mandag 26. mai 2014

Mashup av game dataspill: Dane Boe

Youtube er full av mer eller mindre masete og dumme youtube kjendiser som lager mye teit innhold. Men noen av disse gleder et nerdehjerte og det er Dane Boe.
Dane Boe er en fyr som lager mye forskjellige videoer. Noe har du sikkert sett og irritert deg over. Dette er fyren som lager The Annoying Orange. Vent, jeg veit, de er teite. Men det er ikke disse jeg snakker om. Fyren lager på sin egen kanal noen ganske kule mashup videoer av gamle spill.
Konseptet er hva om en type dataspillhelt blir kastet inn i et annet. Hvordan hadde Sonic fungert i Pac-man? Eller hva om Super Mario og Katamari hadde eksistert i samme spill. Her lager Dane Boe gode retro filmer rundt hva som hadde skjedd. Han bruker sprites og bakgrunner fra spillene og animere inn de ofte blodige og voldelige resultatene. Her er noe av mine favoritter. Hva skjer når Contra og Paperboy møtes? Du kan se filmen her eller under.

Eller hva om Blanka fra Street Fighter 2 hadde deltat i Madden Fotball. Du kan se resultatet her eller under.

Eller hva om man blander Mortal Kombat og Punchout? Du kan se det her eller under.

Men Dane Boe har også en egen serie om Chuck Norris og hva som hadde skjedd om han deltok i noen dataspill. Man da snakker vi en retro, 8bit pixel Chuck Norris. Han kicker så klart ass! Du kan se hva som skjer når Norris deltar i NBA Jam her eller under.

Hva med Chuck Norris vs Angry Birds? Du kan se det her eller under.

Eller hva med Chuck Norris vs Super Mario Bros? Du kan se det her eller under.

Har du lyst til å se flere slike smashup videoer så gå til  Dane Boe sin youtube kanal og leit. Det er mye dritt der, men du ser fort hvem som er dataspill relatert på thumbnailsene.

søndag 25. mai 2014

Franskspråkelige tegneseriefilmer

Hollywood spyr ut film basert på tegneserier. Særlig nå som sommeren er ved døren. Men det er ikke bare amerikaneren som lager slike filmer basert på amerikanske tegneserier. Frankrike har også gjort dette en stund.
Frankrike er et land med en rik tegneserietradisjon. Franskmenn lager og leser mye tegneserier. Noe av disse seriene er kjent her hjemme men ikke på langt nær så kjente som de amerikanske. Franske tegneserier har blitt plukket opp av Hollywood og blitt lagt film av. Vel, får å være helt ærlig så er ikke alle tegneseriene fra Frankrike, noe er fra Belgia men de er franskspråklig. Jepp, du leste riktig, amerikanere lager film basert på annet materiale enn DC Comics, Dark Horse og Marvel. Dog ikke mange. Som jeg har skrevet om i en bloggpost, så er Snowpiercer basert på en fransk tegneserie. Sylvester filmen Bullet to the Head som gikk på kino i fjor var også basert på en tegneserie av Alexis Nolent. Han har skrevet blant annet tegneserien The Killer som David Fincher kanskje skal lage en film basert på (har ikke noe med The Killer til John Woo å gjøre). Jeg har ikke Bullet to the Head men den ser ut som nok en action film fra Hollywood. Du kan se trailer her eller under.

Men tegneseriefilmer har en tildens til å bli litt anderledes når franskmennene lager filmene selv. Først ut er Enki Bilal filmadapsjon av eget verk ved navnet Immortel (ad vitam) fra 2004. Dette er en spaca film. En av de første filmene som kun brukte digitale bakgrunner. Dette betyr at filmen får en rar stil. Idag så ser filmen kanskje ikke bra ut siden CGI filmen bruker ser ræva ut. Og historien er merkelig men sånn er også Enki Bilal sine tegneserier. Filmen er basert på hans The Carnival of Immortals serie. Du kan se trailer her eller under.

Blueberry er noe så eksotisk som en fransk western tegneserie. Ganske voksent innhold og kult tegnet. Franskmennene lagde en spillefilm med samme navn i 2004. Vincent Cassel spillerhovedrollen. Filmen ser tøff ut, dog på en fransk måte. Minner litt om spagetti western men litt drømmeaktig filmspråk. Har aldri fått sett filmen men du kan se traileren her eller under.

Nok en fransk western tegneserie blei filmet og det var Lucky Luck. Antar de fleste nordmenn har lest  Lucky Luck og tenker at det må være litt rart å filmatisere. Men franskmennene gjorde det med Astrix så hvorfor ikke? Her snakker alle fransk og godeste Jean Dujardin spill Luke. Han ser faktisk ut som Luck og filmen ser morsom ut. Du kan se trailere her eller under.

