søndag 14. april 2013

Liker du Neuromancer så vil du like Snow Crash

Jeg snublet over en sci fi bøk jeg tenkte jeg skulle tipse om. Jeg er en stor fan av cyberpunk og da særlig William Gibson. Så om du liker hans bøker, da særlig Sprawl trilogien så vil du sikkert like Snow Crash.
Selv om jeg ser på meg selv som en liten sci fi nerd, så hadde jeg aldri leste eller hørt om Snow Crash laget av Neal Stephenson. Jeg bare kjøpte den på Amazon fordi den var anbefalt. Jeg hadde leste ca halve når jeg først googlet den. Jeg trodde boka var ganske ny men det var den ikke. Den er fra 1992. Doh! Boken er en typisk cyberpunk roman. Her har firmaer tatt over verden og laget sine egne land. Verden er preget av franchiser, lovløshet, teknologi på steroider, hackere og internet (les: Metaverse). Boke følger to karaktere. Denne er Hiro Protaganoist. En hacker som har to samuraisverd og leverer pizza for mafiaen (i framtiden har mafiaen blitt et firma). Andre er jenta Y.T. Hun er en skateboardpønker som lever av å levere pakker. Hun henger seg på biler i fart med en slag magnetisk harpun. Plottet handler om hvordan et virus, gamle sumerisk guder, Bable og en eskimo med en atombombe med en dødmannssvitsj. Jepp, dette er cyberpunk på snitt mest kreative anarkistiske slik det skal være.

Boka finnes ikke på norsk (rettelse: bok har kommet på norsk i år) og den kan være litt utfordrende å lese på engelsk. Har du lest noen av Sprawl bøkene til Gibson på engelsk så greier du denne også. Men det er noen deler av boka som sakner litt tempo når den handler om de gamle sumeriske gudene. Pluss det kan være litt vanskelige å henge med men bare les på fordi alt har en mening senere. Jeg likte boka og fikk lyst til å dra fram gamle Gibson og Sterling bøker igjen. Rykte i Hollywood er at man skal lage en film av boka men jeg greier ikke å se for meg at det er mulig. For det er boka alt for spred når det kommer til innhold, temaer og struktur. Tipper den er ufilmbar. Men etter som jeg forstår på internet så er Snow Crash en must om du er sci fi bok nerd. Så da var hvertfall den boksen krysset av.

2 kommentarer:

 1. Boka finnes på norsk! Gitt ut i februar i år.

  http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=8007172&rom=MP

  SvarSlett
  Svar
  1. Fett! Det vist jeg ikke. Vet ikke helt om jeg liker at de har oversatt navnet til hovedkarakteren til Hiro Pizza men uansett bra at boka er på norsk. Takk for tipset!

   Slett