søndag 4. mars 2012

I wanna be a Gunter!

Noen ganger så finner jeg ei bok som virkelig treffer nerden og bokleseren i meg og boka Ready Player One av Ernest Cline gjorde dette! Dette er en bok folk bare må lese. Boka kom ut i 2011 og blei fort en hit. Wired kåret faktisk boka som en av de beste pop-kulturelle produktene i 2011 (sammen med blant annet Trolljeger). Boka skal såklart bli en film men ettersom forfatteren har sagt i intervju så blir filmen ganske andreledes fordi boka er for nerdete for Hollywood. Ergo en meget god grunn til å lese bok nå!

Forfatteren er Ernest Cline. Fyren er mest kjent for filmmanuset Fanboys. Alle som er litt filmnerd har sett den filmen og veit alt bråke rundt den filmen takk være herr Weinstein. Cline blei så desillusjonert pågrunn av alt bråket så han satt seg ned å skreiv Ready Player One. Her kunne han fortelle¨ hva han ville uten at produsenter blandet seg inn. Du kan lese et intervju med han her rundt disse temaene.Så hva handler boka om? Vel, det er en sci fi bok hvor handlingen skjer i 2044. Verden er ganske dritt og folk bruker store delen av tiden sin i en slags VR internett verden kalt OASIS. Mannen som lagde denne verden er verdens rikeste mann, supernerd og spilldesigner. Når han dør starter han en konkurranse. Den som greier å løse alle gåtene han har laget og finner alle nøklene i denne virtuelle internettverden får lov til å arve hele hans formue og bli verdens rikeste og mektigste mann. Men skaperen av denne verden vokste opp på 1980-tallet så alle gåter, quest og eventyr han har skapt er full av referanser til filmer, musikk, bøker og spill som eksisterte på denne tiden. Så og si hele verden starter jakten på bli arvingen og disse virtuelle skattejegerne blir kalt for Gunter, en forkortelse for Egg Hunter, fordi alle jakter etter et "easter egg" inne i OASIS (er du nerd, veit du hva et "easter egg" er for noe).

Det er mange grunner til at jeg likte boka. For det første er den full av referanser til 1980-tallet, et tiår jeg vokst opp i. Alt fra filmer, musikk og kulturen generelt. Men den er også full av nerde og gamer holdinger og innsikt som virkelig resonerte i meg. Jeg kjente meg igjen i boka selv om den er satt i 2044 og bokens protagonist ikke akkurat ligner på meg på noen måter. Jeg må virkelige få lov til å understreke at dette er en bra boka uansett om du er nerd eller ikke. Normale personer kan lese den også men det er noe ekstra å hente om du har sett Wargames flere enn 1 gang eller har spilt D&D og Joust på en arkademaskin. Løp og les!

2 kommentarer:

  1. Hei, jeg kjøpte boka suden du anbefalte den, og du hadde helt rett; den er virkelig fantastisk! Den ble slukt på en dag, og som en jente som er nerdete, men som mangler enkelte bøker og spill for å komme opp på ditt nivå, var den fin til å finne gode filmer osv. til senere :)
    Så jeg ville egentlig bare si takk for anbefalingen! Bok- og filmalmeldelser er supre!
    (Forresten, han som solgte meg boka var også leser av bloggen din. Verden er liten altså!)

    SvarSlett
  2. Så hyggelig at du likte boken. Jeg skal prøve å bli litt flinkere til å anbefale filmer og bøker jeg synes har noe for seg her på bloggen.

    SvarSlett