mandag 16. mars 2015

Kunsten å samle på gamle spill og konsoller

For oss nerder som starter å bli gamle (35 til 40+) så kan man bli bitt av nostalgi og får ønske om å spille gamle spill på gamle spillmaskiner. Men mamma har kastet alle dine gamle spill og konsoller, så hva gjør man?

Noen av mine retro spill jeg har på kontoret
Jeg har noen av mine gamle spillmaskiner og spill. Men jeg har dessverre også kvittet meg med mye når jeg var ung og dum. Hva skal jeg med min gamle Atari 2600 tenkte jeg når jeg var 19 år? Vekk med den! Min gamle Commandore 64 tar jo bare plass på gutterommet tenkt jeg når jeg var 18 år. Vekk med den! Det gjør meg vondt i hjerte idag men jeg gav vekk gamle retro perler og de er fortapt for alltid nå.
Noen av mine retro spill jeg har på kontoret
Nå har jeg tatt vare på det jeg har igjen (selv om min mor kastet min SNES mint eske) og bruker noe av det i min jobb og forsking. Men jeg har blitt litt hekt på å få tak i gamle Game and Watch spill og andre kule spillting. Jeg og min søster hadde endel slik gamle bærbare spillkonsoller. Jeg gravde de fram fra kjelleren og nostalgien slo inn over meg. Jeg syntes de var et flott stykke teknologi og jeg fikk lyst til å få ta i flere eksemplarer og ha de på jobb. I tillegg så fikk jeg fikset min gamle Gameboy og innså at det var noen konsoll iterasjon av den jeg aldri hadde spilt på fordi jeg gav opp bærebare spillkonsoller i 10 år. Men hvor skulle jeg skaffe meg gamle spill og konsoller? Jeg er ikke den eneste som har tenkt dette så jeg tenkte jeg skulle komme med noen erfaringer.
Kjøpt på Finn for en billig penge
For det første, så er det mange som har samme ønsker som deg. Å få kloa i gamle retrospill og maskiner. Så vær forberedt på være raskt ute og kanskje måtte by litt for å få det man vil ha. Problemet med å kjøpe slike retro spill og spillmaskiner er at prisene er veldig flytende og vanskelige å slå fast hvor mye en gammel retroperle er verdt. Det gjelder både for kjøper og selger. Ingen vil bli lurt og verdien på slike ting er vanskelig å slå fast. Du kan sjekke nettsteder som Price Charting eller RetroGaming Colletor men ofte synes jeg prisene der er for høy eller lav. Du kan også sjekke Ebay for hvor mye ting har blitt solgt for der. Bare husk å søk på sold listings. Er ikke alltid det som ligger der ut er realistisk pris på et objekt. Du må huske at mange spill og spillkonsoller er det solgt millioner av eksemplarer av, så har du en PS2, så er sjansen for at du skal få solgt din til noe stor verdi liten. Veldig sjeldent er noe av dette verdt så mye mer enn noen hundrelapper.    
Min barndoms Game and Watch
Den enkleste måten å finne gamle spillmaskiner og spill er på nettet. Ebay har ALT men du må huske at du kjøper på et internasjonalt marked, så frakt kommer også inn i bilde og ofte kan det doble prisen din. For å ikke snakk om toll og MVA. I tillegg så har du hele PAL problematikken og strømforsyning. Prisene på Ebay pleier også å være dyre men du kan gjøre kupp der. 
Defekt Game Gear som jeg fikset. Billig på Finn. 
Personlig liker jeg norske Finn. Her er det mye å velge mellom selv om det er meget få ganger man finner noen som er sjeldent . Det som er problemet med Finn er at mye er overpriset. Folk veit ikke verdien av tingene man legger ut og krever alt for mye. Når man selger gamle maskiner og spill som er like dyre som dagens dataspill, så har man bommet fælt. Jeg så engang noen som ville selge Tetris til Gameboy for 250 kr! Et spill som ALLE har og koster kanskje 25 kr på Ebay. Det er mange som ikke får solgt sine objekter på Finn og bare fjerner de. Dette er dumt fordi det er nok kjøpere der ute men ikke for de prisene som folk operer med. Men du kan gjøre kupp også på Finn, så det er bare å leite på markedsplassen. QXL derimot kan du styre langt unna, dyrt og dårlig utvalg. 
Fått av en venn som veit jeg samler
Svenske Tradare har mye bra til lav pris. Her blir ting solgt i svenske kr og mange sender ting til Norge. Jeg har personlig funnet mye bra her og kvalitet og pris har vært bra. Et godt alternativ til Ebay dog ikke samme utvalget. Minner litt om Finn, bare svenskene har sjeldent overpriset sine retro objekter. 
Gamle håndholdte spill fra min barndom
Til slutt har du loppemarkeder. Her kan du få mye men ofte veit du ikke om ting funker eller ikke. Sjeldent er ting testet og noen ganger kan tilstanden være dårlig. Men er du litt flink, så kan du pusse ting opp og fikse selv. De fleste spillkonsoller kan man fikse selv med deler fra Ebay. Men det lønner seg å være tidlig ute på loppemarkeder fordi de beste salgene forsvinner fort. Så sjekk ut loppemarkeder i ditt nærmiljø, ofte er det på skoler hvor korps og fotball-lag arrangerer slike markeder. Ta med cash.
NES jeg måtte rengjøre når jeg fikk den
Men ikke glemt venner og bekjente. Disse har ofte lagret gamle spillmaskiner fra sin barndom i kjelleren eller loft som de aldri bruker eller vil ha. Spør om de er villig til å selge. Ikke lur de men spør. Noen av de beste kjøpene jeg har hatt har jeg fått fra venner og bekjente. Facebook er et lurt sted å starter. Spør i vennekretsen din om folk har noe de vil kvitte seg med eller kjenner noen. Det finnes også folk og grupper som man kan snakke med.

Lykke til med din retro samling. Husk å ta vare på de gamle maskinene og spillene dine.
Game and Watch kjøpt på Ebay

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar