lørdag 5. mars 2016

Jeg likte ikke den nye Ghustbuster filmtrailer og nei, det var ikke fordi den hadde kvinner i hovedrollene

Så den første traileren til den nye Ghostbuster har kommet på nett og jeg syntes den ikke så noe særlig ut. Og det var ikke fordi den var full av kvinner i rollene som Ghostbusters.
Har du ikke sett traileren til den nye Ghostbuster filmen så kan du se den under eller her.

Jeg så traileren og blei ikke akkurat gira. Traileren fikk ikke filmen til framstå som særlig bra. Spøkene var meget dårlig, plotet så ikke noe spennende ut og ingen ting av det estetiske så noe spesielt ut. Det gav meg følelsen av å være nok en reboot/remake som jeg personlig ikke hadde noe behov for se. Det var rett og slett en trailer som ikke gav meg noen. Men det var ikke fordi de som spilte hovedrollen var kvinner.

Greia er at det har vært endel sinne rundt akkurat dette valget. At de som spiller Ghostbusters i den nye filmen er kvinner. Mange fans mener dette er galt, fordi de originale ghostbusters var menn. Og at dette valget var motivert for glede feminister eller noe. Det har også vært flere andre filmer/superhelter som man har skiftet kjønn eller rase på og noen nerder har klaget på dette. Spiderman har blitt tatt over av en person som heter Miles Morales og er meksikansk. Thor har fått en kvinnelig utgave. Captain America har fått en svart mann som tatt på seg drakten. Skaperne og eieren av disse heltene har bestemt seg for å forandre opphavet til sine helter. Og noen liker ikke dette og mener at dette er en form for politisk korrekthet, hvor man prøver å få inn mest mulig minoritet og kvinner i roller som ikke var det før. Som i den nye Ghostbusters.

Personlig kunne jeg ikke brydd meg mindre. Heldigvis er det skaperne og eierne av forskjellige superhelter og filmer som bestemmer. Det er opp til de å ta valg hva slags kreative utviklinger og utskifter man skal gjøre, ikke fansen. Selv om fans ofte føler de har et eierforhold til noe, så betyr det ikke at de har det. Hadde fans bestemt, så tror jeg ting hadde blitt veldig kjedelig veldig fort. Men det er bare et lite poeng. Saken er at rase og kjønn betyr for meg personlig ingen ting når det kommer til en film eller en superhelt. Jeg har skrevet dette før, så lenge man er tro mot essensen til en karakter eller filmserie, så liker jeg at man forandre og prøver ut nye kreative valg og utviklinger. Om man velger å gjøre en mann svart, asiatisk eller forandrer bakgrunnen til en person slik at det er kvinne isteden for en mann, så kunne jeg ikke brydd meg mindre. Jeg vil heller vite mer om historien, hva som skjer, hvordan de behandler universet, hva slags teama som blir tatt opp.

Ta en superhelt som jeg har et nært forhold til The Punisher. Man gjort mye rart med denne karakteren i både tegneseriene og i filmene. Mye har funket, noe har ikke vær bra. Men om serieskaperne vil prøve ut en kvinnelige Punisher en dag. Kjør på. En svart Punisher. Kjør på. Saken er at bakgrunnen og kjønnet til Punisher, er ikke det som gjør han til den antihelten han er. Det er hvordan han blitt en gal, voldelig hevner fordi han så sin familie bli slaktet av kriminelle og hadde en bakgrunn fra forsvaret som formet han slik at han blei den han er.For meg er rase og kjønn ganske urelevant på mange måter. Jo, om man velger rase og kjønn, så kan må få inn forskjellige perspektiver på essensen og utvikling til Punisher men det er ikke det som kommer til å bestemme om filmen/tegneserien er bra eller dårlig, men hvordan det er utviklet tilknyttet historien og karakterene. At man har fått til kjerne tilknyttet serien.    
Tvert imot, så tror jeg det kan være lurt å skifte og forandre på slike ting tilknyttet serier som har gått i kanskje 30-40 år. Det er bare så mye man kan gjøre kreativet før man går tom. Om man hadde tatt for eksemple en hypermaskulin helt som Punisher og gjort han om til en hun, kunne det gitt nye interessante utvikling og perspektiver? Det tror jeg gjerne og jeg ville gjerne lest noen slike historier. Pluss jeg antar der er også greit for folk med annen bakgrunn enn min egen å se og lese om personer som har mange forskjellige bakgrunnen enn kun en som har dominert til nå.

Greier er at jeg tror den nye Ghostbuster filmen suger, fordi jeg ikke likte traileren og synes historien og karakteren ikke virker som de er noe tess. Men det er ikke fordi det er kvinner i rollene. Kan man ikke bare mislike en film eller superhelt fordi den er dårlig, ikke fordi man bryr seg om rasen eller kjønnet? Jeg mener, folk bryr seg vel ikke som hva slags rase eller kjønn folk har i virkeligheten når man møter mennesker? Så hvorfor bry seg innen fiksjon?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar