fredag 22. oktober 2010

Dataspillavhengighet: Heroin har fått nytt navn: CIV 5

Dataspillavhengighet problematikken er i norske medier med jevne mellomrom. Sist var i forhold til Nova rapporten som kom i oktober som heit Uskyldig moro? Her står det at ungdom spiller for mye dataspill at det går på helsa, økonomien og sosial livet løst. Alle hardcore gamere flirer litt av hele hysteriet men jeg vil påstå at alle som spiller mye føler suget noen ganger. Særlig fra noen spesielle spill. For tiden har jeg slitt med CIV 5. Civilization V kom nå 27. september. Det er en god gammel spillserie laget at Sid Meier. Sid Meier er det næremste man kommer en kjendis i spillverden. Fyren har laget mange klassiske dataspill og har solgt millioner av spill. Fyren er et geni og Civilization spillene er kanskje hans meste kjente spill. Civilization kom ut for første gang 1991 og blei en stor suksess. Spillet er et turnbased strategispill. Du skal rett og slett bygge opp en sivilisasjon fra bunnen av. Spillet blei enormt populært. Jeg personlig spilte Civilization mye. Veldig mye. Skummelt mye. Spillet fikk rykte på seg om vanskelig å legge vekk fordi gameplayet var så genialt og gøy. ”Just one more turn” var sloganet til spillet. Strategien var intens og alle nivåene du kunne påvirke spillet på var mange. Gleden ved å skape en sivilisasjon og følge den til romalderen var gøy. Spillene hadde ikke fancy grafikk eller lyd,. Selv ikke CIV 5 virker fancy men det er forsatt utrolig gøy å spille. Sid Meier kom med flere spill som var like gøy å spill og som slukte tid. Colonization som kom i 1994 er vel kanskje det Sid Meier spillet jeg har spilt mest. Her skal du kolonisere den ny verden. Satan det spillet var gøy. Alpha Centauri som kom senere som var mer Colonization in space sugde også mye tid. Det har gått mange år siden jeg har spilt et Sid Meier spill. Helt til CIV 5 kom.

CIV 5 har fått utrolig bra omtaler. Jeg leste om spillet og merket suget i meg. Som en tørrlagt alkoholiker som ser en Vodka reklame. Jeg husket alle de bra minnene jeg hadde med spillet. Om de bra følelsene spillet vekket i meg. Om gledene jeg og spillet hadde delt. Luktene og opplevelsen. Men jeg er en annen person nå. Jeg er voksen, har ansvar og et annet liv. Så jeg prøvde å motstå å kjøpe spillet. Jeg greide det i litt over 1 uke. Så var jeg på jobb i Trondheim og jeg så Platekompaniet solget det til 300 kr. Jeg greide ikke å motstå. Jeg argumenter for meg selv at jeg måtte spille det. Jeg forsker jo på spill. Jobben krevde det. Så jeg kjøpte spillet, gjemte det i jakka og løp til hotellrommet. Heldigvis hadde jeg ikke med meg jobbpcen. Så lørdagsmorgen etter jeg kom hjem, så installerte jeg spillet. Klokken var 10 om morgen og jeg satt i slåbrok med forkosten foran pcen. Spillet startet og jeg begynte å spille. Spillet var drittbra og jeg elsket det. Følelsen av lykke raste gjennom meg. Det var som å kysse en gammel elsker. Det føltes så kjent dog nytt. Jeg koste meg. Etter jeg hadde spilt en stund så jeg på klokken og jeg så at den var 6!!!!! OM NATTEN! JEG HADDE SITTET OG SPILT CIV 5 fra 10 om morgen til 6 om natten. STEIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!At jeg i en alder av 30 fortsatt kunne bli sugd inn i et spill på den måten forbauset meg. De neste dagene spilte jeg mye. Eneste som eksisterte var mye jobb og så CIV5. Det er veldig vanskelig å ikke spille. Jeg snakker så klart ikke om avhengighet, men mer et sug. Akkurat som når man får dame, man vil bare være med henne hele tiden. Det minnet mer om en forelskelse. Som om jeg hadde truffet en gammel flamme og jeg husket alle de gode tingene vi hadde sammen (og hadde glemt alle de vonde).

