tirsdag 22. november 2011

Dramalama: Minecraft vs Yogscast

Minecraft blei offisielt sluppet sist uke og Minecon var nå i helga. Det viser seg at alt dette blir noe overskygget av god gammeldags nerdedrama og nerdrage.Jeg har skrevet om Minecraft før og du kan lese om det her om du ikke veit hva det er. Skaperen av spillet Markus "Notch" Persson twittret i går noe som har vist nok skapt en liten storm i community'en rundt Minecraft. Vist nok var det noen fra en ganske kjent youtube kanal kalt Yogscast som hadde skapt kvalme i følge Notch. Yogscast er to briter som har laget masse videoer rundt da særlig Minecraft og blitt veldig populære. De var invitert til Minecon og noe har vist skjedd mellom Minecraft skaperne og Yogscast gutta som har skapt drama. Notch anklaget gutta for flere ting men i essens er det at gutta var uhøflige og respektløse. Du kan lese det her på hans twitter profil. Eller så kan du lese hva en av de frivillige på Minecon syntes om gutta her. I tillegg kan du lese mer om saken på Edge eller på Pcgamer. Yogscast gutta har vist ikke uttalt seg enda men jeg antar vi får høre meg i dagene som kommer.

Hvorfor bry seg? Vel, det er ikke noe vits å bry seg. Men såklart så elsker nerder drama og begge sider har vist sine fanboys og anklagene hagler. Jeg har aldri forstått fan kultur eller hvordan folk kan investerer så mye følelser i et produkt. Minecraft er et spill som har blitt stor ved hjelp av word of mouth. Minecraft og Yogscast har tydeligvis en symbiose. Minecraft har fått mye gratis publisitet gjennom deres videoer og Yogscast har blitt store pågrunn av Minecraft. Jeg har personlig aldri hørt om disse Yogscast så jeg kan ikke helt forstå all oppstyret. Men det kommer nok mer drama rundt saken så det er bare følge med.

2 kommentarer:

 1. Kommentar fra en Yogscast-fan (men på ingen måte en fanboy):

  For å gi litt perspektiv på dette, så skal jeg bidra med et par opplysninger.

  For det første, så er dette høyst sannsynlig et produkt av en veldig sliten Notch. At han er sliten etter Minecon er forståelig, men det er synd at han velger å velger å overreagere i full offentlighet. Han har i etterkant sagt offentlig at "dette dreier seg nok om en stressrelatert misforståelse". Han har vært veldig dramatisk over noe som han tydeligvis ikke har hatt godt nok grunnlag til å egentlig mene noe om.

  Jeg skal prøve å ta for meg et par av tingene han har twitret om.

  Notch har klaget over at Yogscast "dropped the 'f-bomb' in front of kids":

  I løpet av Yogscast sin livestream fra Minecon, så ble det sagt "fuck" endel ganger. Dette falt tydeligvis i unåde hos Notch, som syntes det var upassende i en livestream som ble kringkastet på Minecon (hvor det var endel barn). Ok, forståelig kanskje. Men, saken er at livestreamen hadde en generalprøve hvor Notch og Mojang hadde full mulighet til å ytre eventuelle insigelser på språkbruk. Det gjorde de ikke. Samtidig kan det føyes til at Mojang solgte rettighetene til Yogscast livestreamen til IGN, uten å klarere med Yogscast først (som lever av sine underholdningsinntekter). Yogscast har i etterkant tatt kontakt med IGN, og møtte full forståelse på at dette var uholdbart. Her er det altså langt i fra noen slags enveiskjøring på hvilken vei pekefingerne bør gå. Dessuten er språkbruken en velkjent faktor hos Yogscast-gutta.

  Notch påsto også på twitter at mens autografskriving pågikk, så hadde Yogscast signert med "fuck you" og krysset over navnet til Notch på en autograf som en "kid" skulle få. Det er svært omdiskutert om dette virkelig skjedde. Slik jeg har forstått det, så var "kiden" en 16-åring, og Yogscast snakket kun om å gjøre dette på spøk. En spøk som ble vel mottatt hos 16-åringen. Hva som virkelig skjedde får vi kanskje vite senere, men jeg synes å ane at Notch har misforstått situasjonen ganske voldsomt.

  At Yogscast har oppført seg som "egoistiske divaer" og "total dicks" er det også nærliggende å anta er en sannhet som krever sterke modifikasjoner. Her har antageligvis Notch stolt på useriøs tredjehåndsinformasjon. Yogscast har ord på seg for å være hyggelige folk. Desverre er det ikke alle som klarer å skjelne ironisk humor fra alvor - det tror hvertfall jeg kan være noe av årsaken.

  Når det gjelder påstandene om at "Yogscast ville ha betalt for å komme på Minecon", så har Yogscast replisert med at de kun har spurt om å få flybilletter og hotell dekket. Egentlig ikke et urimelig krav, når de helt soleklart var en av hovedattraksjonene på en event som tok nesten hundre doller per hode i covercharge.

  Uansett, så synes jeg at Notch har hatt sviktende dømmekraft når han har valgt å gjøre dette til en offentlig sak. Det skal riktignok sies at dette kom i kjølvannet av noen svært slitsomme dager for Notch (og et fuktig Deadmau5 nach). Men, allikevel, så var det unødvendig og uprofesjonell oppførsel fra Notch. Internett er nå stappfullt av "Notch vs. Yogscast" drama. Underholdende for oss, ja. Men, det er vel egentlig nok drama på internett. Samtidig tipper jeg at det ikke har vært spesiellt moro å være Yogscast i disse dager. De har for eksempel blitt utsatt for massive DDOS angrep på sin site i etterkant

  SvarSlett
 2. Hei Tubit
  Veldig interessante perspektiver og informasjon du kommer med her. Jeg er som du kanskje leser ikke så godt kjent med Yogcast eller minecraft community men jeg har som en casual minecrafter fått meg med kontroversen. Vi får følge med hva skjer videre. Men du har nok rett at alt dette er nok utslag av noe glade amatører ikke helt tenker igjennom hva de sier offentlig når de er sliten og glemmer at man har blitt en offentlig aktør.

  Jeg må nesten også sjekke ut Yogcast siden jeg aldri har sett noen av deres videoer.

  SvarSlett