onsdag 18. februar 2015

Oscar prisen betyr lite for meg som filmelsker

Den årlige Oscar prisen er her snart og "alle" snakker om den. Særlig siden den "norske" The Imitation Game er nominert. Men Oscar prisen har jeg aldri brydd meg om som filmnerd. Hvorfor?
I år har jeg sett helt tilfeldig mange av de nominerte Oscarfilmene. Det var ikke planlaget, det bare blei spnn. Normalt så er Oscar nominerte filmer eller de som vinner Oscar, ikke et kvalitetstegn som gjør at jeg ser filmen. Jeg har forsatt til gode å virkelige treffe noen filminteressert som virkelige ser på Oscar som er et tegn på kvalitet. Noe som gjør at de må se filmen. Høres kanskje litt snobbet ut men la meg forklare.
Oscarfilmer, både de som er nominert og vinner er ofte helt ok filmer men ikke så mye mer enn det (ganske ofte er de også ganske kjedelige fordi om de sjeldent suger). Oscar juryen har en forkjærlighet for melodrama og skuespillerpresentasjoner som iscenesetter en historiske person eller noen med fysiske eller mentale problemer. De er ofte tradisjonelle når det kommer til form og innhold. De følger de narrative spillereglene og styrer unna de mest tabubelagte og politiske betente temaene. De filmatiske virkemidlene følger den klassiske Hollywoodfilmens mal og narrativt så er de ganske rett fram. Det er en grunn til dette. Fordi Oscar blir stemt fram av medlemmene i The Academy (høres ut som en superhelt klubb). Eller strengt tatt så heter den Academy of Motion Picture Arts and Sciences. For å bli medlem i denne klubben så må du være en "motion picture professionals". Altså du jobber i filmbransjen. De fleste er fra USA. Den har nesten 6 tusen medlemmer. Selv om det er mye hemmelighetskremmeri om medlemmene så har det i det siste blitt avslørt mye medlemmene. 54 prosent er over 60 år. Faktisk så er bare 2 prosent under 40.  94 % er hvite og 77 prosent er menn. Vi snakker altså om at Oscar prisen blir delt ut av gammel, hvite menn som jobber i den amerikanske filmbransjen. Ergo det forklare veldig mye hvorfor filmene som blir nominert og vinner er ganske ok film men ikke så mye mer. Du kan lese mer om medlemmene her


Misforstå meg rett, det er alltid noen bra filmer som er nominert til Oscar hvert år og nå og da så er det også noen veldig bra som vinner. Filmer som er verdt å se og som får en status basert på sin kvalitet utover bare at den vant/nominert til en Oscar. I år var blant annet Whipflash og The Grand Budapest Hotel solide filmer som er litt mer enn bare melodramaer og som var interessante. Dog disse var ikke umiddelbare klassikere. Jeg har ikke fått sett Birdman enda men det ser ikke ut som Oscar i år kommer til produsere filmer som havner på pensum i filmvitenskap. Filmene som American Sniper, The Imitation Game, Foxcatcher osv var bare så helt tradisjonelle melodrama. Det var så lite å hente der for en filmnerd.
Det var i 2004, når filmen Crash vant Oscar at jeg innså at Oscarfilmene sjeldent automatiske betydde at filmene var noe mesterverk eller verdt å se. Jeg hadde studert film noen år da og hadde sett så mye utrolig bra filmer fra alle epoker og husker jeg blei skuffet over Oscar filmen. Var virkelige dette det beste som USA hadde lagt det året? Oscar prisene er mer om reklame, hype og buzz. Det handler om å selge flere billetter til filmer som allerede er ute. Det handler om penger, ikke kvalitet eller om noe nødvendigvis er bra. Jeg mener, herregud Avatar vant jo Oscar!

For all del, mange Oscar filmer er helt ok. Men sier du til meg: "Du må se den filmen. Den vant Oscar". Det du egentlig sier til meg da, er at du ikke ser så mye film og egentlig ikke bryr deg så mye om film. Jeg veit det er snobbete og litt hipster aktig men hele Oscar stemplet er i seg selv snobbet, så det er ikke så farlig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar