torsdag 16. august 2012

Reklamevideoer på nett - Reklame som en happing

Flere av dere har sikkert lagt merke til at reklamebransjen lager reklamevideoer av rimelig spetakulært karakter og slipper det på nett. Reklamevideoer som skaper oppmerksomhet og blir omtalt på nettaviser og nettsteder. Reklamefilmer som handler mer om å skape buzz og følelsen av se noe ekstraordinært enn å se en reklamefilm. Er dette en ny trend?
Akkurat for tiden så er det en reklamefilm på nett som skaper buzz. Blant annet Nettavisen omtaler filmer her. En film som passer inn i trenden om å lage en reklamefilm som er mer en happning enn en salgsvideo over et produkt. Det er en film som viser en dame med navnet Faith Dickey som ballanserer på en linje mellom to trailere i fart. Saken er at dama må kommer seg over før trailerene kommer til en tunnel og da ryker linja. Filmen skryter av at alt er ekte, ikke noe triks eller CGI. Filmen kan minne om noe man ser på Jackass eller Intro Sircus. Du kan se filmen her eller under. Filmen er spetakulære og spennende nok. Når du først starter å se så vil du vite hva som skjer. Selv om sjansen for at dama dauer er liten så ser man hele filmen. Man vil se hva som skjer. Man føler det litt som man ser en happning, noe spesielt. Første gang jeg så filmen så slo det meg, var dette en reklamefilm? Jeg kan ikke huske hva som blei reklamert for. For å være helt ærlig så husket jeg ikke merket som blei omtalt engang før jeg leste saken på nettavisen. Det er tydeligvis en reklame for Volvos nye trailere eller noe. Altså filmen har ikke fokus på å selge noe, noe som er merkelig med tanken på at det er reklamefilm og har kostet mye penger.

Men slike filmer som har blitt populære i det siste, filmer som er spetakulære og framviser en happning er så klart ledd i smart markedsføring. Reklame kan ikke lengre være dum og informerende. Den må være noe mer, den må vare en happing slik at den blir sendt på mail til venner og omtalt i tradisjonelle medier. Slik at det blir en buzz rundt filmen og reklamekampanjen. En slags geriljakrig måte å reklamere på. Jeg har skrevet om viral reklamer før som du kan blant annet lese om her og her men nå virker det som trender har gått mot å skape filmer som er spektakulære og skaper inntrykk av en happning.

Husker dere Push Button reklamefilmen? Du kan se den her eller under. Filmen var en hit på nettet. Norske avisredaksjoner som Nrk og Dagbladet gav reklamefilmen redaksjonell omtale. Bruken av Flash Mobs er også blitt populært fordi det er kult å se og mange folk deler slike filmer. Her kan du se en fra Heathrow flyplass under eller her. En annen kul Flash Mob reklamefilm som happing er Gisele Bundchen som ser tv midt på en flyplass i Sao Paulo. Så du tar en supermodell, flash mobs og skjult kamera estetikk og blander i en reklamefilm? Jepp, det blir en happning. Du kan se filmen her eller under. Men en virkelig kul slik happing reklamefilm er denne om Tic Tac. Jeg tror jeg hadde freak ut om dette hadde skjedd med mer i virkeligheten. Du kan se filmen her eller under. Så hvorfor har slike spektakulære reklamefilmer som ikke ser ut som reklamefilmer blitt så vanlig på nett i det siste? Vel, fordi slike reklamefilmer bruker alle spredningskanalene man finner på nettet. I dag kan «alle» se slike rekalmefilmer og om det er interessant nok så sprer folk det på nettet. Et slik stunt/happing reklamefilm koster en dråpe i havet i forhold til en vanlig filmproduksjon og man slipper å betale tradisjonelle kanaler som fjernsyn og aviser for spre reklamene. Det positive med slike reklamefilmer er at vi som ser filmen må føle at vi får noe igjen for å se på reklamen skal vi skal gidde å sende den videre. Reklamen må være noe mer enn bare reklame. Hvor effektiv reklamefilmene er kan diskuteres. Som sagt, jeg husker filmene men ikke hva de skal selge.

PS: Norge har selv prøvd seg med slike reklamer, senest med en bli lærer reklame om Per Grynt. Du kan se den her eller under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar