fredag 27. april 2012

Gammel nerd klager: Hodet i en smarttelefon!

Jeg treffer mange unge mennesker i min jobb og jeg jobber også med digital teknologi. Det er en trend jeg har laget merke til blant mine medmennesker, da særlig de unge og jeg merker den irriterer og gjør meg bekymret. Nemlig at folk sitter med hodet i smarttelefoner, nettbrett og er på internet hele tiden. Hva faen skjer?
Når jeg har forelesninger så har jeg 15 min pause. Jeg legger merke til at alle studentene drar fra sin smarttelefon, nettbrett eller laptop og surfer. Er på Twitter, Facebook, surfer osv. Det er ingen som prater sammen, ingen som går ut og tar litt luft. De sitter der, ved siden av hverandre og taster. Stadig flere og flere studenter greier ikke å la være å rote med sine dingser når jeg prater under forelesing. De er på mine forelesninger for å lære, følge med og komme med innspill men flere og flere sitter med hodet i smarttelefonen og gjør gud vet hva på internet. Jeg tenker mine tanker da. Greit nok om jeg suger som foreleser men hvorfor snakker ikke disse unge menneskene sammen i pausene? Ene studenten sa til jeg når jeg påpekte at ingen prater sammen i pausen at folk kjenner ikke hverandre. Dette er etter de har gått sammen i snart 3 år! Og det er rundt 30 stykker som tar bacheloregraden! Jeg ser denne trenden over alt. Folk som sitter blant folk og roter med smarttelefoner. Hvert eneste ledig sekund må man være på nettet. Er det pause i samtalen så fikler man med smarttelefonen. Man sitter og prater med noen men fokus er på telefonen og det som skjer på internet. Men er tilstede men ikke tilstede. Jeg forstår det ikke og jeg føler meg gammel.
Det er såklart flere enn meg som har merket seg denne trenden og det er ikke bare folk i starten på 20 åra som gjør dette, det er alle aldre. Den evige, rastløse og litt gledesløse surfingen over alt hvor man er, uansett sosial setning. Miriam Lund Knapstad skrev om dette i Aftenposten i februar i år. Artikkelen heit Lyset på, ingen hjemme. Her nevner hun Daniel Sieberg som har skrevet boken The Digital Diet: The 4-step plan to break your tech addiction and regain balance in your life. Daniel var rett og slett for mye online og på sosiale nettsteder at hans sosiale liv i virkeligheten og relasjoner led av det. Han måtte rote med smarttelefonen hele tiden. Over alt. Han har laget en liste over faresignaler om at du er avhengig av digital aktivitet og en av de er: Føler du trang til å sjekke iPhonen mens du snakker med andre mennesker? For meg så virker det som mange har denne trangen og det irretere meg enormt når folk gjør dette. Jeg synes det er uhøflig og viser at man har lav sosial intelligens. Det er ingen ting som er så forbannet viktig på nettet at man må surfe mens man prater med folk i RL.
Jeg er ikke en teknologi determinist eller anti-teknologi fyr. Jeg mener at det er mye mediepanikk i vårt samfunn og redselen for hva digitale teknologi og sosial media gjør med vårt samfunn og relasjoner er overdrevet. Men jeg registrerer at folk stapper hodet mer og mer i smarttelefoner og oppdatere sosiale nettverk statuser enn å prate med folk som sitter rett foran seg. Bare når jeg tar bussen i Oslo om morgen så ser jeg nesten halve bussen sitter og roter med telefonen sin. Å bare sitte stille i 10 min, se ut vinduet og slappe av virker umulig. Dødtid er lik surfe på nett-tid. Hva faen skjedde med å bare kjede seg? Greier ikke folk å bare sitte stille og ikke rote med en dings som er på nettet?
Det verste er at jeg er redd jeg skal bli slik selv. Jeg har jo en blogg, en facebook konto, jeg har fått en twitter konto og nå for noen uker siden kjøpte jeg en smarttelefon, i tillegg at jeg har et nettbrett. Jeg var jævela i tvil om jeg skulle skaffe meg en smarttelefon. Min gamle telefon var bare det, en telefon som du kunne ringe med og sende meldinger. Min nye telefon er som skapt for nettavhengighet og sosiale nettverk oppdateringer. Den synket seg opp mot facebook, gmail og messenger med en gang jeg fikk den. Skal jeg bare gå i kontaktlisten min for å finne et nr så viser den meg hva disse folkene har skrevet på facebook, twitter osv. Kalenderen min blir syncet mot facebook så ting jeg blir bedt på blir lagt inn der osv. Hele faens mobil er som en en sprøyte laget for å skyte inn digital heroin i mine årer. Heldigvis har jeg strupet hele faens mobilen, så nå er alle fancy internetfunksjoner av. Jeg har for faen meg ikke behov for å være online over alt, hele tiden eller få med meg hva folk skriver på nettet hele tiden. Kan ikke folk bare prate sammen? Du veit, ansikt til ansikt? Hvis ikke så ender vi opp som i denne reportasjen fra The Onion som du kan se her eller under. Har jeg blitt en gammel grinebiter? Føler noen det samme?

tirsdag 24. april 2012

Retro: Atari 2600

Jeg eide en Atari 2600 på 1980-tallet men jeg solgte den fordi jeg ikke spilte på den. Nå som jeg har blitt voksen så angret jeg som en hund. Heldigvis greide jeg å få kloa i en via QXL. Happy Happy Joy Joy! Retrobølgen innen dataspill har vokst jevnt de siste årene. Voksne nerder som meg selv har fått akutt nostalgi og vi ønsker å få kloa i gamle spillkonsoller som vi brukte når vi var unge. Vi har penger å bruke og da blir salg og kjøp av gamle spill og konsoller eget marked. Jeg ville veldig gjerne ha en Atari 2600. For å være helt ærlig vill jeg ha en 2600 Jr. Ja jeg veit, den ser ut som en billig plastplanke men det var den jeg eide når jeg var barn. Jeg tapte noen aksjoner på nettet men så fikk jeg endelig tak i en 2600 til 720 kr. Kanskje litt dyrt men pytt pytt
Det var ikke en 2600 Jr. men en 2600 "Darth Vader". Fett nok. Endelig var jeg eier av en fungerende Atari 2600. Det fulgte med 2 styrespaker og 6 spill. Jeg hadde helt glemt hvor ræva grafikk og lyd spillene hadde men det har sin egen sjarm. Pluss joystickene var overraskende lite fintfølende og føles veldig plastikk i hendene. Men det var fett å spille en Atari 2600 spill igjen på en konsoll, ikke en emulator. Jeg har plassert konsollen på kontoret til stor glede for min kollegaer. Jeg jobber jo med dataspill til vanlig så det er kred å ha en slik gammel maskin på kontoret. Pacman Jr. fulgte med og jeg koser meg ofte med det når jeg trenger litt pustepauser på kontoret.
Det har blitt endel spill på maskinen på jobb. Særlig spillet Outlaw har skapt mye moro på kontoret. Enkelt men morsomt. Personlig blir revet med når jeg spiller!

søndag 22. april 2012

Hype: The Avengers - Dårlig eller god magefølelse?

Jeg har skrevet litt superheltfilmer før og særlig hvor mange dårlige jeg trodde ville kom sommeren 2012 (jeg fikk rett dessverre). Snart kommer en ny stor, superhelt film og den heter The Avengers. Men hva sier magefølelsen og hypen om filmen? Nerdene på nettet har hvertfall gått bananas med rykter og forhåpninger.
The Avengers er en samling superhelter fra Marvel universet. En supergruppe som samler mange av de ikoniske heltene fra forskjellige seirer. Det er en slik crossover serie hvor kjente helter kicker ass på onde skurker og redder verden. Gruppen starte å komme ut i tegneserieform på 1960-tallet og besto av noen av Marvels største helter. Gruppen har alltid hatt et lagoppsett som har forandret seg gjennom tiden. De heltene som var populære blei som oftes med i The Avengers. The Avengers er kanskje sammen med The Justice League (som DC comics har) den mest kjente superhelt gruppen. Bladet Avengers har aldri solgt noe særlig i Norge, jeg veit ikke om det har blitt gitt ut i norsk form engang, så jeg veit ikke hvor mye norske lesere har forhold til supergruppen. Men alle superheltfilmene har jo gått på norske kinoer så folk har jo forhold til figurene og deres bakgrunn. Så det lå såklart i kortene siden superheltfilmene startet å komme for alvor på 2000-tallet at en The Avengers film måtte komme. Det var alle tegneserienerds våte drøm. Så filmen The Avengers har ligget i kortene lenge. Men spørsmålet blir dette noe bra? Du kan se flere av trailerene her , her og her eller under.
Så hva tror jeg? For det første så tror jeg at det blir vanskelig å få noe dybde i filmen fordi det er så mange superhelter man presser inn i en film. Du har Iron Man, Hulk, Black Widow, HawkEye, Thor og Captain America. 3 av disse har sine egne filmer og tror det blir vanskelig å få til en historie som får vist fram karakterene og dets samspill uten at det blir overfladisk. I tillegg synes jeg traileren har mye av type action som finnes i dagens filmer som jeg synes er slitsom, dårlig og lite spennende. Kanskje jeg begynner å bli gammel, at jeg har falt utenfor målgruppen men jeg synes traileren ser mest spennende ut når det filmen ikke er full av CGI eksplosjoner og animasjoner. Alle CGI ser så forbannet fake ut. Pluss det ser ut som den helvetes talentløse klippingen og frigjorte kamera kommer til å bli brukt mye for å skape action. Du veit, kamera som rister, er over alt men greier aldri å fange opp hva som skjer. En klipperytme så forbannet rask at du aldri får se et slag eller kule treffe fordi man skal skape heseblesende tempo. Det er ikke noe finesse lengre i action scener!!! Jeg hater også Loki som bad guy (og jeg hater Thor). En metroseksuell pingle som går rundt i grønn plastrustning. La meg gjette, han skal ta over verden med sine roboter fra Valhall. Kjøss meg bak! Men det er noen ting som jeg synes virker lovende med alle trailerne vi har sett så langt. Før det første så synes jeg uansett at det er kult at så mange helter er samlet i samme film. Nerden i meg fryder over å se Hulk sloss med Captain America. I tillegg så liker jeg veldig Robert Downey Jr., Chris Evans og Samuel Jacksons tolkinger av sine helter. Dialogen virker tegneserie kul og teit slik den skal være. Noen av konfliktene mellom personene som trailerne hinter om virker spennende. Og den ene traileren bruker Nine Inch Nail som soundrack. Jeg vil se Hulk smash folk til musikken til Trent Reznor!
Så jeg har lave forventinger til The Avengers som kommer til fredagen den 27 april. Jeg tror actionmessig kommer den til å bli en helvetes CGI fest som kommer til å bli umulig å se på. Men jeg kommer til å se filmen uansett hype, terningkast og lave forventinger. Det er jo faens Avengers for helvete! Hva tror folk? Suger eller bra?

torsdag 19. april 2012

Beavis and Butthead - Heltene fra 1990-tallet er tilbake!

Jeg er sløv noen ganger. Jobb, venner og hobbyer tar tid og det er ikke alle nyheter jeg får med meg. En slik nyhet var at Beavis and Butthead hadde starte å gå igjen på MTV. Faktisk så var det premiere på nye episoder sist søndag og det hadde ikke jeg fått med meg. Snakk om Fail.Jeg vokste opp med Beavis and Butthead. Gutta kom først på lufta i 1993 og da var jeg 13 år. Full av tenåringsangst og behov for å gjøre opprøre men hadde ikke baller til å gjøre det selv. Beavis and Butthead var morsomme, litt kule på sin egne tilbakestående måte og de så på kule musikkvideoer og gjorde narr av de dårlige. De var outsidere og utskudd på samfunnets rumpe. Du kan se trailer til de nye episodene her under. Virker som det er samme opplegget som før.

For meg var vel deres kommentering til musikkvideoer som var det aller morsomst. Jeg dreiv å utviklet min musikksmak på den tiden og jeg må innrømme at jeg likte mye av den musikk Beavis and Butthead likte. Gutta er fanatisk opptatt av musikk som rocker og gjorde ofte narr av popmusikk og listepopdrittmusikk. Noe som jeg syntes var fett. Har alltid tenkt at dagens populærmusikk hadde trengt Beavis and Butthead sine kommentarer. Tenk hva gutta hadde hatt å si om Justin Bieber og Lady Gaga? Eller gutta kommentere dårlige reality serie som bare skriker å bli gjort narr av som Jersy Shore?

Du kan se noen klassiske øyeblikk av Beavis and Butthead kommentere bra musikk her eller under.


Men Beavis and Butthead hadde også utrolig kule stemmer. Særlig latteren er legendarisk, ofte blandet inn med ordet "cool". Begge karakterens stemmer er laget av skaperen av figurene Mike Judge. Jeg var faktisk ganske god på herme etter latteren til begge to, til stor irritasjon til mine venner.

Men jeg husker også godt når Butthead freaket ut, trakk t-skjort over hodet og blei "The Great Cornholio". Han freaket ut og skreiv med spansk aksent: I AM THE GREAT CORNHOLIO. I NEED TP FOR MY BUNGHOLE. Helt hysterisk. Jeg lo så jeg grein når dette skjedde. Du kan se noen scener her eller under.

Jeg har på noe fester og sammenhenger selv tatt t-skjorta over hodet og skreket I AM THE GREAT CORNHOLIO! Uansett Beavis and Butthead rocker og jeg mener at vår populærkultur idag trenger deres sære humor. Vi får håpe en ny generasjon med utskudd blir påvirket av de nye episodene med Beavis and Butthead.

lørdag 14. april 2012

Christopher Walken spiller dataspill (nesten)

Internet er full av artig humor, mye av det er ganske nerdete. Hva hadde ikke vært hysterisk morsomt å høre Christopher Walken spill dataspill? Christopher Fucking Walken!
Vel, du kan det, på en måte, takk være internet. På youtube så finner du en kanal som heter Christopher Walkenthrough. Her kan du se filmer av at Christopher Walken spiller et knippe dataspill mens han kommentere hva som skjer. Vel, det er ikke Christopher Walken men humoristen Jason Stephens som etterligner hans stemme og snakkemåte. Det er en utrolig bra etterligning. Christopher Walken er jo kjent for å være litt sær og komme med rare bemerkinger så filmene er artige å se. Han spiller både Super Mario og Skyrim. Sjekk filmene under eller se de her.


Men når vi først er inne på Christopher Fucking Walken så har The Nostalgia Critic har en fantastisk video om skuespilleren. Han har en topp 11 liste over de meste sære Walken øyeblikken i popkulturen. Sjekk videoen ut her eller under.