torsdag 9. juli 2009

Hvorfor kan aldri Macbrukere holde kjeft?

Var på fest for noen dager siden, vel mer bare noen gutter som satt og drakk øl. Der var det en liten guttevalp (kanskje 24) som satt og pratet og pratet om sin ny Ipod Touch til 2200 kr. Han var så fornøyd og viste den fram. Touchscreenen, at man kunne ha bilder, hvordan man browset og kunne synce opp mot sin pc eller mac. Jeg måtte virkelig bite meg i leppen for å holde kjeft. Jeg har vært den del av datamiljøet i over 15 år og veit godt hvor betent hele Mac versus PC debatten er. Så jeg holdt kjeft og påpekte ikke at hans overpriset MP3 spiller til 2200 kr var ikke noe annet enn et dyrt statussymbol. Særlig siden man kunne få en Creative Zen til 995 som er like bra, faktisk bedre.

Det fikk meg til å tenke på folk som bruker Mac, iPhones og iPods, de greie aldri å holde kjeft om hvor fantastisk og flott Macproduktene som de har kjøpt for dyre dommer er. Det er som de er blitt religiøse. Eller som internet komikeren Maddox sier på sin nettside: One thing PC users can do that Mac users can't: SHUT THE FUCK UP. Har du noen gang truffet en pcbruker som bare må snakke om sitt nye hovedkort, hvor fantastisk winamp er eller hvor nydelig interfacet på Windows er? Nei, men treffer du en fyr som eier et Macprodukt så er sjansen for at han kommer til å vise deg designet på sin iBook eller fortelle deg hvor fantastisk et eller annet program på Mac sitt OS er. Jeg har aldri forstått denne trangen til å bli levende Mac selgere etter man har kjøpt noe derfra. Er det noen Mac har sprayet i innpakningen som hjernevasker folk? Det er et faens stykke teknologi, slutt å bli Steve Jobs horer!Jeg har alltid kjøpt pc i min tid. Dette er ikke fordi jeg synes pc er så fantastisk eller brukervennlig. En av de viktigste tingene er fordi det er billig, jeg kan sette sammen pc selv med de deler jeg vil ha og det finnes tonnevis med programmer jeg kan bruke til den. Jeg bruker pcen hardt, fra alt til spilling, video og lyd redigering, bildebehandling og alle andre normale aktiviteter. Jeg har hatt mine problemer med pcene jeg har eid. De kan være ustabile, må jobbe med faens Windows og den evige driver rotingen og virus problemene. Hele tiden har jeg hørt fra Macbrukere at Mac er så brukervennlig, enkelt, intuitivt og stabilt. At jeg heller burde bruke Mac. Greit nok tenkte jeg, høres bra ut det. Så etter 8 år med pc skulle jeg prøve Mac. Jeg fikk tilgang til et state of the art video og lyd redigerings rom med helt nye Macer som jeg skulle bruke i et halvt år. Jeg har aldri blitt så skuffet i mitt liv. Macene krasjet, hadde driver feil, programvaren var full av feil (ville ikke lagre, fjernet videoklipp). Macen var med andre ord ikke noe mer stabil, mer brukervennlig eller intuitiv enn pc. Jeg husker jeg spurte teknikeren på avdeling hvorfor Macene ikke var feilfrie. Han bare så dumt på meg og sa: Det er datamaskiner, så klart kommer det til å være problemer når du bruker de. Jeg har brukt Macer etter det og har opplevd at de er akkurat som alle andre datamaskiner, fulle av feil og problemer. Så hvorfor maser Macbrukere så mye om sine maskiner da? Hele Mac vs Pc debatten består mer av at Macbrukere hevder av Mac er best mens pcbruker sier nei. Jeg har ikke noe imot Mac, iPhones og iPods, jeg har bare imot at folk hyper opp et produkt uten noen grunn. Akkurat som iPhonen blei når det kom, noe nok en gang Maddox pekte på hvor dumt det var.

