mandag 20. juli 2009

Cosplay – Nerdenes kostymeball

Så du er hardcore nerd av en Anime, Manga eller dataspill. Hva gjør du da? Jo du lager kostyme som din favoritt figur og drar på kostymeparty med mange andre kostymekledde nerden. Cosplay er denne trenden kalt og den har vel kommet til Norge. "Cosplay". Ordet er en sammenslåing av ordene "costume" og "play.

Asiater er rare. Seriøst, de har et helt annet forhold til mediaprodukter og samfunnkulturen tillater en del krumspring som du aldri hadde slippet unna med i Vesten eller Norge. Hele denne Cosplay trenden stammer fra Asia, da særlig Japan og Sør- Korea. Her har man holdt på siden 1990-tallet med å kle seg ut etter figurer fra særlig Anime, Manga og dataspill. Hele greie med Cosplay er detaljrikdom. Her snakker vi om forseggjort kostymer. Hele ideen er jo å ”bli” helten man skal ligne på, så alt fra drakter, sminke til hårfarge er viktig. Har du sett mye Anime eller Manga så veit du at figurene her kan være rimelig spaca! Så noen av kostymene er veldig rare.

Cosplay er jo såklart det ulitimate nerdeting å gjøre. Kle seg ut som en figur fra et mediaprodukt og springe rundt med andre personer som er kled seg ut er rimelig sært. Men det er blitt mer og mer vanlig. Bare tenk her i Vesten og Norge, men filmer som Star Wars, Ringenes Herre og Harry Potter er det mer og mer vanlig at folk kler seg ut for å se filmer eller har slike Cosplay fester. Selv om ikke akkurat tenker på det som Cosplay så er det samme greia. I Vesten så har det vært mer vanlig for nerder å kle seg ut etter Sci Fi filmer som Star Wars og Star Trek. Husker fortsatt den gangen jeg skulle på premieren til Star Wars Episode 2 på Lillehammer kino. Det var kun en fyr som hadde kled seg ut som Darth Maul og han fikk stående applaus når han kom inn i kinosalen for å sette seg. Når jeg gikk og så premierene til Star Wars Episode 3 så var nesten halve salen kledd ut som Jedier, romvesen eller roboter. Så Cosplay skjer i Norge, bare folk er ikke så beviste på det som i Asia. Der er det en legitim hobby å ha, lage kostymer og stikke på "conventions" med andre utkledde nerder.

Dette finnes også arrangementer i Norge, noen blir arrangert av Japani.no. Det aller første offisielle arrangementet i Norge ble holdt i 2006 og ble kalt Desucon. Stikk innom nettsiden Cosplay.no om du vil vite mer, det står også om framtide arrangementer der.

Cosplay har også blitt brukt i seksuelle setninger, noe som ikke er så rart siden mange folk har sikkert lyst til å ha sex med sine favorittfigurer. Bare tenk på Laura Croft. Det er jo såklart kvinnelige Cosplay bruker som nerdeguttene sikler over. Den seksuelle undertone blir lett å finne når figurene ofte er rimelig ekstreme når det kommer til kropp, utseende og hud de viser. Da særlig i Japan er det sex klubber som tilbyr damer som er kledd ut som kjente dataspill og Anime figurer. Hm, disse japsene kan det med å more seg. Perfekte kvelden for en japansk nerd å være å spille litt voldtekstspill som jeg har skrevet om før for så å ha sex med en karakter fra final fantasy spillserien. Heller var det kanskje min perfekte kveld?

Uansett, jeg har aldri følt noen trang til å kled meg ut som min favoritt figur fra noen verdens ting. Jeg droppet en MJ kostyme/hyllest fest for 2 uker siden fordi jeg syntes det bare blir for sært. Men all ære til folk gjord dette, verden trenger mer farger. Er vel redd for å se slik ut.Og Cosplay er ikke det samme som Live-rollespill selv om det er noen likhetstegn. Men mer om det senere. Grunnen til at jeg skreiv om Cosplay var fordi i mange av Google loger har nerder funnet bilder gjemt av The TriForce fra Zelda spillene. Google har etterhvert fjernt alle disse godt gjemte "easter eggs". Etterhvert har folk finnet ut at alle Google logene med Triforcene er laget av Susie Sahim. Joystiq fant bilder av henne kled ut som Link, hovedfiguren fra Zeldaspillene på hennes personlig blog. Mysteriet var løst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar