tirsdag 23. april 2013

Family Guy vs American Dad!

Det er et spørsmål alle nerder må svare på en eller annen gang og det er hva man liker best av noe som har samme nerdeopphav. Liker du Star Trek original serien eller Star Trek: The Next Generation? Så hva med Seth MacFarlane to tv-serier Family Guy og American Dad? Jeg skal komme her med min preferanse.

Først må jeg få lov til å presiser at denne bloggposten er subjektiv og reflektere bare min smak og er ikke en dom over hva som er bra eller dårlig. Så over til hva jeg liker med disse to tv-seriene og hvem jeg liker best.

Family Guy

Dette er Seth MacFarlanes på mange måter første tegnefilmserie. Den er originalen som blant annet Cleveland Show kom ut av og American Dad også hadde sikkert ikke skjedd uten Family Guy. For å gjøre dette enkelt og oversiktlig så skal jeg lage to lister over hva jeg liker og ikke liker med Family Guy.

Liker

Stewie Griffin
Av alt Seth MacFarlane har laget så er Stewie Griffin det kuleste. Karakteren er rå, morsom, humoristisk og litt syk. Elsket hvordan Stewie prøvde å drepe mora i Family Guy og hvordan forholdet til Brian utviklet seg. Så jeg er stor fan av Stewie. Så stor farn at jeg faktsik har egen pysjamasbukse med Stewie på. Jepp, den drar damer som faen!
Glenn Quagmire
Herr Pervo. Herr Sexgal. Jeg digger også Quagmire nesten på lik linje med Stewie. Han er en syk mann og har rå latter. Alle episoder hvor Quagmire får mye plass er konge.


Brian Griffin
Brian er en viktig karakter i Family Guy som ofte er den moralske stemmen i showet. Han er intertekstuell, velartikulert og reflektert. Ikke at det alltid hjelper når resten av familien Griffin er helt sprø. Pluss Brian gjør noen rimelig dumme og morsomme ting noen ganger. Pluss han må nesten alltid henge med Stewie på hans syke eventyr.
 
Herbert
Herbert the Pervert. En gammel mann som er pedofil. Jepp, dette er en karakter som finnes i The Family Guy og han er rimelig morsom på en syk måte. Fyren er rimelig harmløs dog hele tiden på kanten. Men han er morsom fordi han er så lite politisk korrekt at jeg ikke kan annet enn å le så jeg ler.   
Seamus
Samus er ikke en stor karakter og er ikke ofte mye med i showet men jeg digger han. Fyren er en kaptein med trebein og armer. Jepp, det er hele greia og det er morsomt nok til at jeg digger fyren.

Surrealistiske elementer
I noen episoder av Family Guy så har handlingslinjer, scener, dialog og elementer som bare er rett og slett komplett rare, surrealistiske og merkelige. Og jeg digger det. Som når Petter kommer hjem med en mentalt handicapet hest! Eller når Stewie krymper seg for å reise inn i kroppen til Petter for å drepe alle sædcellene hans for å forhindre at han får en bror. Slike syke ting liker jeg ved Family Guy.  

Ikke liker:

Resten av Griffin familien 
Sorry men resten av familien suger. De er ikke noe morsomme, har ofte teite problemer og fenger meg rett og slett ikke. Ja, det betyr at jeg synes Petter Griffin suger, ikke alltid men ofte. Når man misliker nesten hele familien i en serie som heter Family Guy da sier det noe.

Cleveland
Jeg liker ikke stemmen til Cleveland. Jeg liker heller ikke hans småtørre poenger og understatments. Det passer ikke inn. Ofte er også episodene som får mye Cleveland fokus dårlige. Og la meg bare nevne spinoffserien Cleveland Show. O'boy det suger!
Narrative digresjoner
Ja, alle har sett South Park episoden Cartoon Wars og episoden har et poeng. Særlig i starten var Family Guy plaget av utrolig mange narrative digresjoner. Man sa noe rart eller kom med en henvisning og så fikk man se en kort scene av det som blei omtalt. Det passet ikke inn, gjør at Family Guy blir tablå preget og mister narrativ fokus. Å klage på mangel på narrative fokus er kanskje som å klage på at pølse i brød ikke smaker som sushi men jeg irretere meg uansett over alle digresjonene. Noen få er morsomme, resten er bare irriterende.

Musikal innslag
Jeg hater musikalinnslag og musikaler. Så jeg liker ikke det når det er i Family Guy. Enkelt og greit. Gi faen med å syng, det er ikke morsomt uansett hvor morsom teksten skal være.

American Dad

Er en serier som ikke akkurat er en spinoff serie fra Family Guy siden den skjer uten noen karakterer fra Family Guy eller i samme by. American Dad begynte gå endel år etter Family Guy og er også laget av Seth MacFarlane. Selv om både tegneseriestil og sitcom formatet er likte med Family Guy så er American Dad ganske forskjellige. Det er såklart noen ting jeg liker og misliker her

Liker

Stan Smith
Jeg liker ikke Petter Griffin i Family Guy men digger Stan Smith. Fyren er voldelig, ekstrem, konservativ men til tider smart, reflektert og glad i sin familie. Han virker rett og slett som har litt mer dybde og bredde enn Petter og derfor blir også humoren og situasjonene mye mer morsomme. Pluss jeg ler godt av det litt kompliserte forhold han har til Roger.
 
Roger  
Det syke, sprø og rare romvesenet Roger som gjemmer seg i huset til familien Smith gir ofte grunnlag for noe av de sykeste og rareste øyeblikkene i serien. Fyren liker å kle seg opp og har litt rare seksuelle oppheng. 

Steve Smith
Veit ikke helt hvorfor jeg liker Steve. Han relativt normal i serien og er mer en karakter som det skjer ting med enn at han finner på syke ting. Kanskje jeg liker han fordi han skal være litt normal og slik ikke passer inn. Så når morsomme ting skjer med han så er det litt mer gøy. 


Klaus Heissler
Ok, egentlig en teit figur men en gullfisk som har fått overført hjernen fra en Østtysk skihopper er bare så teit at jeg synes det er morsomt. Enkelt og greit.

Avery Bullock
Sjefen til Stan i CIA. Jeg antar grunn til at jeg elsker figuren er fordi det er Patrick Stewart som har stemmen (Kaptain Picard for faen!). Pluss figuren er en syk faen noen ganger.

Ikke liker

Moralen på slutten
Siden American Dad er en sitcom så har den ofte moralen på slutten og det er ikke så ofte det funker for meg. Den prøver å gjøre narr av hele sjangerkonvensjonen men det funker bare ikke for meg blir det bare teit.

Konklusjon 

Så hvilke show liker jeg best? Vel av listen min er det vel kanskje ganske selvsagt. Jeg liker American Dad best selv om jeg liker Family Guy også godt. Begge show har noen fantastiske episoder og enkelt scener men må jeg velge, så velger jeg American Dad. Enkelt og greit!

Hva er din favoritt av de to?2 kommentarer:

  1. American Dad er helt klart den beste serien, på alle måter, men bare de første 5 sesongene, etter det begynte det å gå nedover. Når det kommer til Family Guy liker jeg bare de første 3 sesongene, før serien fucka opp helt med storylines som ikke går noe sted og endres midtveis uti episoden. Jeg liker heller ikke blodig humor som går ut over hovedpersonene. Hvorfor skal ansiktet til Peter Griffin knuse i blod og etterlate ham som et misfoster? Det er bare ukomfortabelt og gjør ikke en vits mer morsom, bare mer ekkel. Uansett. American Dad er favoritten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Gode synspunkter! American Dad er best ja!

      Slett