mandag 5. desember 2011

Er droner framtidens Terminatorere?

Droner eller UAV (Unmanned aerial vehicle) har blitt mer og mer vanlig. Det er fjernstyrte og føreløse fly man bruker i primært militære operasjoner. Særlig USA bruker slike mye i Afghanistan og ofte blir de brukt for å ta liv. Beveger vi oss inn i Terminator land?Terminator filmene er sikkert kjent for alle som liker å se film. Det er en filmserie med 4 filmer og en egen spinoffserie (og mange dataspill). Den handler om at i en nær framtid har mennesker skapt roboter og de finner ut en dag at vi mennesker ut gjør en trussel og prøver å ta livet av oss gjennom atombomber og god gammel dags etnisk rensking osv osv. Filmene er kjent for sin ikonografi og Arnold. Det er en moderne Frankenstein historie. Fascinasjonen om at roboter som vi mennesker skaper kan vende seg mot oss går aldri av moten.

I dag kunne Wired melde om at Iran skryter av de har skutt ned og fanget en av USA droner. Ikke noe spektakulært i seg selv siden Iran har skryt av dette før men det har for det meste vært løgn. Men nå er det snakk om et av USAs superhemmelig stealth UAV kalt "Beast of Kandahar". UAVen ser veldig sci fi ut. Men det var ikke det som fikk tankene mine til å drive men en liten bit informasjon som sto i artikkelen. Iran skrøt nemlig av at de hadde greid å jamme UAV slik at USA mistet kontrollen over flyet. Men om dette skjer når en UAV mister kontakt med sin fører, så er de programmert til å fly tilbake til basen. Som en hund. Så disse fjernstyrte drapsrobotene blir antonome om de som styrer de mister kontakt og kontrollen over dem. En egenskap som er nyttig men litt nifs med tanken på at dette har skjedd noen ganger og USA har måtte sendt opp jagefly for å skyte de ned. Altså har man ikke hatt peil på hva disse føreløse, uten noen mennesker styring UAV har hold på med. Sist gang var i Afghanistan hvor man mistet kontakten med en UAV og den bare forsatte mot Pakistan. Man måtte sende opp jagerfly for å skyte den ned. Lurer på hva som hadde skjedd om dette ikke hadde blitt gjort. UAVen var ladet med missiler og var på oppdrag for å ta ut eventuelle fiender. Blei det noe kluss i AI til flyet som kicket inn når eieren mistet kontakt? Forsatt den bare mot sitt mål? Som en kald terminator med kun et mål? Så USA måtte raskt sende opp et fly for å skyte den ned?

Det gir meg litt frysinger å tenke på at på himmelen er det bevæpnede UAVer som er programmert til å operer på egenhånd om man mister kontakt med dem. For selv om disse dronene blir styrt av mennesker har de en form for AI. Som Peter Singer, en analytiker for Brookings Institution og forfatteren av Wired for War sier "Unmanned systems are machines that operate under a 'sense,' 'think,' 'act' paradigm,". Hvordan kan jeg vite at ikke programmering til disse UAVene ikke er ødelagt eller korrumpert slik at de gjør ting de ikke skulle ha gjort. Vil du at en slik skal få virus og oppføre seg rart?

USA utvikler stadige bedre og mer avanserte droner og ideen om at de skal kunne operer selvstendig, altså uten at et menneske styrer de har blitt en populær tanke. Har ingen av disse folka lest Frankenstein eller sett Terminator? Selv om jeg synes tanken med roboter som tar avgjørelser er spennende veit jeg ikke om jeg vil ha en tenkende robot med missiler flygende over mitt hode. Får meg til å tenke på hunter/killer helikopterne fra Terminator filmene. Gud veit når AI blir så avansert i disse UAV at den finner det best å utrydde oss mennesker og sender en robot tilbake til fortiden for å drepe Sara Conner. Nei vent, det var film eller?Er det bare jeg som er litt paranoid her eller?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar