onsdag 21. januar 2015

Hype rundt teknologiske dingser som skal forandre verden men alltid skuffer

Så vi har startet på et nytt år og da betyr det nye håp og spådommer om nye dingser og tjenester som skal forandre verden og vår hverdag. Jeg er såklart teknologi optimist og forventer hvert år at nye, hypa ting skal komme og forandre min hverdag men det gjør sjeldent det.
Alle nerder har i dag sett på Mircosofts Windows10 presentasjon og der blei det sluppet en nyhet som fikk nerdene til å skrike av glede. HoloLens heter dingsen og den skal bringe hologrammer inn i vår stue og hverdag. Du kan se trailer her eller under.

Det ser fett ut og jeg blir gira. Gira på ny teknologi som skal forandre min hverdag og gi meg nye opplevelser. Men så er det en stemme bak i hodet mitt som sier: "Det er bare tull, det blir ikke så fett". Fordi jeg har blitt gira over nye ting før, jeg har trodd på hypen og snakka opp muligheten og gledet meg til tingen kommer. Men så har den aldri kommet eller blitt slik reklamen og forhåndsomtalen lovet. Så jeg har blitt skuffet og mitt nerdehjerte har blitt knust.

Du husker sikkert selv ting du har hatt store forventinger til men som ikke holdt opp når det kommer til teknologi. Jeg husker særlig VR på 1990 tallet var noe jeg gledet meg ENORMT til. Det var kanskje min først hype koblet til teknologi som ikke leverte. Jeg så filmene som The Lawnmover Man og Virtuosty og leste Neuromancer. Jeg var helt oppslukt av VR drømmen, slik man så på Star Trek med HoloDeck. Jeg husker at jeg dro til Oslo og Megazone og testet en VR maskin der. Betalte 100 kr for noen minutter. Tror det var Virtuality sine arkademaskiner de hadd der. Og det sugde. Brillene var tunge, det var lag mellom bilde og bevegelser og grafikken så helt jævelig ut. Jeg ville ikke innrømme det, men det var sikkerlig nedtur. Så VR forsvant, fordi teknologien sugde. Du kan lese om det her i Verge. Jeg var også gira på Virtual Boy til Nintendo men den fikk jeg aldri testa, så jeg blei ikke skuffa. Hele maskinen bare forsvant og det er bra fordi jeg har testet den nå på jobb og den suger. Hardt!

Listen er lang over ting oss nerder har ventet på som har skuffet. Alle har sine ting. Jeg leste en artikkel på Wired for litt siden om Segway. Hvordan den var hypa til å forandre hvordan vi mennesker kom til å bevege oss på. At det var en fantastisk teknologi (er det forsatt) men den tok aldri av. Den blei bare ikke populær. Du kan lese artikkelen her.

Det er såklart flere grunner til at slike ting ikke slår ann. Teknologien er ikke bra nok, som med VR. Eller teknologien er bra men ingen bruker den til noe. Som med QR koder og 3D printing. Andre dingser er rett og slett for kronglete og dumme å bruke. Som 3D tv. Hvem gidder å sitte med briller i sin egen stue? Eller noen ting blir bare hype og ikke noe mer. Som Wearable Tech. Her var drømmen at vi skulle bruke klær og andre produkter på kroppen vår som skulle gi praktiske funksjoner og egenskaper. Men hvor mange klær eier du med slikt? Eller dingser du går med på kroppen uten om mobilen? Hype, HYPE OG HYPE! Eller AR, altså Augmentet Reality. Lillebroren til VR, som skulle modifisere verden rundt oss og legge på GUI elementer i den virkelige verden. Bringe datagrafikk og informasjon ut i verden, foran våre øyne! Jeg var oppriktig gira på Google Glass. Jeg digga reklamevideoen og snakket opp og ned om hvor kul de kom til å bli. Du kan reklamefilmen her eller under.

Men så var ikke Google Glass Explorer så fete. Faktisk så var de ikke så kule som drømmen var og Google har nå stoppet å selge den versjonen de har og skal redesigne de. Like greit fordi ordet glasshole blei populært og få likte brillene. Du kan se en negative anmeldelse her eller under.

Så er det noe teknologi som skal komme i 2015 som jeg er gira på teste? Vel, ja. Jeg er gira på Oculust Rift. Har vært det lenge men jeg har blitt litt mer reservert etter jeg testet Dev kit 2 i sommer. Det var ikke så veldig spennende eller anderledes. Jeg blei skuffa. Jeg blei ikke slått i bakken. Så jeg kommer til å kjøpe de når de kommer (om de kommer i 2015) men jeg tipper det blir ikke noe som revolusjonerer måten jeg ser på film eller spillere dataspill. Jeg håper men jeg tror det ikke før jeg ser det.

Ofte er det de teknologiske dingsene som det ikke er så hype rundt som forandre min hverdag og mitt liv. Smarttelefonen har forandret mye. Sosiale medier har forandret mitt sosiale liv. Og internet tilgang. Rakst internet tilgang. Pluss tjenester som Spotify, Steam og Netflix. Disse har såklart vært mye hype rundt men jeg gledet meg ikke til de. Jeg bare kjøpte dingsene og brukte tjenestene, og visp, så hadde jeg nye brukermønstre og nye opplevelser. Men jeg må innrømme, i kveld blei jeg litt gira på HoloLens og Win10. Men jeg tipper jeg blir skuffa.


søndag 11. januar 2015

Jeg så alltid alle filmer ferdig men Netflix har ødelagt meg

Jeg er filmnerd og ser på film som kunst. Noe man skal nyte og respektere. Noe man skal bli underholdt av og ta inn over seg. Jeg har alltid vært ganske streng på at om man starter å se en film, så må man se den ferdig. Uansett hvor mye den suger. Men akkurat dette prinsippet har jeg i det siste startet å gå vekk fra og det er Netflix sin skyld.
Så jeg før en film på kino, VHS, TV osv, så jeg den alltid ferdig. Man måtte se filmen til sin slutt og man kunne ikke ta pauser (utenom å gå på do). Stoppet man en film og ser resten dagen etterpå så var det et svik mot filmen som et medium. Man falt ut av historien, ut av stemningen og det var uhørt. Jeg har tvunget mange venner og ekser til å se gjennom en film vi har startet å se på sammen.
Men siden jeg startet å abonnere på Netflix, så har mitt seermønster forandret seg. Min filmmoral har blitt påvirket. Du forstår, Netflix er full av filmer jeg har sett før, filmer jeg veit suger og aldri har orket å sett fordi jeg veit de er så dårlige. Men så er jo de der, tilgjengelig for meg. Når jeg vil. Så en dag, du er aleine, skal spise middag. Du trenger nå å se på men orker ikke å se en hel film eller en idiotisk tv-serie. Men den dårlige action-filmen du aldri har orket å se, den virker fristende å se 30 min av mens du spiser og slapper av. Eller en film du ha sett før men liker. Så du ser bare 30 minutter men orker ikke å se hele. Så du stopper og gjør noe annet. Og glemmer hele filmen. Du ser DEN ALDRI TIL SIN SLUTT. Noe du alltid gjorde før! Ting har forandret seg.

Eller du har startet å se en film, og den suger ball. Og du tenker, hvorfor skal jeg orker å se denne? Det er jo mange andre filmer jeg kan se. Så du ser den aldri ferdig. Noe som er uhørt! Eller enda verre, du begynner å se en bra film. En film som alle elsker. Men den er heavy. Heavy som faen. Og du er sliten. Lang dag på jobb. Så etter 30 minutter, så pauser du. Du må bare slappe litt av og ta en dusj. Og så ser du ikke mer. Neste dag ser du 30 minutter igjen. Plutselig har du brukt 4 dager på å se en film på 2 timer! NOE SOM ER UHØRT! Filmen er ment til å bli sett på 2 timer jo!

Jeg skylder på Netflix. Ved å gi meg tilgang til filmer og tv-serier på pc, nettbrett og mobil, så kan jeg se ting når jeg vil og pause de når det måtte passe meg. Og komme tilbake til de når det passer meg. Min filmmoral er ødelagt og det er Netflix sin feil. Eneste positive er at jeg kan se rævainnhold der det fortjener å bli sett på, nemlig på do.