Jeg husker når XII blei trykt i Agent X9. Det var virkelige en tegneserie som fanget min interesse og fantasi. Pluss det var pent tegner damer i den. Den handler om drapet på et amerikansk president og masse konspirasjoner. Det blei i 2003 også laget et dataspill basert på serie og det var et rått spill. Spillet brukte Celshading teknologien for å lage en kul tegnet grafisk stil. Spillet var også litt meta og lekte med tegneseriekonvensjoner tilknyttet gameplay. Her fikk du kule tegneserieruter som viste nærbilde av headshots og lydeffekter 
Kanadierne sammen med franskmennene har laget to tv versjon basert på tegneserien. Den ene heter XIII: The Conspiracy og er en todelt tvfilm. Her spiller Val Kilmer og Stephen Dorff i hovedrollene. Etter at denne filmen gikk så lagde de en tvserie basert på det samme materialet med navnet XIII: The Series. Denne serien fikk to sesonger og Stuart Townsend spilte hovedrollen. Etter min kjennskap har ingen av disse gått på norske kanaler men er lett å finne på nett. Du kan se en trailer til  XIII: The Conspiracy her eller under.  

Largo Vinche er en ganske bra fransk tegneserie som også gikk i Agent X9. Det blei laget en fransk film basert på tegneserien i 2008 med navnet  Largo Vinche. Filmen ser ganske tøff ut. Du kan se traileren her eller under.

Så er det en tegneserie jeg aldri har leste som har fått en filmatisering som ser rimelig kul ut. Det er filmen The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec. Den er basert på tegneserien med samme navn. Filmen ser ut som en storslagen eventyr film som gir litt følelsen av en Indiana Jones film blandet med en estetikk fra en Jean-Pierre Jeunet film. Du kan se trailer her eller under.

Det finnes flere franske tegneserier som franskmenn har filmatisert som jeg ikke skal nevne her. Har du en favoritt?

PS: Barbarella er basert på en fransk tegneserie med samme navn. Ikke så rart når man tenker etter.

fredag 23. mai 2014

Hype: Snowpiercer

Det er noen filmer som vekker min nysgjerrighet og skaper forventinger hos meg som seer. Filmer jeg ser genuint fram til jeg skal se og får meg til å lurer på om denne filmen kommer til å bli bra. Snowpiercer er en slik film.
Jeg liker Sør-Koreansk film. Jeg er stor fan av mange av filmene som har kommet ut derfra på 200-tallet. En regissør (av mange) som jeg har satt stor pris på er Joon-ho Bong. Han har laget den geniale Memories of a murder (2003). Filmen handler om Sør-Koreas først kjente seriemorder sak. Den er mørk, humoristisk og rar. Så lagde han den fantastiske The Host (2006). Jeg er ikke en fan av asiatiske monsterfilmer (må vel se den nye Godzilla filmen) men The Host var en humoristisk film om genmodifisert monster som rasere Seoul sett gjennom øyene til en taper. Til slutt så har han laget Mother (2009). En mørk og trist film om en mor som gjør alt for sin tilbakestående sønn som er anklaget for mord. Filmens slutt er så hardt og mørk at den satte meg helt ut (på en god måte). Alle hans filmer er å anbefale og Bong har en flott kunstnerisk stemmer som blander det mørke, absurde og humoristiske.

Så de fleste filmnerder gledet seg til Joon-ho Bong engelske filmdebut film når den blei lansert. Ikke at det er noe must at man skal lage en engelskspråklige film, fordi da kan ofte disse regissørene miste sitt særpreg og bli kvernet opp av den kommersielle filmindustrien. Kim Jee-woon opplevde litt dette når han lagde Arnold Schwarzenegger filmen The Last Stand (2013). Chan-wook Park var mer heldig og fikk laget en kul og anderledes film med sin Stoker (2013) som følte som en film som var han. Spørsmålet alle stille seg er hvordan har det gått med  Joon-ho Bong sin Snowpiercer?

For det første så høres Snowpiercer historie både tøff og rar ut. Det er basert på en fransk tegneserie fra 1982.I filmen har global oppvarming har forårsaket en ny istid, og de eneste overlevende på jorda er innbyggerne på hurtigtoget Snowpiercer. På toget er det en overklasse som styre og masse fattige som blir undertrykket og brukt. Sånt blir det konflikt av. Om du vil kan du lese Montages.no omtale av filmen og få vite mer av handlingen her.
Nå har det vært mye bråk rundt filmen. Den blei lansert i fjor i Sør-Korea og blant annet Frankrike. Men så blei det knute på tråden fordi Harvey ’Scissorhands’ Weinstein eide rettighetene til filmen. Han ville klippe den opp for å bli mer tilgjengelig til amerikansk publikum. Nå virker det som konflikten er løst og filmen vil bli sluppet over alt men mest sansynligvis ikke på kino i Norge melder Montages.no. Men jeg ser fram til å se denne filmen på min hjemmekino i sommer. Du kan se traileren her eller under.      Hva tror du? Gleder du deg også til denne?