Nå har jeg spilt mye CIV 5 de siste ukene og jeg er blitt lei. Jeg har spilt rundt 30 timer på 3 uker. Det er mye for en voksen mann som har jobb og et sosialt liv. Men er jeg avhengig fordi jeg spiller mye. Nei, så klart ikke. Hele konseptet med avhengighet koblet til dataspill er problematisk. Er man avhengig bare fordi man liker å spille og bruker mye tid på det? Nei, man er like lite avhengig som når noen andre bruker mye tid på lese bøker, spille fotball eller trene. I følge nova rapporten som kom er det over 15000 ungdommene som spiller dataspill fire timer eller mer daglig. Noe som visstnok putter de i faresonen. Rapporten sier også at 3450 ungdommer er spillavhengig. Akkurat hva Nova legger i avhengighet kommer det ikke fram i mediene som omtaler rapporten. Jeg antar de har flere parametere enn antall timer brukt pr dag. Fordi antall timer aleine sier ingen ting om avhengighet men heller noe om at ungdommen liker å spille. Å like å spille dataspill og velge å bruke mye tid på det er ikke et problem. Det blir et problem når andre ting i livet ditt lider. Jeg har ikke fått leste Nova rapporten så jeg kan ikke si hvor metodisk bra eller hvilket teoretisk grunnlag NOVA har for sine konklusjoner.

CIV 5 er et bra spill og jeg valte å bruke mye tid på spillet det. Føle suge mot at man bare må spille litt til er gøy. Å kose seg med et spill er bra. Selv om man lar håret gro, ikke dusjer så ofte og ser ut som en uteligger. Litt avhengighet må man ha i livet sitt. Man må leve litt ”on the wild side”. Ruse og sug etter noe trenger ikke å være en negativ ting. Nå skal jeg ta en lite runde til med CIV 5 før helgen. Men i helgen skal jeg ut på elgjakt og CIV 5 kommer slikt til å ikke bli spilt. Og jeg kommer ikke til å føle noe sug. Men jeg har med Nintendo DS min da, så jeg har noe å finne på kvelden.

6 kommentarer:

 1. NOVA-rapporten bruker Lemmens 7 kriterier (generelle spørsmål) som mål på om en person er "avhengig av dataspill". Alle 7 kriteriene må være oppfyllt for at man karakteriseres som en person med spillavhengighet.

  Spørsmålene/kriteriene:
  1. Brukte du mer og mer tid på dataspill?

  2. Gikk du rundt hele dagen og tenkte på å spille et
  dataspill?

  3. Har andre prøvd å få deg til å redusere tiden du
  bruker på spill uten å lykkes?

  4. Kranglet du med noen (familie, venner eller lignende)
  om tiden du har brukt på å spille dataspill?

  5. Har du følt deg opprørt/lei deg når du ikke har
  kunnet spille?

  6. Spilte du dataspill for å glemme det virkelige livet?

  7. Har du forsømt andre viktige aktiviteter (for
  eksempel skole, jobb, sportsaktiviteter) for å spille
  dataspill?

  SvarSlett
 2. Hm, for det første nekter jeg å tro at det har fått nesten 4000 tusen ungdommer til å svare ja på alle punktene på denne. Antar de tar utgangspunkt i noen spørreskjemaer og bruker statistikk.

  For det andre så antar jeg denne Lemmens er psykolog. Det er dessverre mye psykologiske diagnoseverktøy som ikke er verdt mye. En person som spiller noen timer i uka kan svare ja til alle disse spørsmålene akkurat som en som spiller 5 timer om dagen. Til og med meg kunne svart ja på disse spørsmålene i noen utvalgte uker. Men som sagt, avhengighet er og blir et problematisk begrep, ikke bare koblet til dataspill men andre områder.

  SvarSlett
 3. Du er først avhengig av dataspill når du sier nei til sex..

  SvarSlett
 4. Sant. Meget bra. Dr CjMozarts krav til spillavhengighet: Har du sagt nei til sex fordi du vil spille?

  SvarSlett
 5. Du sier du spilte bare 30 timer på 3 uker, men på starten nevner du at du spilte fra 10 på morgenen til 6 på natta. det er 16 timer, så på 2 uker og 6 dager spilte du bare 14 timer...neppe! Btw du sier at du ikke er avhenigig av spill. Det er veldig vanlig at de som er avhenigige av noe ikke innser det selv, noe du er et klart eksempel på. Det er ikke normalt å sitte fra 10 på morgenen til 6 på natta å spille et dataspill! kom deg ut i det virkelige liv før det er forsent..

  SvarSlett
 6. Hva så om man er avhengig av spill? altså hallo, jeg er så møkklei de som må sette folk inn i "båser". enten så liker dem noe, eller så liker dem det ikke, noen liker det mer, andre liker det mindre - og sånn er nå denne jævla verden, skjønner ikke at folk må drive å forske på folk for å få vite at de er helt sinnsyke selv. OGSÅ skal det komme regler etter at de har "forska". ææææ jeg blir gal. men så lenge man spiser og drikker og driter i do, og ikke der man sitter å spiller - så skal det vel værra greit! :)) hilsen ei jente som har takka nei til sex fordi hun ikke vil avslutte en mætsj på black ops. :))

  SvarSlett