Ta iPod Touch mannen på min fest. Han var bare opptatt av designet og de "fancy" funksjonene. Han gav faen at den var dyr, låst til Itunes, lav batterilevetid og en browserfunksjon som ikke er så funksjonell. Han gav faen at det var billigere og bedre MP3 spillere der ute som ikke låste spilleren til en programvare. Alt han brydde seg om var at han hadde fått en iPod og den var fancy. Det samme gjelder Macbrukere. De elsker designet men har ikke peil på maskinvaren og bare bruker den til å surfe med. Det som er det største problemet med Mac er i min mening prisen. Mac er dyrt. Sånn er det bare. Hadde du kjøpt en pc med de samme maskinvarern som en Mac betaler du mye mindre. Gapet er blitt mindre med årene med fortsatt er det for dyrt. Og muligheten for å konstruere en Mac fra bunnen slik man kan med pc er umulig. Mac har alltid hatt komplette, integrerte programvarepakker og operativsystemer, ferdig installert når du får maskinen. Programvaren har stort sett vært laget av Apple selv, så alle programmer har fungert likt. Mulighetene for å lage en personlig datamaskin er slik umulig. Som bruker har du mer kontroll over en PC. Teknologien i en Applemaskin pleide å være notorisk utilgjengelig, selv for avanserte brukere, og Apple valgte lukkede og proprietære løsninger. PC-ene, på sin side, lar alle og enhver som kan og tar sjansen programmere, endre innstillinger i bios, bytte operativsystem og koble til utstyr med standard tilkoblinger. Der for velger avanserte brukeren som vil "under huden" på sin datamaskin, ofte en PC-en. Dette er noe jeg hater med Mac, siden jeg liker å modifisere og virkelig jobbe med min datamaskin. Husker fortsatt den gangen jeg måtte installere ekstra minne i en Mac, det var ikke noe lettere eller billigere enn å installere RAM på en pc. Så jeg ser ofte på Macbrukere som N00bs, små barn som ikke har peil på datamaskiner. Akkurat som gutten på festen. Bare for å illustrere dette, sjekk ut denne videoen fra Onion.
Man har rett og slett større valgmuligheter med pc. Mac har vel seks basismodeller å velge mellom. Det finnes tusenvis av PC-varianter, alt fra de dyreste merkevarene, til byggesett til noen tusenlapper. De fleste Mac-er har gode oppgraderingsmuligheter, men muligheten de fleste PC-produsenter gir til å skreddersy din PC overgår Apple glatt. Bare 4 prosent av alle som bruker en datamaskin på verdensbasis, bruker en Mac. Derfor lages det langt flere programmer for Windows enn for Mac OS. Det finnes langt flere gratisprogrammer og shareware for PC, og mange av disse er nisjeprogrammer som ikke vil få noen Mac-versjon.

Men som spillnerd så kommer man ikke unna det faktum at PC-en er den ubestridte kongen på spillefronten. Du finner ikke mange hardcore spillere som sverger til Mac. PC-ens dominans på spillmarkedet, gjør at de fleste spillutviklere velger å lage spillene sine til PC-plattformen. Derfor kunne jeg aldri bli en Mac bruker.

Nå er jeg klar over at dette er min subjektiv oppfattning og Mac og Pc er begge gode produkter. Er du villig til å betale ekstra for fancy design og mindre kontroll over din datamaskin så er Mac bra. Har du rett og slett ikke peil på data og teknolig, så vil jeg anbefale deg å kjøpe Mac. Kjenner mange IT folk som har kjøpt Macer til sine IT analfabeter av noen foreldre fordi det er så enkelt for de å bruke. Herregud, Mac hadde ikke eksistert så lenge om det ikke hadde funket. Jeg bare ber på mine knær, kan dere holde kjeft om hvor fantastisk Mac produkter er, fordi det er mange av oss der ute som ikke synes det og er fullstendig klar over at Mac er keiseren som er naken.

Sjekk også ut denne kule videoen om Mac vs PC
16 kommentarer:

 1. Hvorfor kan ikke du holde kjeft selv. Hvem er du liksom?

  SvarSlett
 2. Tja, jeg likte denne oppsummeringen, jeg. Den er, som forfatteren skriver, rimelig subjektiv, men hva er vel problemet med det? Det er en blogg, for [sett inn favoritt-gud her] skyld!

  Men som han sier; en av grunnene til at Mac fungerer med færre problemer enn Windows-maskiner er at Mac ikke har utvalget i hardware - her får man det som er "godkjent" av Apple. Dette leveres med et OS som er skreddersydd rundt dette, og med et relativt labert utvalg av programvare. Det er klart det blir mindre problemer ut av det!

  Når det derimot gjelder folk som har kjøpt Mac på grunn av kult design og lagt inn Windows har ikke de noen ferre problemer enn andre. Maskinene er ikke noe bedre, men de er dyrere. Det som gjør Windows vanskeligere å holde gående til tider er da at de faktisk lar deg bruke det DU vil, og da skal de holde tungen rett i munnen når de åpner for programmering av drivere o.l. Dette slipper Mac, og nå slipper de jo omtrent å lage OSet også, siden dette strengt tatt er Linux.

  SvarSlett
 3. Du glemmer at man har tilgang til 55000 applikasjoner med en touch på skjermen med en iPod Touch, i motsetning til Creative sin. Og det finnes vel strengt tatt ingen bedre nettlesere enn Safari på mobile enheter. Du er en hateboy, og egentlig faller du under de PC-brukerne som bare kan holde kjeft selv :) Du er en av de som gneldrer over hvor mye bedre PC er, og du klarer altså bare å observere at applebrukere åpner kjeften.

  SvarSlett
 4. Du som mener at OSX er Linux er nok en smule på bærtur :) http://no.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X

  SvarSlett
 5. Jeg falt av lasset omtrent her, da skjønte jeg at å lese resten er bortkastet tid: "Så jeg holdt kjeft og påpekte ikke at hans overpriset MP3 spiller til 2200 kr var ikke noe annet enn et dyrt statussymbol. Særlig siden man kunne få en Creative Zen til 995 som er like bra, faktisk bedre."

  - Joda, Zen er fantastisk bra på WiFi, e-mail, websurfing og ikke minst så tilbyr Creative tusenvis av spill og andre programmer man kan installere på den. Eller er det kanskje ikke slik? Så hva er plastikkdingsen til Creative bedre til?

  SvarSlett
 6. Dust. Sett deg inn i fakta før du skriver babbel.

  SvarSlett
 7. Nok en bekreftelse på at hateboys er pære idioter! Mac ruler, du er barnslig misunnelig!

  SvarSlett
 8. Jeg er forøvrig enig med blogger her. Mac er en del "overhyped". Og Mac brukere har en tendens til skryte vel så hardt av sine dingser. Jeg stiller meg relativt nøytralt i denne "fanboykrigen". Har selv en kollega som er "mac frelst" og får til tider følelsen at han sprer "budskapet" som en eller annen religiøs mann. Kan bli oppriktig irriterende til tider. Så, for å "vanhellige" hans tro litt, så installerte jeg likesågreit MacOSX på en Dell laptop. Fordi jeg visste hvordan. XD.

  Hilsen PC og Iphone bruker.

  SvarSlett
 9. En iPod Touch er en PDA, ikke en MP3-spiller. Skal du sammenligne, så gjør det skikkelig.

  SvarSlett
 10. Å diskutere med mac fanboys er som å diskutere vitenskapelige gjennombrudd med kreasjonister...

  SvarSlett
 11. Hei og hå, her var det mange fine kommentarer. Føler jeg må svare litt på noen kommentarer.

  1. Det er helt sant at Ipod har veldig mange applikasjoner og det er meget bra. Zen har ikke noen verdens ting. Ipod har også WiFi, e-mail, websurfing noe ikke Zen har, som det blei pååekt. Også meget bra. Men greia er at han duden jeg snakket om, han hadde ikke peil og gav faen i alle disse apps, wi-fi og slikt. Han skulle bare ha en MP3 spiller og kjøpte en Ipod touch fordi alle andre hadde en, selv om en Zen hadde vært billigere og bedre til hans sitt bruk. Han ville bare ha litt bling bling. Kom vel dårlig fram dette poenget i blogposten.

  2. Ipod Touch er lansert som en PDA/portable media player, ergo medieavspillingdelen er rimelig å sammenlingne med Zen, siden begge to gjør det. Men som påpekt, Ipod har litt mer funksjoner og apps men koster også mye mer. Så trenger du bare en MP3 spiller så hadde ikke jeg gått for Ipod Touch.

  3. Hele bloginnlegget var mer en reaksjon på Mac-brukere har en tendens til skryte hardt av sine dingser. Føler som jeg blir prøvd å bli frelst av en gladkristen noen ganger og akkurat den kvelden blei jeg lei og skreiv dette innlegget. Har de siste årene jobbet i mediebransjen hvor Mac er mye brukt og jeg blir hele tiden overlasset med Macprat. Men jeg er sikkert på at Macbrukere er lei av at Pc brukere er så negativ hele tiden også :) Virker hvertfall slik på endel av kommentarene.

  SvarSlett
 12. Enig med blogger, har erfart mye det samme selv både når det gjelder mac maskiner og folk som bruker mac. Selv er jeg en "frafallen" mac bruker og planlegger ikke å gå tilbake med det første. Grunnen til at jeg byttet er utelukket pga hardware og softawre friheten man får om man velger PC fremfor mac.

  SvarSlett
 13. Jeg hører til stadig pc brukere skryte av sine hovedkort og winamp etc. Selvfølgelig er det jo ingen som skryter av windows sitt interface for det er jo ikke fint :) Eneste grunnen til at folk bruker det er jo fordi di ikke vet om noe annet :)

  Og det har vel ikke slått deg at grunnen til at folk skryter så fært av sine mac produkter er fordi de faktisk er bra? jeg har selv byttet til mac, og sier ikke det er feil fritt på noen som helst måte, men har aldri hatt så få problemer før :) Just saying :) Men jeg forstår irritasjonen din. Apple trenger egentig ikke reklamer lenger, jungle telegrafen gjør jo jobben :)

  SvarSlett
 14. haha nerdete artikkel. touch er best forresten

  SvarSlett
 15. Hehe, jeg tenkte litt mere generelt at "trenger vi ikke ennå flere OS'er og systemer". Slik at folk kan velge selv. Selv sitter jeg med mac, xp, linux, os/2 og amiga. Jeg synes generelt at det er for lite relle valgmuligheter. Mac er veldig bra for "analfabeter" som bloggeren sier. Linux er fint til noe. (Faren min bruker det, ikke mye telesupport nå lenger). XP/Microsoft gir mange muligheter, men også mange feilkilder.

  Jeg er veldig enig av fanboys blir iriterende. Men det er uansett hva de er fan av.
  Jeg ønsker meg valgmuligheter.


  Egentlig synes jeg det er rart ingen lager et system som vil være likt i veldig mange år framover. 20-30 år. Man kan betale en abb. avgift vært år for oppdatering og slik. Jeg ser flere og flere slikt brukere. De er ikke dataintresert. De skal surfe litt, mail, nettbank og laste inn bilder. Men blir helt sattut hvis noen finnerpå og flytte litt på et icon eller bytte bakgrundsbilde.
  Det er jo dette som har vært så fint med XP, det har vart i mange år. (langsert i 2001).

  Også vil dere sikkert klage over at man må ha nye systemer for og følge med i tiden. Joda jeg er tildels enig. Men man kan "twittre" med C64. Spille av mp3er med en amiga 1200, Bruke openoffice på os/2. Det spørs bare hvilken vilje utviklerene har til og vidreutvikle systemene.

  Gi meg et system som fungerer i lang tid.

  ops, gled hvis litt ut her....

  www.twitter.com/espenjbo/

  SvarSlett
 16. "Har du noen gang truffet en pcbruker som bare må snakke om sitt nye hovedkort,(...)"

  Ja! Jeg har bodd med en sånn en. :P
  Og jeg pleier ikke å bable i vei om min Mac, så vi er ikke alle like ille tenk. :P

  SvarSlett