie. Sylvester filmen Bullet to the Head som gikk på kino i fjor var også basert på en tegneserie av Alexis Nolent. Han har skrevet blant annet tegneserien The Killer som David Fincher kanskje skal lage en film basert på (har ikke noe med The Killer til John Woo å gjøre). Jeg har ikke Bullet to the Head men den ser ut som nok en action film fra Hollywood. Du kan se trailer her eller under.

Men tegneseriefilmer har en tildens til å bli litt anderledes når franskmennene lager filmene selv. Først ut er Enki Bilal filmadapsjon av eget verk ved navnet Immortel (ad vitam) fra 2004. Dette er en spaca film. En av de første filmene som kun brukte digitale bakgrunner. Dette betyr at filmen får en rar stil. Idag så ser filmen kanskje ikke bra ut siden CGI filmen bruker ser ræva ut. Og historien er merkelig men sånn er også Enki Bilal sine tegneserier. Filmen er basert på hans The Carnival of Immortals serie. Du kan se trailer her eller under.

Blueberry er noe så eksotisk som en fransk western tegneserie. Ganske voksent innhold og kult tegnet. Franskmennene lagde en spillefilm med samme navn i 2004. Vincent Cassel spillerhovedrollen. Filmen ser tøff ut, dog på en fransk måte. Minner litt om spagetti western men litt drømmeaktig filmspråk. Har aldri fått sett filmen men du kan se traileren her eller under.

Nok en fransk western tegneserie blei filmet og det var Lucky Luck. Antar de fleste nordmenn har lest  Lucky Luck og tenker at det må være litt rart å filmatisere. Men franskmennene gjorde det med Astrix så hvorfor ikke? Her snakker alle fransk og godeste Jean Dujardin spill Luke. Han ser faktisk ut som Luck og filmen ser morsom ut. Du kan se trailere her eller under.

Jeg husker når XII blei trykt i Agent X9. Det var virkelige en tegneserie som fanget min interesse og fantasi. Pluss det var pent tegner damer i den. Den handler om drapet på et amerikansk president og masse konspirasjoner. Det blei i 2003 også laget et dataspill basert på serie og det var et rått spill. Spillet brukte Celshading teknologien for å lage en kul tegnet grafisk stil. Spillet var også litt meta og lekte med tegneseriekonvensjoner tilknyttet gameplay. Her fikk du kule tegneserieruter som viste nærbilde av headshots og lydeffekter 
Kanadierne sammen med franskmennene har laget to tv versjon basert på tegneserien. Den ene heter XIII: The Conspiracy og er en todelt tvfilm. Her spiller Val Kilmer og Stephen Dorff i hovedrollene. Etter at denne filmen gikk så lagde de en tvserie basert på det samme materialet med navnet XIII: The Series. Denne serien fikk to sesonger og Stuart Townsend spilte hovedrollen. Etter min kjennskap har ingen av disse gått på norske kanaler men er lett å finne på nett. Du kan se en trailer til  XIII: The Conspiracy her eller under.  

Largo Vinche er en ganske bra fransk tegneserie som også gikk i Agent X9. Det blei laget en fransk film basert på tegneserien i 2008 med navnet  Largo Vinche. Filmen ser ganske tøff ut. Du kan se traileren her eller under.

Så er det en tegneserie jeg aldri har leste som har fått en filmatisering som ser rimelig kul ut. Det er filmen The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec. Den er basert på tegneserien med samme navn. Filmen ser ut som en storslagen eventyr film som gir litt følelsen av en Indiana Jones film blandet med en estetikk fra en Jean-Pierre Jeunet film. Du kan se trailer her eller under.

Det finnes flere franske tegneserier som franskmenn har filmatisert som jeg ikke skal nevne her. Har du en favoritt?

PS: Barbarella er basert på en fransk tegneserie med samme navn. Ikke så rart når man tenker etter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar