torsdag 28. april 2011

Hvem hacket PlayStation Network?

Nyheten om at PlayStation Network er blitt hacket har vel de fleste fått med seg. Alle de store norske nettavisene var fulle av informasjon i går som Dagbladet(via Pressfire), VG, Aftenposten og NRK. Skandalen er et faktum og det er faktisk en av de store datahack som har blitt gjort. Wired går så langt som å kalle det "one of the biggest data breaches in history". Noe som sier mye. Men hvem faen har gjort det. Påsk-krimen er jo over men man kan lure. Konspirasjonteoriene er mange.Så hvem har mest å tjene på å hacke PSN til Sony og gi hele onlinsystemet til PS3 et stort knekk? Tillit er kanskje for alltid tapt for PSN og søksmålene hagler allerede kan man lese i media. Rune Fjeld Olsen i VG bruker ganske harde ord om at PSN har blitt kompromittert og sier at tilliten er kanskje tapt for alltid. Ikke nok med det, Sony må bygge hele PSN opp igjen fra bunnen av. Kanskje alle kontoene er tapt for alltid og alle som har en PS3 står nå uten onlinetilgang. Damn, det er faktisk ganske hardcore. Tenk på alle achivments og trophies som folk har samlet. Har selv en PS3 men jeg har aldri giddet å bruke den online (ikke så nerd). Så hvem kan ha hacket PSN og hva er motivet?. Det har tross alt blåst rundt Sony og PSN takk være hackeren Geohot og hackerbevegelsen Anonymous.

Geohot er hackeren som knekte PS3 kopibeskyttelse og offentliggjorde metoden. Han blei jo såklart saksøkt av Sony men partene ble enige om et forlik for et par uker før saken kom opp i retten. Geohot har skrevet på bloggen sin at det er ikke han som har gjort det. Det sier egentlig seg selv. Fyren er god på kopisperrer og homwbrew, ikke hacke nettsider og tjenester. Pluss du er rimelig dum om du gjør det noen uker etter du nettopp har overlevd et trillion søksmål fra Sony. FBI har sikkert ikke fjernet alle overvåkingen enda.Men pågrunn av Sonys søksmål mot Geohot så erklærte Anonymous krig mot Sony og de har angrepet PSN i starten av april selv om Sony prøvde å benekte det. De påsto det var "sporadic maintenance". Krigen mellom Sony og Anonymous har holdt på hele april selv om den ikke har vært så veldig effektiv kunne man lese i forskjellige medier. Så har kanskje Anonymous hacket PSN for å skru opp krigen et hack? Wired mener det er usannsynlig. Anonymous har benektet dette og det er ikke slik de har holdt på før. Man betviler om de har "knowhow". Så hvem er de andre mistenkte?

Wired Threat level nevner flere sannsynlige kandidater. Nemlig en random hacker eller cybertyver. Datamaskin innbrudd og hacking har ofte blitt gjort av unge, talentfull datanerder. Historien er full av ensomme nerder som har sett på det som en utfordring cracke sikre nettverk og stjele informasjon for gøy. Selv om dette er sannsynlig er det nok dessverre mer alvorlige årsaker. Nemlig penger. Og da snakker vi om cybertyver.

De kommer ofte fra Russland eller østeuropeiske land. De siste årene har mye hacking og cracking av databaser og nettverk blitt gjort fra disse landene for å tjene penger (eller rettere sagt stjele). Selv om Sony har sagt at hackerne ikke fikk med seg CVV2 koden på kredittkortene så er informasjon forsatt nytting. Alle passordene sammen med personinformasjon er nyttig fordi folk ofte bruker samme passord til facebook eller online banking. Så alt maset om å passe på kontoutskriften din er egentlig ikke det som er viktig siden CVV2 koden mangler. Skift passord om du har brukt det på andre steder er viktigere. Selv om noen norske medier har meldt at norske brukere mener de har blitt trukket av fremmede selv om jeg betviler det.

Det blir spennende å se hvem som hacket PSN men sannsynligheten for at det er cybertyver er størst mener Wired og jeg må nok dessverre si meg ening. Så skift passord og kredittkort om du har hatt en PSN konto. Bare for å være sikker.

PS: Nrk opplyser idag (29.04) at man innholdet som blei hacket er mulig å kjøpt på det ulovlige markede for 500 000 kr og at informasjon inneholder 2,2 millioner kredittkort av Sonys internettkunder. Damn!
I tillegg melder Destructoid at ingen trofeer, achivments, vennelister eller savegame er gått tapt. Puh!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar