onsdag 21. januar 2015

Hype rundt teknologiske dingser som skal forandre verden men alltid skuffer

Så vi har startet på et nytt år og da betyr det nye håp og spådommer om nye dingser og tjenester som skal forandre verden og vår hverdag. Jeg er såklart teknologi optimist og forventer hvert år at nye, hypa ting skal komme og forandre min hverdag men det gjør sjeldent det.
Alle nerder har i dag sett på Mircosofts Windows10 presentasjon og der blei det sluppet en nyhet som fikk nerdene til å skrike av glede. HoloLens heter dingsen og den skal bringe hologrammer inn i vår stue og hverdag. Du kan se trailer her eller under.

Det ser fett ut og jeg blir gira. Gira på ny teknologi som skal forandre min hverdag og gi meg nye opplevelser. Men så er det en stemme bak i hodet mitt som sier: "Det er bare tull, det blir ikke så fett". Fordi jeg har blitt gira over nye ting før, jeg har trodd på hypen og snakka opp muligheten og gledet meg til tingen kommer. Men så har den aldri kommet eller blitt slik reklamen og forhåndsomtalen lovet. Så jeg har blitt skuffet og mitt nerdehjerte har blitt knust.

Du husker sikkert selv ting du har hatt store forventinger til men som ikke holdt opp når det kommer til teknologi. Jeg husker særlig VR på 1990 tallet var noe jeg gledet meg ENORMT til. Det var kanskje min først hype koblet til teknologi som ikke leverte. Jeg så filmene som The Lawnmover Man og Virtuosty og leste Neuromancer. Jeg var helt oppslukt av VR drømmen, slik man så på Star Trek med HoloDeck. Jeg husker at jeg dro til Oslo og Megazone og testet en VR maskin der. Betalte 100 kr for noen minutter. Tror det var Virtuality sine arkademaskiner de hadd der. Og det sugde. Brillene var tunge, det var lag mellom bilde og bevegelser og grafikken så helt jævelig ut. Jeg ville ikke innrømme det, men det var sikkerlig nedtur. Så VR forsvant, fordi teknologien sugde. Du kan lese om det her i Verge. Jeg var også gira på Virtual Boy til Nintendo men den fikk jeg aldri testa, så jeg blei ikke skuffa. Hele maskinen bare forsvant og det er bra fordi jeg har testet den nå på jobb og den suger. Hardt!

Listen er lang over ting oss nerder har ventet på som har skuffet. Alle har sine ting. Jeg leste en artikkel på Wired for litt siden om Segway. Hvordan den var hypa til å forandre hvordan vi mennesker kom til å bevege oss på. At det var en fantastisk teknologi (er det forsatt) men den tok aldri av. Den blei bare ikke populær. Du kan lese artikkelen her.

Det er såklart flere grunner til at slike ting ikke slår ann. Teknologien er ikke bra nok, som med VR. Eller teknologien er bra men ingen bruker den til noe. Som med QR koder og 3D printing. Andre dingser er rett og slett for kronglete og dumme å bruke. Som 3D tv. Hvem gidder å sitte med briller i sin egen stue? Eller noen ting blir bare hype og ikke noe mer. Som Wearable Tech. Her var drømmen at vi skulle bruke klær og andre produkter på kroppen vår som skulle gi praktiske funksjoner og egenskaper. Men hvor mange klær eier du med slikt? Eller dingser du går med på kroppen uten om mobilen? Hype, HYPE OG HYPE! Eller AR, altså Augmentet Reality. Lillebroren til VR, som skulle modifisere verden rundt oss og legge på GUI elementer i den virkelige verden. Bringe datagrafikk og informasjon ut i verden, foran våre øyne! Jeg var oppriktig gira på Google Glass. Jeg digga reklamevideoen og snakket opp og ned om hvor kul de kom til å bli. Du kan reklamefilmen her eller under.

Men så var ikke Google Glass Explorer så fete. Faktisk så var de ikke så kule som drømmen var og Google har nå stoppet å selge den versjonen de har og skal redesigne de. Like greit fordi ordet glasshole blei populært og få likte brillene. Du kan se en negative anmeldelse her eller under.

Så er det noe teknologi som skal komme i 2015 som jeg er gira på teste? Vel, ja. Jeg er gira på Oculust Rift. Har vært det lenge men jeg har blitt litt mer reservert etter jeg testet Dev kit 2 i sommer. Det var ikke så veldig spennende eller anderledes. Jeg blei skuffa. Jeg blei ikke slått i bakken. Så jeg kommer til å kjøpe de når de kommer (om de kommer i 2015) men jeg tipper det blir ikke noe som revolusjonerer måten jeg ser på film eller spillere dataspill. Jeg håper men jeg tror det ikke før jeg ser det.

Ofte er det de teknologiske dingsene som det ikke er så hype rundt som forandre min hverdag og mitt liv. Smarttelefonen har forandret mye. Sosiale medier har forandret mitt sosiale liv. Og internet tilgang. Rakst internet tilgang. Pluss tjenester som Spotify, Steam og Netflix. Disse har såklart vært mye hype rundt men jeg gledet meg ikke til de. Jeg bare kjøpte dingsene og brukte tjenestene, og visp, så hadde jeg nye brukermønstre og nye opplevelser. Men jeg må innrømme, i kveld blei jeg litt gira på HoloLens og Win10. Men jeg tipper jeg blir skuffa.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar