søndag 5. juli 2009

Det ulimate nerdespørsmålet: Kirk vs. Picard

En del har sikkert fått med seg at det kom en ny Star Trek film i sommer. Godeste J.J. Abrams regisserte filmen, mannen bak tvserien Lost, Alias og filmen Mission: Impossible III. Filmen fikk gode kritiker både av blodfans og ”normale” anmelderer. Personlig storkoste jeg meg når jeg så filmen. Men det er en evigvarende problemstilling som Trekkies aldri kan bli enig om som blei blåst til liv igjen med den nye Star Trek filmen, nemlig hvem er best av kaptein Kirk og kaptein Picard.

Såkalte Trekkies altså fans av Star Trek universet er det mange av og alle er vel enige at Trekkies ofte er noen av det mest ultimate nerden man kan finne. En Trekkie har ofte sett alt av Star Trek filmer, tvserier, spilt alle dataspillene og lest alle tegneseriene og går utkledd som man tilhører The United Federation of Planets. Trekkienes rykte som ulitmate nerder uten liv blei virkelig segmentert i 1986 på Saturday Night Live, i en sketsj hvor William Shatner skjefter ut en Trekkie og ber han "get a life". Etter dette har Trekkie blitt et favorittutrykk over den ulitimate nerden. Mange tvserier og filmer har parodiert dette som Futurama, The Simpsons, filmen Galaxy Quest og tonnevis av humorprogram på tv som David Letterman og Conan O’Brian Show. Bare sjekk ut denne sketjsen fra Conan O’Brian Show hvor hunden Triumph the comic dog gjør narr av Star Wars nerder og må henten inn en Trekkie for å virkelig overnerde dem.Jeg personlig er ikke en Trekkie men jeg har nok sett og kan en del om Star Trek universet (jeg er jo en nerd). Og det er særlig en ting som alltid får Trekkier til å krangle og det er diskusjonen hvem som er den beste Star Fleet Captain av Krik og Picard. Du lurer kanskje på hva jeg prater om nå og om det betyr at du ikke er en nerd. Saken er at Star Trek har hatt mange forskjellige karakterer som forskjellige tvserier og filmer har sentrert rundt. James Tiberius Kirk spilt av William Shatner var den første Starfleet kaptein og skipet hans heit Enterprise og dette mange forbinder med Star Trek. Han spilte i de første sesongene av Star Trek (1966–1969) og mange av filmene. William Shatner blei og er kjent for sin noe spesielle spillestil som både er noe stiv men har også en måte å bevege seg på som var gjenskjennelig med en gang. Kirk er framstilt som noen komisk til tider men også en god leder, en enorm ståpåvilje, noe uortodoks lederstil og evne til å sloss når det trengs. Han er også kjent for å være en sikkelig ”womanizer” selv om alt han holder på med ikke akkurat er menneskelig. James T. Kirk er for mange sett på som det største av alle Star Trek karakterene.

Her er en parodi av hvordan Familiy Guy framstiler hvordan spillestilen til Willian Shatner er av Kirk.


I 1987 kom tvserien tilbake kalt Star Trek: The Next Generation og varte helt fram til 1994. Her var det Jean-Luc Picard som var Starfleet kaptein på skipet Enterprise-D, spilt av Patrick Stewart. Mange ser på kaptein Picard som det direkte motsatte av Kirk. Han er diplomatisk, analytisk, prøver å unngå konflikter der det er mulig og er sjeldent den som deltar i kamper. Men Picard kan få sine hender møkkete om det er nødvendig. Han blei også fort populær blant Trekkies.

Begge kapteinene er populære og det har vært en evig diskusjon mellom Trekkies om hvem som er det beste Starfleet kapteinene. En perfekt måte å finne ut om noen er hardcore nerd er å spørre om hvem som er den beste kapteinen av de to. Begynner personen å legge ut om hvorfor Kirk eller Picard er best, ja da prater du med en nerd. Jeg tror aldri denne problemstillingen kommer til å bli løst men det er en herlig nerdeting å krangle om. Les denne flotte gjennomgang av hvem som er best av GeekDad i Wired. Jeg må nok si meg enig med Geekdad at Picard er den beste Starfleet kapteinen. Mye pågrunn av at jeg vokste opp med å se The Next Generation på tv og mitt første møte med Star Trek var slik gjennom Picard. Men så liker jeg lederstilen hans og hvordan han prater. Pluss at Patrick Stewart er en mye bedre skuespiller enn Shatner.

Har du lite peil på Star Trek så anbefaler jeg disse videoene som går gjennom de 3 første filmene og litt hva som er hele greie med Star Trek og dets nerdeappell

2 kommentarer:

  1. Picard! Intelligent og subtilt morsom. Jeg vil heller ha han i ute i universet for å utforske nytt liv og dra dit ingen før har dratt.

    SvarSlett
  2. Enig! Kirk virker bare litt ustabil og overmodig noen ganger. Picard som kaptein hadde jeg også vært med ut i universet for å utforske og oppdage nytt liv

    SvarSlett