onsdag 18. juni 2014

Rik Mayall døde og verden blei litt mindre fargerik.

Jeg elsker grov humor. Gjerne britisk og ganske så over kanten. Så det var kanskje ikke så rart jeg digget Rik Mayall når jeg vokste opp og jeg synes det var trist å høre at han døde sist uke.
Jeg blei kjent med Rik Mayall gjennom Bottom og Black Adder. Bottom fikk jeg sett gjennom SVT. Jeg husker jeg blei helt satt ut av humoren. Serien var voldelig, bråkete, smart og gal. Her spiller Rik Mayall karakteren Richard "Richie" Richard. En taper som svetter mye og er jomfru. Han prøver hele tiden å få pult men det går aldri bra. I Bottom så spiller han sammen med sin gode venn og samarbeidspartner Adrian Edmondson, som spiller rollen Edward "Eddie" Elizabeth Hitler. Bottom er en genial seier som alle som liker humor MÅ SE! Du kan se noen klipp her eller under.

I Black Adder hadde han en liten rolle men ofte så husker folk hans rolletolking som Lord Flashheart godt. Du kan se et klipp her eller under.

Men Rik Mayall slo kanskje gjennom i England først med serien The Young Ones, som har mye av den samme typen humor som Bottom. Her spiller Rik Mayall en anarkist som bor sammen med noen andre håpløse karakterer. Såklart er serien full av voldelige slapstick og grov humor.
Rik Mayall blir ofte kalt for en pønker komikker eller post-pønk humorist. Både hans holdinger, utseende, væremåte og ideer var preget av pønken. Lite av humoren og sketsjene han lagde passet inn i mainstreamen selv om han fikk komme til gjennom BBC. Rik hadde et ansikt som var utrolig uttrykksfullt. Ofte lagde han de mest ekle grimaser og lyder. Fyren var svette, ekkel og full av faen. Jeg elsket humoren han sto for og når jeg blei eldre skaffet jeg meg live showene han lagde på dvd og de gamle seriene på dvd boks.
Rik Mayall lagde også noen filmer men de er ikke så mye å snakke om. Drop Dead Fred er vel den mest kjente selv om få har hørt eller sett den. Filmen var for normal og Rik Mayall fikk ikke lov til å være gal nok til at filmen blei morsom. Men filmen Guest House Paradiso er bra. Det er en slags langfilm av Bottom selv om karakterene ikke har samme navn. Men det er Rickie og Eddie som driver et fælt hotell. Du kan se traileren her eller under.

Jeg hadde håpet på nye Bottom episoder, hvor Richie og Eddie er på gamle hjem og full av faen. Desverre så kommer Rik Mayall aldri til å svette, banne og slå folk igjen. Men heldigvis så har vi alle filmene, seriene og liveshowene vi kan nyte og huske han. Du kan se Tribute sending over Rik her eller under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar