torsdag 30. juli 2015

Spiller du på Steam eller spiller Steam deg?

Så Steam sommersalg er over for i år og er du nerd, så har du sikkert som meg kjøpt mange spill for feriepengene din og spiller som en gal for tiden. Steam sine salg er flotte muligheter til å få spill billig men i det siste så føler jeg at jeg har brukt mer penger enn jeg egentlig vil og at jeg har blitt litt vel opptatt av funksjoner i Steam som koster meg penger og er egentlig ubrukelig. Jeg føler Steam drar meg inn med sine funksjoner og gjør at jeg bruker mer penger enn planlagt.
Har du lagt merke til ditt Steam level? Nei? Da er du ikke den eneste. Alle som har en konto på Steam har en profil. Tilknyttet denne profilen har du en Steam level. Mitt nivå er 35. Det betyr at jeg har brukt tid og penger på stige i gradene. Hvorfor har jeg giddet dette? Tja, si det. Her kommer vel Steam sin sinkende bruk av gamification og min personlighet.

Hvis du ikke har levd under en stein de siste årene så har du sikkert hørt om gamification. Gamification eller spillifisering på norsk er når man bruker spill-mekanismer, prinsipper og aktiviteter på ikke-spillrelaterte aktiviteter og produkter. Hovedtanken bak dette er at man vil belønne deltakerne som utfører bestemte oppgaver, primært tilknyttet konsumering og læring. Man prøver å bruke spillmekanismer og belønninger til å gjøre oss alle om til Pavlovs hunder eller Skinner sine duer og rotter (hint: behaviorisme). Du kan lese mer her om spillifisering.
Så Steam har i lang tid brukt bruk gamification for å få folk til å levle sine profiler. Det er ikke akkurat noen store fordeler med å stige i nivå på din steam profil. Du får litt forskjellige merker, noen bakgrunner, nye emoter, kan ha flere venner, noen rabatter på spill og noen tilbud. Ikke så veldig gode intensiver for å levle. Det er faktisk en fyr på steam som har blitt level 600! Så hvorfor har jeg da gjort det?

Jeg har blitt litt hooket. For å levle, så krever det ofte at man bruker litt penger på Steam sitt samfunnsmarked. Man får kort når man spiller et spill man eier, men man får bare halvparten av kortene man trenger for få et merke og slik erfaringpoeng. Så enten må man bytte kort eller kjøpe de av andre spillere. Vi snakker her om kanskje 50 øre pluss minus for å kjøpe et kort. Eller du kan selge. Eier du en del spill som meg, så er det plutselig snakk om noen lapper fordi man har så mange kort. I tillegg kan du selge bakgrunner og emots du får av å lage merkene tilknyttet spillene. Når jeg forsto disse mekanikkene, så tok jeg og kjøpte masse kort for å lage alle merkene til mine spill. Jeg hadde jo masse kort liggende å slenge på min profil. Så jeg levlet og fikk masse rare bakgrunner og ting jeg aldri kom til å bruke. Så tilbød Steam meg å bytte alle disse tingene jeg har fått med diamanter, som gjør at jeg kan bruke disse diamantene til lage flere kort, som igjen gjør at jeg må kjøpe flere kort for å lage nye merker (siden hva slags kort jeg får er tilfeldig). Ikke nok med det, siden jeg har steget i nivåer, så får jeg også kort med jevne mellomrom. Som gjør at jeg føler jeg må kjøpe flere kort for å lage nye merker.  
Du forstår greia? Jeg har blitt litt fanget og har brukt litt penger å kjøpe kort, for å lage merker, for å stige i nivå som igjen gjør at jeg får flere kort som gjør at jeg må kjøpe flere kort osv osv osv! Alt dette blir det anda mer av når Steam har salg, som sommersalget, fordi da kommer det enda flere kort du kan bytte inn!

Men er dette så galt? Neida, det er ikke det. Jeg får rabatter på spill, som gjør at jeg sikkert ikke har tapt noe penger (men spørsmålet er om jeg hadde giddet å kjøpe disse spillene uten rabattene jeg får). Noen synes Steam sine nivåer og samlekort er moro og flott mulighet for å tjene penger. Du kan lese en slikt synspunkt her. Pluss spillutviklerne får en lite del av kaka når jeg selger og kjøper et kort (men det får Steam også).
Men greia er at jeg føler meg litt dumt, der jeg sitter og bytter inn kort, for å stige i nivåer og få merker jeg aldri bruker. Men greit nok, Steam kan spill meg, så lenge de fortsetter å ha salg og en bra tjeneste. Pluss jeg trenger jo ikke si det til noen at jeg har litt tvangslidelse av å hele tiden skape nye merker av kort jeg får. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar